Mrkvová krémová polievka s kyslou smotanou

Autor receptu: redakcia

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mrkvu a cibuľu očistíme a nakrájame na kocky, cesnak jemne nasekáme. Tieto prísady spolu s maslom, vývarom a červenou paprikou dáme do nádoby s plným dnom na 12 – 15 minút (nastavenie na 100 stupňov).
  2. Uvarenú zmes rozmixujeme, pridáme kyslú smotanu a vložíme späť do parnej rúry na 2 minúty (nastavenie na 100 stupňov). Dochutíme korením a soľou a posypeme vňaťou.
  3. Náš tip: Mrkva je dôležitým zdrojom provitamínu A, v 100 g obsahuje až 10 mg betakaroténu. Betakarotén je najlepšie využiteľný, ak je mrkva tepelne upravená s tukom. V takej podobe ho ľudské telo prijme až 60 %, zatiaľ čo zo surovej, jemne nastrúhanej len 30 % a z rozhryzenej len 5 %.