Mrkvová torta

Mrkvová torta

Autor receptu: siuuu

Tortička na želanie. Kamarátke sa veľmi pozdávali na nete mrkvové rezy, tak som jej ako pohostenie k návšteve upiekla túto tortičku.

10-12
porcií
45 minút
príprava
15-17 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Oddelíme žĺtky a bielky. Z bielok, soli a 1 PL cukru vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme so zvyšným cukrom do peny, pridáme olej, jogurt, nasekané orechy, prešľaháme a postupne zľahka vmiešame obe múky zmiešané so sódou bikarbónou, práškom do pečiva a voňavým korením alebo škoricou. Úplne nakoniec ručne vmiešame najemno postrúhanú mrkvu, nahrubo postrúhané jablká, posekané sušené alebo kandizované ovocie a sneh z bielkov. Úplne najviac sa hodí kandizovaná pomarančová kôra - ja som nemala, tak som dnes použila kandizované čerešne, sušené marhule a lyofylizované čučoriedky a černice.
  2. Cesto som rozdelila rovnomerne do 3 foriem s priemerom 20 cm, ktorých dno som vystlala papierom na pečenie a v rúre zohriatej na 180 °C som piekla asi 15 -17 minút - vyskúšame špajdľou (každá rúra pečie inak, preto sa čas pečenia môže líšiť). Korpusy necháme vychladnúť a stiahneme papier. Kto si trúfne, môže piecť aj v jednej forme, ale ja nerada režem korpusy s kúskami ovocia.
  3. Pokiaľ korpusy chladnú, pripravíme krém - zmixujeme mascarpone, cukor, nastrúhanú pomarančovú kôru - ja som ochutila aj pár kvapkami pomarančového esenciálneho oleja DoTerra Wild Orange (určeného na potravinárske účely). Krém je výborný aj v kombinácii mascarpone - tvaroh, a myslím, že aj čisto tvarohový by bol super. Alebo napríklad vanilkový, či karamelový krém s mrkvou výborne ladia.
  4. Korpusy som pomocou silikónového štetca potrela pomarančovým likérom Cointreau (nie je to podmienkou) a následne džemom. Mne sa k tomuto koláču úplne najviac hodí pomarančový džem. Dnes som použila citrusový džem s kúskami zázvoru, ktorý som dostala od kamarátky, do ktorého som pridala 1 PL domáceho marhuľového džemu, pretože samotný bol príliš zázvorový.
  5. Na korpus potretý džemom pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme 1/3 krému, uhladíme nožom, prikryjeme ďalším korpusom, zľahka pritlačíme, aj druhý korpus potrieme likérom a džemom, nanesieme druhú tretinu krému, opäť uhladíme nožom a položíme posledný korpus, ktorý tiež zľahka pritlačíme. Odporúčam použiť vrecko s hladkou špičkou alebo aj bez, dosiahnete tak rovnomernejšie nanesenie krému a aj preto, že pri natieraní pomocou noža alebo stierky sa krém viac šmýka po džeme.
  6. Časťou poslednej tretiny krému som tortu zľahka obtrela - boky aj vrch, tak aby vznikla taká polonahá torta. Zvyšok krému som odložila na zdobenie. Tortu som nechala cez noc stuhnúť v chladničke. Na druhý deň som tortu ešte raz pretrela krémom, boky som obišla vrúbkovanou stierkou a vrch dozdobila zvyšným krémom, postrúhanou Margot čokoládou, ktorá výborne dopĺňa túto kombináciu a kúskami sušených marhúľ. Čokolády sa mi zdalo málo, preto som postrúhanou čokoládou oblepila pomocou noža aj spodok torty.