Mrkvová torta s mascarpone krémom fotorecept
Foto: redakcia
Do redakcie sme dostali na vyskúšanie sypkú zmes na prípravu Celozrnného mrkvového koláča s ľanovými semienkami. Táto novinka od spoločnosti Dr.Oetker obsahuje celozrnnú múku, Zobraziť celý popisDo redakcie sme dostali na vyskúšanie sypkú zmes na prípravu Celozrnného mrkvového koláča s ľanovými semienkami. Táto novinka od spoločnosti Dr.Oetker obsahuje celozrnnú múku, trstinový cukor, ľanové semienka aj voňavé korenie ako škorica, aníz, klinček, koriander a fenikel... Tak sme ju vyskúšali a ešte aj vylepšili. Pripravili sme z nej tortu, ktorej korpus sme obohatili o vlašské orechy a naplnili ju krémom z mascarpone. Takto...
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
1 bal. (polotovar Dr.Oetker) |
|
200 g (nastrúhaná) |
|
75 ml |
|
2 ks |
|
170 g |
|
250 ml |
|
Krém: | |
250 g |
|
250 g |
|
2 bal. |
|
podľa chuti |
|
Okrem toho: | |
(na potretie korpusu) |
|
(na ozdobenie) |
|
Postup
-
1
Toto sme potrebovali… Okrem surovín na obrázku si ešte pripravte obľúbený džem na potretie korpusu, ktorý tortu osvieži. Odporúčame nejaký pikantnejší, napríklad ríbezľový alebo brusnicový, ako sme použili my. A na záver niečo na ozdobenie krému na torte, napríklad čokoládovú ryžu alebo postrúhanú čokoládu.
-
2
Vlašské orechy sme nasypali do pevnejšieho igelitového vrecka, ktoré sme uzavreli, zabalili do utierky a tĺčikom alebo valčekom nahrubo rozdrvili.
-
3
Korpus sme pripravili podľa návodu na obale: K zmesi na prípravu cesta sme pridali 200 g postrúhanej mrkvy (čo sú asi 2 stredne veľké mrkvy), 250 ml vody, 75 ml oleja a dve vajcia. My sme naviac do cesta pridali rozdrvené vlašské orechy.
-
4
Všetko spolu sme premiešali, stačí vareškou, mixér nepotrebujete.
-
5
Dno tortovej formy sme vyložili papierom na pečenie, aj keď cesto na korpus obsahuje olej, my sme pre istotu boky vymazali maslom. Na tento účel sa skvelo hodia v chladničke odložené obaly od masla…
-
6
Cesto sme vyliali do takto pripravenej formy a dali piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Podľa návodu na obale by sa cesto malo piecť 60-70 minút, nám stačilo 55, preto sa oplatí brať do úvahy skúsenosti so svojou rúrou a korpus priebežne sledovať a testovať vpichnutím drevenej špajdle – ak je suchá, korpus je upečený. Dĺžka pečenia takisto závisí od veľkosti formy. Upečený korpus sme nechali vychladnúť.
-
7
Vychladnutý korpus sme vybrali z formy a pozdĺžne rozdelili na dve časti. Ak nemáte k dispozícii dlhý vrúbkovaný nôž, môžete to urobiť aj takto: Obvod korpusu narežte vrúbkovaným nožom…
-
8
Do vzniknutej drážky vložte dostatočne dlhú a pevnú niť, konce prekrížte a opatrne ťahajte. Korpus tak rozdelíte na dve časti.
-
9
Krém: Mascarpone sme vymiešali najprv samostatne, potom spolu s kyslou smotanou, vanilkovým cukrom a dochutili citrónovou šťavou.
- 10
Spodnú časť korpusu sme natreli džemom a odstránili papier na pečenie.
- 11
Natretý korpus sme vrátili späť do formy a na džem naniesli polovicu krému.
- 12
Priklopili hornou polovicou korpusu.
- 13
Na vrch torty sme rozotreli zvyšok krému a tortu sme odložili do chladu. Porcie torty môžete podávať ozdobené čokoládovou ryžou, postrúhanou čokoládou alebo čerstvým drobným ovocím. Torta bola šťavnatá a ešte lepšia na druhý deň. Kúsky orechov a svieži brusnicový džem boli príjemným bonusom.
- 10
Povedená torta, mě zajímá recept, protože suroviny, které uvádíš jsou pro tortu netypické. Poprosím o vložení receptu, až to bude možné. Předem děkuji. Jsi velice šikovná!
Na krém sme použili 14 %-nú kyslú smotanu, ale môže byť aj 16 %-ná.