Kysnuté cesto

Najlepšie kysnuté cesto

Autor receptu: evelinka31

Najlepšie cesto na svete ? Krásne kysne, koláče sú nadýchané, vláčne, doslova obláčikové...

30
porcií
60 minút
príprava
12-15 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si urobím kvások. Zohrejem mliečko, pridám štipku soli a cukor, rozmrvím droždie a nechám 15 minút zakryté postáť.
  2. Medzitým si preosejem múku.
  3. Keď mám kvások, pridám ho k múke, pridám olej a miesim 10-15 minút. Cesto nechám vykysnúť 30-40 minút na teplom mieste.
  4. Cesto si rozdelím na polovice. Z jednej urobím moravské koláče - cesto rozvaľkám na hrúbku 5 mm a vykrajujeme pohárom kruhy, popritláčam stred a naplním obľúbenou plnkou.
  5. Druhú polovicu rozdelím na rovnaké časti, rozvaľkám a urobím plnené rožky. Potriem vajíčkom. Pečiem pri 200 °C 12 minút. Dobrú chuť. Po upečení postriekam horúcim mliekom.