Foto: naturea
Po mojej nedávnej návšteve stredozemia, som sa nechala inšpirovať ich ľahkou letnou prípravou jedál. Hlavným zdrojom inšpirácie bol ich kapustový šalát s osviežujúcou mätou, Zobraziť celý popisPo mojej nedávnej návšteve stredozemia, som sa nechala inšpirovať ich ľahkou letnou prípravou jedál. Hlavným zdrojom inšpirácie bol ich kapustový šalát s osviežujúcou mätou, ktorá jedlu pridala úplne iný rozmer a každý pokrm odľahčila pre strávenie v horúčavách.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
0,5 -1 kg |
|
3-5 strúčikov |
|
1 l (alebo vývar) |
|
1 PL (alebo jeden zemiak) |
|
6 čerstvých výhonkov |
|
6 ks |
|
podľa potreby 1ks |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1/2 ks |
|
Postup
-
1
Strúčky cesnaku ošúpeme a nakrájame na plátky.
- 2
V hrnci si rozpálime maslo, ktoré podlejeme troškou oleja, aby sa nám nepripálilo.
- 3
Na rozpálený tuk dáme osmažiť cesnak, ktorý pustí arómu a dodá polievke šmrnc (jeho chuť však nebude dominantná).
- 4
Nakrájame si mrkvu na krúžky. Jej množstvo záleží od toho koľko polievky varíte a v zásade platí, čím viac mrkvy, tým lepšie. Ak bude mrkvy málo, dohustíte krupičkou, ak bude príliš hustá, rozriedite vodou.
- 5
Nakrájanú mrkvu pridáme do hrnca k opečenému cesnaku a chvíľu spolu restujeme.
- 6
Mrkvu zalejeme vodou (alebo najlepšie vývarom), a pre dochutenie môžeme pridať jeden hovädzí bujón (môže, nemusí byť - ak dolievate vývarom, bujón už nepoužite). V prípade, že nepridáte bujón, je potrebné dochutiť soľou, korením alebo inými dochucovadlami, ktoré do polievok bežne pridávate podľa vlastnej chuti.
- 7
Mrkvu povaríme asi 5 minút a rozmixujeme na krémovú polievku.
- 8
Do polievky pridáme kapustu nastrúhanú na tenké rezančeky. Povaríme cca 15 min., podľa toho či ich chceme mať viac alebo menej chrumkavejšie.
- 9
Po dovarení pridáme krupicu alebo nastrúhaný zemiak a necháme prejsť varom. (zahustenie nie je nutné, ak je dostatočné množstvo mrkvy alebo v opačnom prípade ak chcete polievku redšiu....záleží od chutí stravníkov)
- 10
Polievku vypneme a pridáme nasekanú vňať petržlenu a mätové výhonky. Po pridaní byliniek polievku uz neprevárame.
- 11
Polievočku môžete skúšať v rôznych ďalších variáciách a experimentovať s ďalšími bylinkami alebo korením. Určite nič nepokazíte a výsledok bude vždy osviežujúci.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu