Mušle na víne s cesnakom a petržlenovou vňaťou fotorecept

sracz - fotkasracz, 7. októbra 2015
Mušle na víne s cesnakom a petržlenovou vňaťou (fotorecept)
Foto: sracz

Mušle vlastnoručne vylovené, dve tehly, oceľový plát, pod ním oheň; keď sa „škeble“ otvorili, soľ, citronová šťava a vodka na zapitie. To sú nostalgické Zobraziť celý popisMušle vlastnoručne vylovené, dve tehly, oceľový plát, pod ním oheň; keď sa „škeble“ otvorili, soľ, citronová šťava a vodka na zapitie. To sú nostalgické spomienky vtedy 25 ročného „plážového leva“ z augusta r. 1972 na bulharských Zlatých pieskoch. Mojej vnučke Lillinke som kúpil brožúrku „Garlic Recipes“ a v nej ako č. 8 „Steamed Mussels with Garlic and Wine“. No „nenovelujte“, keď Vaša krajšia ½ oslavuje meno svojej sv. patrónky Márie. Trošku som zaimprovizoval a výsledná chuť stála za námahu!

2÷3
porcie
12÷15 minút
príprava
10÷12 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 000 - 2 500 ml
3 - 4 PL
200 - 250 g (alebo inej značky)
3 - 4 PL
56 g (anchovies)
5 - 6 strúčikov
1 viazanička
10 - 12 ks
1 200 - 1 500 g
450 - 500 ml
3 - 4 PL
z 1 - 2 citróna




Postup

  1. 1

    takto sa „štartovalo na to“ a brožúrka rcp je v ľavom rohu obr; nakúpené množstvo mušlí (?u nás doma aj korýtko rybničné?) som poriadne skontroloval, umyl pod tečúcou vodu a v pracovnej mise zalial studenou s kockami ľadu)

    Mušle na víne s cesnakom a petržlenovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    dal som zovrieť asi 3 litre vody s 2 PL slnečnicového oleja, medzitým som otrhal lístočky viazanice petržlenovek vňate a jej „nahé konáriky“ pokrájal asi na 2 mm kúsky

    Mušle na víne s cesnakom a petržlenovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    voda ešte nevrela, tak som mojej krajšej a zodpovednejšej ½ nechal pripraviť „základ“ pod špagety; ančovičky (pozor sú „fajne“ slané) s pretlačenými strúčikami cesnaku, lístočkami petržlenovej vňate a štipkou morskej soli, pomocou vidličky nežnou rúčkou vymiešala na jemnú konzistenciu

    Mušle na víne s cesnakom a petržlenovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vriacu vodu som teraz osolil a vložil do nej ½ „škatuľky“ (pre mňa veľmi poetické, ba priam romantické pomenovanie) na ½ rozlomených špagiet (ak chcete si na tejto zn. pochutnať „al dente“, varte ju 9÷10´)

    Mušle na víne s cesnakom a petržlenovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    táto aj sviatočná pochúťka je „rýchlovka“ a na stôl ju dokážete servírovať do 30´ aj s „prácou“ a tak „fofrom“ v priebehu 3÷4´ na masle a oleji pripravíte krevety (v momente, keď začnú „chytať marhuľkovú“ farbu, ich pomocou kuchyňských kliešti poobraciate, odstavíte a vlažné uložíte na špagetový základ

    Mušle na víne s cesnakom a petržlenovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ~ po 2´som zo špagiet odlial ½ vody, nahradil ju ½ l vína, po zvretí nechal opäť 2´ povariť a priložil ku nim zliate „mušlince“ (ako mušle nazýva moje krajšie JA) a „pricapil“ pokrievkou; po 3÷4´ varu sa otvorili, vtedy som ich z hrnca povyberal (neotvorené vyhodil do odpadu), špagety scedil a aj so sitcom položil na okraj hrnca, v ktorou som nechal asi 10÷12 mm vývaru; aj ja som si overil jednu zo zásad dobrého kuchára „var s takou zn. vína, akú s chuťou a s pôžitkom aj piješ“; obed som pripravil ku slávnostnej príležitosti, tak som kúpil, varil a zapíjal španielskym bielym Montesol Rueda (65% Verdejo, 35 % Viura) r. 2012; dovoľujem si Vám pripomenúť, že „víno je mlieko skôr narodených“ (taktne a takticky som sa vyhol hanlivému pomenovaniu „starcov“)

    Mušle na víne s cesnakom a petržlenovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    všetko ostatné je už iba „otázkou“ 2÷3´; na základ s krevetami som uložil uvarené špagety aj so zvyškom vývaru, polial ich ~ 2 PL prepraženého masla, pridal otvorené mušle

    Mušle na víne s cesnakom a petržlenovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    posypal pokrájanými konárikmi petržlenovej vňate a čerstvo postrúhanou citrónovou kôrou, premiešal

    Mušle na víne s cesnakom a petržlenovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a servíroval; pripili a zapíjali sme vínom, s ktorým som varil

    Mušle na víne s cesnakom a petržlenovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    kytica pre oslávenkyňu, s ružami marhuľkovej farby, ladená do jesennej nálady, sa mi nevošla do záberu, tak nech sa Vám páči jej detail; teplá jeseň je v plnom rozbehu (presne takú má rada Pani, pre ktorú žijem a milovala ju aj moja predobrá sladká mamka); ak zodpovedá aj Vašim citom a náladám, odporúčam Vám prechádzku v Čermeľskom údolí, medzi Baránkom, reštauráciou, dúfam podnes s vynikajúcou kuchyňou a Alpinkou (po starokošicky „Üdülö“)

    Mušle na víne s cesnakom a petržlenovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

bozulka
Máš to pekné a určite aj dobré,len ja robím trošičku ináč,ale suroviny sú všetky rovnaké ako tvoje :-)
jozka2
Vyborne jedlo I vsetko co k tomu jedlu patri,ze si sikuliak to je davno zname,chutne,precizne,lahodiace oku I dusi.5*****
marianne
dobre si navaril @sracz ,taketo mozem, ja radsej len macat bagetku v stave s muslami s poharom bieleho, ale pekny recept
izabella929
@sracz ,veľmi chutné sú tie tvoje potvorky z mora..)v závere si to tak krásne napísal, že iba ťažko som bojovala so slzami..ešte žijú muži na tejto plánete, ktorí sa vyslovia o svojej 1/2 vičke tak krásne ako ty..?krásne romantické..
patroveckypitrs
Nuž majster je majster. Recept si ukladám, hoci priznám sa ešte som to nejedol, tak musím nabrať odvahu urobiť si to. Podstate všetko je prvý krát. Určite je to veľmi chutne. 5*.
helenore
Recept famózny a opis ešte viac. Kiežby sa takí muži s takou úctou ako opisuješ ty klonovali.
dormella
Recept je urcite famozni, ovsem v jinem provedeni, toto mi pripada zbycne slozite a komplikovane, ne "italske". Ale na omluvu autora musim rici, ze mluvi o urcite sve improvizaci, toz dobre, dulezite je, ze si pochutnali....
kecemis
Som rad priatelu z juhu, ze si pridal tento recept. Uz dlhsie som rozmyslal o "muslinciach" a toto sa mi bude hodit. Dakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia