Mrkvová krémová polievka s kyslou smotanou

Miele
, 19. marca 2010
Mrkvová krémová polievka s kyslou smotanou
Foto: Miele
4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
50 g
40 g
1/2 strúčika
0,75 l
1 čl
1/8 l
1 PL




Postup

  1. 1

    Mrkvu a cibuľu očistíme a nakrájame na kocky, cesnak jemne nasekáme. Tieto prísady spolu s maslom, vývarom a červenou paprikou dáme do nádoby s plným dnom na 12 – 15 minút (nastavenie na 100 stupňov).

  2. 2

    Uvarenú zmes rozmixujeme, pridáme kyslú smotanu a vložíme späť do parnej rúry na 2 minúty (nastavenie na 100 stupňov). Dochutíme korením a soľou a posypeme vňaťou.

  3. 3

    Náš tip: Mrkva je dôležitým zdrojom provitamínu A, v 100 g obsahuje až 10 mg betakaroténu. Betakarotén je najlepšie využiteľný, ak je mrkva tepelne upravená s tukom. V takej podobe ho ľudské telo prijme až 60 %, zatiaľ čo zo surovej, jemne nastrúhanej len 30 % a z rozhryzenej len 5 %.

Diskusia k receptu

frezia68
Áno,o mrkve je to známe,hoci dosť dlho bola propagovaná ako zdravá práve surová.Vďaka za nový recept-nepoznám,vyskúšam :-))
kuchticka
Tiez varim mrkvovu polievku s kyslou smotanou, zemiakmi a cesnakom.
Dala som ju na Varechu , ale zmizla. Tu polievku mame vsetci najradsej.
gougga
Tuto kremovu polievku zvyknem tiez varit. Zaklad receptu posluzi na rozne variacie. Namiesto mrkvy zvyknem davat aj brokolicu/zeler/hubovu so syrom brie/fenyklovu. Zvyknem dochutit aj stipkou muskatoveho orechu. Su vyborne.
marlen
výborné, i keď cesnak dávam až na konci. s tvarohovými guľ^očkami ako hlavné jedlo.
nemesis333
mňaaam, práve som dovarila a je to fakt skvelé.. (síce som vymenila červenú papriku nepálivú za pálivú a trošku to bolelo, ale napriek tom pecka) :)
ganovap
Vyborna.. Nemam parnu ruru, urobila som len tak na sporaku varenim... A napriek tomu bola fantasticka... ;€)