Mrkvová bábovka

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 30. septembra 2014

Je aktuálna svojou jesennou farbou:-)

12-16
porcií
20 minút
príprava
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

20 dkg strúhaná
4 ks
15 dkg
1,5 dl
30 dkg
1 ČL
1/2 ČL
5 PL horúca
1/2 ČL mlerý
1 ČL mletá




Postup

  1. 1

    Najprv som postrúhala očistenú mrkvu. Vajcia som rozdelila, z bielkov som vyšľahala tuhý sneh. Žľtka s cukrom a olejom(použila som kokosový) som šľahala do bledej peny, primiešala som horúcu vodu a pár kvapiek vanilkovej esencie.

    Mrkvová bábovka - obrázok 1
  2. 2

    V múke som rozmiešala PDP a sódu bikarbónu, štipku soli, mletý muškátový orech a mletú škoricu.

    Mrkvová bábovka - obrázok 2
  3. 3

    Do žĺtkovej masy som poriadne vmiešala strúhanú mrkvu

    Mrkvová bábovka - obrázok 3
  4. 4

    Prisypala som múku, premiešala a nakoniec som opatrne pridala sneh z bielkov. Bábovkovú formu som už predtým vymastila maslom a vysypala múkou, rúru som predhriala na 180°C.

    Mrkvová bábovka - obrázok 4
  5. 5

    Masu som vyliala do formy a urovnala

    Mrkvová bábovka - obrázok 5
  6. 6

    Bábovka sa piekla 38 minút na 180°C, skúsila som špajdlou, či sa prepiekla. Nechala som ju chladnúť asi 15minút vo forme, potom som ju vyklopila a pocukrovala práškovým cukrom

    Mrkvová bábovka - obrázok 6
  7. 7

    Krájala som ju až po vychladnutí. Mali sme ju na olovrant s čajom v spoločnosti príjemne hrejúceho jesenného slniečka:-)

    Mrkvová bábovka - obrázok 7
  8. 8

    A tu je kreácia mojej dcérky, vypýtala si foťák, aby svoje dielo aj sama odfotila, ako to vidí od svojej mamy:-)

    Mrkvová bábovka - obrázok 8

Diskusia k receptu

jamarlen
neviem, neviem, čo je lepšie - mamino či dcérino:)
je presne ako aj ti moje dve….

bábovka je nádherná, aj to korenie v nej sa mi zapáčilo
ja zbožňujem aj kardamón, v káve, zmrzline aj iných (najmä tradičných) jedlách, ktoré sú zrazu úplne iné
kecemis
Pekne. Aj ta mala, aka matka, taka Katka, len nech sa uci dalej ved sa uz niekto najde, co to bude vediet ocenit.
zolik
Rozkosne!!!! Touto babovkou by si sa zavdacila Svajciarom. Mrkvove kolace, babovky, pecivo a dokonca aj torty tu ficia vo velkom. Dcerka krasne navarila. Aj si ochutnala?
kukulienka71
@jamarlen , ďakujem ti. A vieš, že aj kardamón som mala v ruke a potom som ho vložila späť do krabice?:-) no, však nabudúce... @kecemis , ďakujem. Pevne verím;-) @zolik , no vidíš! ďakujem za tip, zíde sa pri najbližšej návšteve;-) ja som nechutnala, ale dcérku prezradilo steblo trávy trčiace z úst:-))
1x safran
salinka
Tá sa teda sama ponúka na koštovku a pochvalu:-) A dcérka nehodí na Varechu recept na ten jej šalátik?
izabella929
@kukulienka71...ve ľmi pekná, farebná ako lístie na stromoch...) vyzerá úplne krehko a verím, že je veľmi chutná...) práve včara som vyberala na záhrade krásnu mrkvu a urodilo sa veru bohato...môžem piecť mrkvové sladkosti...
babkamt
Takéto mrkvové ale torty som jedla u syna u protinožcov. Dobré sú aj s orechmi. Mám recept odložený zopár rokov. Našla som ho na mrazenej jemnej detskej mrkvi s názvom Karotienka. Tvoja bábovka je výstavná. Moja vnučka tiež rada varila farebne ako tá tvoja dcérka:-) 5*
jamarlen
nuž návrhy tu sú:): @jozka2 - zmrzlina, ja - kardamón, takže, ak by z oranžovej nádhery ešte zostalo, môže byť ku nej tá kardamónová zmrzka:)
garanco
Dnes sme vyberali mrkvu a vtedy sú mrkvové hody, tak som mrkla na Varechu, že pohľadám niečo nové na upečenie a pohľad mi padol na Tvoju bábovku - hneď som ju upiekla, už je takmer zjedená. Recept sa mi páči, bábovka je chutná, nie príliš sladká, šťavnatá, ešte som dodala za hrsť sekaných orechov a boli v nej naozaj veľmi chutné. Ohodnotila som Ťa na 5* :-))
havino
žabka malá, nech jej to varenie zostane, dobre navarila. Fajná bábovka, s mrkvou šťavnatá, piekla som koláč podobne.
kukulienka71
@garanco , to som veľmi rada, že ti prišiel môj recept práve vhod a tvoje hodnotenie mi padlo moc dobre. Orechy zvýšia kvalitu tejto bábovky, súhlasím;-) Ďakujem pekne:-) @havino , si milá, ďakujem aj tebe:-)
siskam
Výborná bábovka. Dnes som ju piekla, pridala som aj nasekané orechy. Je ľahučká, vláčna, slovom veľmi chutná. Vďaka za skvelý recept.
kukulienka71
urobila si mi radosť a znova chuť na túto bábovku, @siskam :-) ďakujem ti veľmi pekne za odozvu, som veľmi rada tvojmu názoru:-)
elantra
podobne ako @siskam som do cesta pridala aj vlasske orechy. Babovka zozala uspech, vsetkym chutila, urcite ju este upeciem a nielen v jeseni :-) Dakujem za recept!
elysa
Robila som túto bábovku cez týždeň, moji synovia majú radi sladké raňajky, časť múky som nahradila orechami, a pomletymi vločkami.. boli to chutné raňajky, určite sa u nás bude pekávať...
martina071
Milujem túto bábovku, už ju pečiem u nás pár rôčkov.minule som namiesto 5 pl.lyžíc horúcej vody dala 1dcl sódy a bola ešte nadýchanejšia,vláčnejšia.
Takže od vtedy ju pečiem iba takto.
Ďakujem veľmi pekne za perfektný recept ;-)


majsterka
Ďakujem za pekný receptík. Pridala som do cesta za hrsť posekaných orechov a na vrch som urobila citrónovú polevu
majsterka
Ďakujem za dobrý nápad/včera som vybrala v záhrade mrkvu, tak to prišlo vhod/.Do cesta som pridala za hrsť posekaných orechov a poliala som bábovku citrónovou polevou
kukulienka71
@majsterka (27.10.2020 15:32)

potešenie na mojej strane, že si si vybrala pre upotrebenie mrkvy práve tento recept. Orechy nič nemôžu pokaziť:-) Pekný podvečer!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia