Zemiaková focaccia
Zemiaková focaccia

Nadýchaná zemiaková focaccia fotorecept

imaginarium - fotkaimaginarium, 5. septembra 2018

Na túto focacciu som sa chystala už dlho. Recept je zo stránky pekarnomanie.cz, ale dovolím si to pridať aj sem, lebo je úplne úžasná Zobraziť celý popisNa túto focacciu som sa chystala už dlho. Recept je zo stránky pekarnomanie.cz, ale dovolím si to pridať aj sem, lebo je úplne úžasná a úžasné veci treba šíriť do sveta. A zároveň tým skladám poklonu Ive Trhoňovej :)

16
porcií
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Na preferment:
150 ml
150 g
1 g
Ďalšie suroviny:
350 g
200 ml
150 g varené
30 ml
4 g
1,5 ČL
Na obloženie:

Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme preferment. Predkvasené cesto, ktoré spôsobí, že sa cesto nakyprí aj s minimom droždia. Gram droždia si rozmiešame vo vode, aby sa rovnomerne rozptýlilo a potom tam primiešame múku. Vznikne riedke cestíčko, ktoré prikryjeme utierkou a necháme 12 hodín pracovať. Na fotke je už po vykvasení.

    Nadýchaná zemiaková focaccia (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ak by ste mali problém odvážiť gram droždia, tak ako ja, tak to spravte nasledovne. Do celého cesta ide 5 g droždia, čo je asi pol centimetrový plátok ako vidno na fotke. A z tohto plátku je už jednoduché odkrojiť si 1 gram a zvyšok odložiť na neskoršie.

    Nadýchaná zemiaková focaccia (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zemiaky si uvaríme v šupe a necháme vychladnúť. Nastrúhame ich na jemnom strúhadle a zo zvyšných surovín a prefermentu vypracujeme riedke cesto. Aj zvyšné droždie (4 g) rozmiešame vo vode.

    Nadýchaná zemiaková focaccia (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto necháme kysnúť jednu až dve hodiny.

    Nadýchaná zemiaková focaccia (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Naolejovanými rukami rozťapkáme cesto na dobre naolejovaný plech. Obložíme olivami, sušenými rajčinami a pokvapkáme olivovým olejom. Ja som dala ten zo sušených rajčín a posypeme oreganom.

    Nadýchaná zemiaková focaccia (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C asi 25 minút.

    Nadýchaná zemiaková focaccia (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Výborne chutí samotná, ale aj ako príloha k nejakej hustej polievke. Napríklad k tejto šošovicovej https://varecha.pravda.sk/recepty/kremova-polievka-z-cervenej-sosovice-/71720-recept.html

    Nadýchaná zemiaková focaccia (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

motyka
Vyzerá výborne. Zemiakové cesto také pekné nadýchané mi nie vždy takto vyjde. Ty ho máš skutočne krásne. K polievke - vynikajúca.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha