Foto: kimlo
Veľmi chutný koláč vďaka kombinácii troch druhov plnky. Kolegyňa v práci priniesla na ochutnávku, hneď som si vypýtal recept. Cesto je klasické maslové na Zobraziť celý popisVeľmi chutný koláč vďaka kombinácii troch druhov plnky. Kolegyňa v práci priniesla na ochutnávku, hneď som si vypýtal recept. Cesto je klasické maslové na mrežovník.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
600 g |
|
200 g |
|
1 bal |
|
40 g |
|
1 štipka |
|
250 ml |
|
Maková plnka: | |
200 g |
|
40 g |
|
50 g |
|
100 ml |
|
z 1/2 citróna |
|
1 KL |
|
podľa chuti |
|
Tvarohová plnka: | |
500 g |
|
1 ks |
|
40 g |
|
1 bal |
|
1 - 2 PL |
|
Jablková plnka: | |
500 g |
|
1 bal |
|
150 g |
|
Na vytretie a vysypanie plechu: | |
|
|
|
Postup
-
1
Z uvedených surovín vypracujeme cesto. Zabalíme do fólie a dáme na 1 hodinu do chladničky. Hrozienka namočíme do vody aspoň na 2 hodiny.
-
2
Medzitým si spravíme plnky. Pomelieme mak a zmiešame s práškovým cukrom a škoricou, pridáme precedené horzienka, roztopené maslo, mlieko, citrónovú šťavu a ľubovoľný džem, ja som použil marhuľový...
-
3
... a dobre premiešame. Ak sa nám zdá plnka hustá, pridáme mlieko.
-
4
Tvaroh rozmiešame s práškovým a vanilínovým cukrom, vajcom a nastrúhanou citrónovou kôrou.
-
5
Jablká očistíme a nastrúhame.
-
6
Vychladené cesto rozdelíme v pomere 2:1, väčšiu časť na pomúčenej doske rozvaľkáme a preložíme na plech, ktorý sme predtým vytreli maslom a vysypali trochou polohrubej múky. Cesto na plechu upravíme tak, aby boli okraje zdvihnuté
-
7
Rozotrieme makovú plnku...
-
8
...na ňu rozotrieme tvarohovú plnku...
-
9
... a na vrch rozotrieme nastrúhané jablká, ktoré posypeme škoricovým cukrom.
-
10
Nakoniec posypeme pomletými orechami.
-
11
Zvyšnú časť cesta rozvaľkáme, narežeme na pásy z korých spravíme na koláči mriežku. Ja som mriežku ešte potrel roztopeným džemom. Koláč upečieme pri 200 °C asi 35 - 40 minút.
-
12
Mne džem na mriežke trocha stmavol, ale na chuti to neubralo, ani nezhorkol, len na pohľad je tmavý, odporúčam natrieť až horúci koláč po upečení.
-
13
Takto som to robil predtým, ale to bol klasický jablkový mrežovník...
urcite vyskusam, len asi si zamenim plnky : na spodok tvaroh, potom mak a navrch jablka.... mam rada ked je mak mokry od jablk.
Dakujem za recept.
Dobrý nápad, nabudúce tak skúsim aj ja... :-)
Ďakujem za pochvalu, ešte sa len učím....
Aj puding sa treba naučiť, niekoho varenie baví, niekoho nie... :-)
Mriežka je tam len na ozdobu, kľudne môže byť hocijaká, alebo bez... hlavná je chuť koláča.
Ďakujem, pozdravím... :-)
Ďakujem, pozdravím... :-)
Ten predchádzajúci koment patril @Anulienke , ale máš pravdu s tou plnkou...
Môžeš pozdraviť kolegyňu aj odo mňa? Jeden nikdy nevie. Keď pečie také dobré koláče.
Stalo sa. :-)
Je to jednoduché, rovaľkať cesto, narezať na 2cm široké pásy a potom už len prekladať ako keď sa štopkajú ponožky. Najlepšie začať najdlhšími, diagonály, a potom už len pokračovať smerom k rohom. :-)
:-)))
Neviem ale pamätám si ako sa to voľakedy robilo :-)
Ja som doteraz ani nevedel že sa to vola štedrák. Viem že taký koláč existuje a tuším na Vianoce sa robí. Mne zachutil, tak som si vypýtal recept :-)
Ďakujem :-)
Robila som ho na Vianoce, dakujem za recept, bol vynikajúci