Ovocný nákyp
Ovocný nákyp

Nadýchaný piškótový nákyp s ovocím bez lepku

novalim - fotkanovalim, 24. októbra 2022. Komerčný recept.
Nadýchaný piškótový nákyp s ovocím bez lepku
Foto: novalim

Klasika v novom šate. Tak by sa dal nazvať náš nový recept na Bezlepkový piškótový nákyp s ovocím. Nadýchané cesto ako obláčik z Zobraziť celý popisKlasika v novom šate. Tak by sa dal nazvať náš nový recept na Bezlepkový piškótový nákyp s ovocím. Nadýchané cesto ako obláčik z našej bezlepkovej múky Promix PK, prevoňané citrónovou kôrou a vanilkou a s ovocím podľa vašej chuti. V malých dezertných miskách pôsobí ako luxusný koláčik od profesionálneho cukrára. A pritom je tak jednoduchý. Vyskúšajte ho aj vy a presvedčte sa, že v jednoduchosti je naozaj krása.
Zdroj: www.novalim.sk

5
porcií
30 minút
príprava
15-20 minút
na 170-180 °C

Suroviny

120 g (+ na vysypanie misiek)
30 g
60 g (+ na posypanie)
5 ks
trochu
1 ČL (ideálne vanilla bourbon)
kúsok (na vytretie misiek)
podľa chuti (maliny, ríbezle, čučoriedky, černice...)




Postup

  1. 1

    Vo väčšej miske vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom do nadýchanej svetlej peny. Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, vanilkový extrakt a zamiešame.

  2. 2

    V druhej miske vyšľaháme bielky s kryštálovým cukrom na sneh (dbáme na to, aby sme sneh neprešľahali na príliš tuhý - ten sa ťažšie zapracováva do žĺtkovej zmesi). Potom sneh opatrne zapracujeme do žĺtkovej peny. Napokon po častiach gumenou varechou primiešame preosiatu múku. Snažíme sa do cesta nahnať čo najviac vzduchu a to tým, že miešame veľkými pohybmi až na dno misy (malo by sa nám to podariť približne na 20 záberov gumenou varechou).

  3. 3

    Dezertné zapekacie misky s priemerom asi 8 cm vymažeme maslom a vysypeme múkou. Cesto do nich rovnomerne nalejeme a zarovnáme. Na vrch môžeme jemne zatlačiť umyté a dobre osušené ovocie. Dáme do rúry, ktorú sme si vopred vyhriali na 170 - 180 °C. Pečieme približne 15 minút a na záver urobíme test špajľou. Keď vyjde z cesta von suchá, nákypy sú hotové.

  4. 4

    Dezert necháme mierne vychladnúť. Podávame ho ideálne ešte trochu teplý (nie však horúci) posypaný práškovým cukrom.

  5. 5

    TIP: Namiesto ovocia môžeme nákyp preliať javorovým sirupom alebo ovocnou omáčkou. Výborne však chuťí aj s ovocným džemom.

Diskusia k receptu