Mrkvová krémová polievka s kyslou smotanou
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
10 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup- Mrkvu a cibuľu očistíme a nakrájame na kocky, cesnak jemne nasekáme. Tieto prísady spolu s maslom, vývarom
a červenou paprikou dáme do nádoby s plným dnom na 12 – 15 minút (nastavenie na 100 stupňov).
- Uvarenú zmes rozmixujeme, pridáme kyslú smotanu a vložíme späť do parnej rúry na 2 minúty (nastavenie na 100 stupňov). Dochutíme korením a soľou a posypeme vňaťou.
- Náš tip: Mrkva je dôležitým zdrojom provitamínu A, v 100 g obsahuje až 10 mg betakaroténu. Betakarotén je najlepšie využiteľný, ak je mrkva tepelne upravená s tukom. V takej podobe ho ľudské telo prijme až 60 %, zatiaľ čo zo surovej, jemne nastrúhanej len 30 % a z rozhryzenej len 5 %.
|