Foto: siuuu
Tortička na želanie. Kamarátke sa veľmi pozdávali na nete mrkvové rezy, tak som jej ako pohostenie k návšteve upiekla túto
tortičku.
Zdroj: vlastný recept
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
3 ks menšie |
|
3 ks menšie |
|
1 kus |
|
1/2 hrnčeka |
|
1/2 hrnčeka |
|
1/2 hrnčeka |
|
100 g |
|
1-2 ČL (alebo iné voňavé korenie) |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1/2 hrnčeka |
|
1 hrsť (posekané) |
|
1 hrsť (alebo kandizované) |
|
štipka |
|
Krém: | |
500 g |
|
200 ml |
|
3 PL |
|
z 1 pomaranča |
|
2-3 kvapky |
|
Okrem toho: | |
4-5 PL (pomarančový príp. marhuľový) |
|
1/3 bal. |
|
1/2 dl (nemusí byť) |
|
Postup
-
1
Oddelíme žĺtky a bielky. Z bielok, soli a 1 PL cukru vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme so zvyšným cukrom do peny, pridáme olej, jogurt, nasekané orechy, prešľaháme a postupne zľahka vmiešame obe múky zmiešané so sódou bikarbónou, práškom do pečiva a voňavým korením alebo škoricou. Úplne nakoniec ručne vmiešame najemno postrúhanú mrkvu, nahrubo postrúhané jablká, posekané sušené alebo kandizované ovocie a sneh z bielkov. Úplne najviac sa hodí kandizovaná pomarančová kôra - ja som nemala, tak som dnes použila kandizované čerešne, sušené marhule a lyofylizované čučoriedky a černice.
- 2
Cesto som rozdelila rovnomerne do 3 foriem s priemerom 20 cm, ktorých dno som vystlala papierom na pečenie a v rúre zohriatej na 180 °C som piekla asi 15 -17 minút - vyskúšame špajdľou (každá rúra pečie inak, preto sa čas pečenia môže líšiť). Korpusy necháme vychladnúť a stiahneme papier. Kto si trúfne, môže piecť aj v jednej forme, ale ja nerada režem korpusy s kúskami ovocia.
- 3
Pokiaľ korpusy chladnú, pripravíme krém - zmixujeme mascarpone, cukor, nastrúhanú pomarančovú kôru - ja som ochutila aj pár kvapkami pomarančového esenciálneho oleja DoTerra Wild Orange (určeného na potravinárske účely). Krém je výborný aj v kombinácii mascarpone - tvaroh, a myslím, že aj čisto tvarohový by bol super. Alebo napríklad vanilkový, či karamelový krém s mrkvou výborne ladia.
- 4
Korpusy som pomocou silikónového štetca potrela pomarančovým likérom Cointreau (nie je to podmienkou) a následne džemom. Mne sa k tomuto koláču úplne najviac hodí pomarančový džem. Dnes som použila citrusový džem s kúskami zázvoru, ktorý som dostala od kamarátky, do ktorého som pridala 1 PL domáceho marhuľového džemu, pretože samotný bol príliš zázvorový.
- 5
Na korpus potretý džemom pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme 1/3 krému, uhladíme nožom, prikryjeme ďalším korpusom, zľahka pritlačíme, aj druhý korpus potrieme likérom a džemom, nanesieme druhú tretinu krému, opäť uhladíme nožom a položíme posledný korpus, ktorý tiež zľahka pritlačíme. Odporúčam použiť vrecko s hladkou špičkou alebo aj bez, dosiahnete tak rovnomernejšie nanesenie krému a aj preto, že pri natieraní pomocou noža alebo stierky sa krém viac šmýka po džeme.
- 6
Časťou poslednej tretiny krému som tortu zľahka obtrela - boky aj vrch, tak aby vznikla taká polonahá torta. Zvyšok krému som odložila na zdobenie. Tortu som nechala cez noc stuhnúť v chladničke. Na druhý deň som tortu ešte raz pretrela krémom, boky som obišla vrúbkovanou stierkou a vrch dozdobila zvyšným krémom, postrúhanou Margot čokoládou, ktorá výborne dopĺňa túto kombináciu a kúskami sušených marhúľ. Čokolády sa mi zdalo málo, preto som postrúhanou čokoládou oblepila pomocou noža aj spodok torty.
Tiež mrkvová torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu