Mrkvová torta
Mrkvová torta

Mrkvová torta

siuuu - fotkasiuuu, 17. septembra 2021
Mrkvová torta
Foto: siuuu

Tortička na želanie. Kamarátke sa veľmi pozdávali na nete mrkvové rezy, tak som jej ako pohostenie k návšteve upiekla túto tortičku.
Zdroj: vlastný recept

10-12
porcií
45 minút
príprava
15-17 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
3 ks menšie
3 ks menšie
1 kus
1/2 hrnčeka
1/2 hrnčeka
1/2 hrnčeka
100 g
1-2 ČL (alebo iné voňavé korenie)
1 ČL
1 ČL
1/2 hrnčeka
1 hrsť (posekané)
1 hrsť (alebo kandizované)
štipka
Krém:
500 g
200 ml
3 PL
z 1 pomaranča
2-3 kvapky
Okrem toho:
4-5 PL (pomarančový príp. marhuľový)
1/3 bal.
1/2 dl (nemusí byť)




Postup

  1. 1

    Oddelíme žĺtky a bielky. Z bielok, soli a 1 PL cukru vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme so zvyšným cukrom do peny, pridáme olej, jogurt, nasekané orechy, prešľaháme a postupne zľahka vmiešame obe múky zmiešané so sódou bikarbónou, práškom do pečiva a voňavým korením alebo škoricou. Úplne nakoniec ručne vmiešame najemno postrúhanú mrkvu, nahrubo postrúhané jablká, posekané sušené alebo kandizované ovocie a sneh z bielkov. Úplne najviac sa hodí kandizovaná pomarančová kôra - ja som nemala, tak som dnes použila kandizované čerešne, sušené marhule a lyofylizované čučoriedky a černice.

  2. 2

    Cesto som rozdelila rovnomerne do 3 foriem s priemerom 20 cm, ktorých dno som vystlala papierom na pečenie a v rúre zohriatej na 180 °C som piekla asi 15 -17 minút - vyskúšame špajdľou (každá rúra pečie inak, preto sa čas pečenia môže líšiť). Korpusy necháme vychladnúť a stiahneme papier. Kto si trúfne, môže piecť aj v jednej forme, ale ja nerada režem korpusy s kúskami ovocia.

  3. 3

    Pokiaľ korpusy chladnú, pripravíme krém - zmixujeme mascarpone, cukor, nastrúhanú pomarančovú kôru - ja som ochutila aj pár kvapkami pomarančového esenciálneho oleja DoTerra Wild Orange (určeného na potravinárske účely). Krém je výborný aj v kombinácii mascarpone - tvaroh, a myslím, že aj čisto tvarohový by bol super. Alebo napríklad vanilkový, či karamelový krém s mrkvou výborne ladia.

  4. 4

    Korpusy som pomocou silikónového štetca potrela pomarančovým likérom Cointreau (nie je to podmienkou) a následne džemom. Mne sa k tomuto koláču úplne najviac hodí pomarančový džem. Dnes som použila citrusový džem s kúskami zázvoru, ktorý som dostala od kamarátky, do ktorého som pridala 1 PL domáceho marhuľového džemu, pretože samotný bol príliš zázvorový.

  5. 5

    Na korpus potretý džemom pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme 1/3 krému, uhladíme nožom, prikryjeme ďalším korpusom, zľahka pritlačíme, aj druhý korpus potrieme likérom a džemom, nanesieme druhú tretinu krému, opäť uhladíme nožom a položíme posledný korpus, ktorý tiež zľahka pritlačíme. Odporúčam použiť vrecko s hladkou špičkou alebo aj bez, dosiahnete tak rovnomernejšie nanesenie krému a aj preto, že pri natieraní pomocou noža alebo stierky sa krém viac šmýka po džeme.

  6. 6

    Časťou poslednej tretiny krému som tortu zľahka obtrela - boky aj vrch, tak aby vznikla taká polonahá torta. Zvyšok krému som odložila na zdobenie. Tortu som nechala cez noc stuhnúť v chladničke. Na druhý deň som tortu ešte raz pretrela krémom, boky som obišla vrúbkovanou stierkou a vrch dozdobila zvyšným krémom, postrúhanou Margot čokoládou, ktorá výborne dopĺňa túto kombináciu a kúskami sušených marhúľ. Čokolády sa mi zdalo málo, preto som postrúhanou čokoládou oblepila pomocou noža aj spodok torty.

Diskusia k receptu

haji
Povedená tortička, samé dobré suroviny a chutě. Mít takovú šikulku za kamarádku, to se fakt oplatí. Krásnáá práce, tortička len zpieva! Milá @siuuu jsi velmi šikovná a nápaditá. Kouzelné foto!