Kysnuté cesto
Najlepšie kysnuté cesto
Autor receptu: evelinka31
Najlepšie cesto na svete ? Krásne
kysne, koláče sú nadýchané,
vláčne, doslova obláčikové...
30 porcií |
60 minút príprava |
12-15 minút na 200 °C |
Postup
- Najprv si urobím kvások. Zohrejem mliečko, pridám štipku soli a cukor, rozmrvím droždie a nechám 15 minút zakryté postáť.
- Medzitým si preosejem múku.
- Keď mám kvások, pridám ho k múke, pridám olej a miesim 10-15 minút. Cesto nechám vykysnúť 30-40 minút na teplom mieste.
- Cesto si rozdelím na polovice. Z jednej urobím moravské koláče - cesto rozvaľkám na hrúbku 5 mm a vykrajujeme pohárom kruhy, popritláčam stred a naplním obľúbenou plnkou.
- Druhú polovicu rozdelím na rovnaké časti, rozvaľkám a urobím plnené rožky. Potriem vajíčkom. Pečiem pri 200 °C 12 minút. Dobrú chuť.
Po upečení postriekam horúcim mliekom.