Mriežkové rolky s pribináčikovou plnkou

medovnicek - fotkamedovnicek, 19. januára 2014

Na internete som objavila jedno zaujímavé balenie rohlíčkov. Rozmýšľala som, že z akého cesta ich upečiem a v mojej zbierke padla voľba na cesto, ktoré bolo uverejnené v nejakom českom časopise. Ako autorka receptu tam bola uvedená Eva Smičková z Prostějova. Vôbec to nebanujem, cesto sa dalo veľmi dobre tvarovať.

26
porcií

Suroviny

Cesto:
250 ml
500 g
1/2 bal.
250 g
Náplň:
1 ks
250 g (Kapucín)
1 PL
1 ČL
300 ml
 na potretie
 na posypanie
 na posypanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Smotanu na šľahanie vyšľaháme do tuha. Do misy nasypeme múku, ktorú premiešame s práškom do pečiva. Pridáme postrúhané maslo, vyšľahanú šľahačku.

    Mriežkové rolky s pribináčikovou plnkou - obrázok 1
  2. 2

    Vypracujeme cesto, ktoré necháme cca pol hodinu odpočinúť v chlade. Mala som ho v chladničke.

    Mriežkové rolky s pribináčikovou plnkou - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si pripravíme plnku. Puding si pripravíme presne podľa návodu. Potom do neho zašľaháme tvaroh, cukor a solamyl. Ten solamyl som pridávala na zahustenie a musím povedať, že to fungovalo, ako neskôr uvidíte, tak plnka mi nevytekala.

    Mriežkové rolky s pribináčikovou plnkou - obrázok 3
  4. 4

    Tento puding som použila do plnky a z tejto múky som piekla. Konečne som ju opäť dokázala kúpiť - je to múka od nás zo Záhoria, vyobrazená je tam nevesta zo Závodu.

    Mriežkové rolky s pribináčikovou plnkou - obrázok 4
  5. 5

    Po pol hodine som cesto vybrala z chladničky, rozdelila na dve rovnaké časti a z každej som ušúľala hada.

    Mriežkové rolky s pribináčikovou plnkou - obrázok 5
  6. 6

    Obe časti som sa snažila rozkrájať na rovnaké kúsky

    Mriežkové rolky s pribináčikovou plnkou - obrázok 6
  7. 7

    Každý kúsok som malým valčekom vyvaľkala do oválu

    Mriežkové rolky s pribináčikovou plnkou - obrázok 7
  8. 8

    Radielkom som jeden koniec nakrojila - viď obrázok

    Mriežkové rolky s pribináčikovou plnkou - obrázok 8
  9. 9

    Na opačnú stranu ako je ovál narezaný dáme plnku.

    Mriežkové rolky s pribináčikovou plnkou - obrázok 9
  10. 10

    Mne sa osvedčilo takéto plnky striekať umelohmotnou zdobičkou

    Mriežkové rolky s pribináčikovou plnkou - obrázok 10
  11. 11

    A teraz už prehneme ľavý a pravý okraj pri plnke

    Mriežkové rolky s pribináčikovou plnkou - obrázok 11
  12. 12

    A motáme rolku

    Mriežkové rolky s pribináčikovou plnkou - obrázok 12
  13. 13

    Tu už je celkom zrolovaná

    Mriežkové rolky s pribináčikovou plnkou - obrázok 13
  14. 14

    Rolky uložíme plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme ich vajíčkom

    Mriežkové rolky s pribináčikovou plnkou - obrázok 14
  15. 15

    Pečieme vo vyhriatej rúre na 175 C, cca 25 minút - doba pečenia závisí od tej-ktorej rúry

    Mriežkové rolky s pribináčikovou plnkou - obrázok 15
  16. 16

    Po upečení ich posypeme práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým, je to potrebné, nakoľko do cesta nejde žiaden cukor. Určite by boli výborné aj s jabĺčkami a páčili by sa mi aj s lekvárom, len pri ňom by som sa trocha obávala vytekania plnky. Časť z nich som neposypala len preto, aby ste lepšie videli to mriežkovanie.

    Mriežkové rolky s pribináčikovou plnkou - obrázok 16
  17. 17

    Ako prvá ich ochutnala synova priateľka Izabelka

    Mriežkové rolky s pribináčikovou plnkou - obrázok 17

Diskusia k receptu

77 komentárov k receptu
ježkove oči, @medovnicek zlatá, ty si umelec, umelec, vôbec nie až tak zložité motanie a tak nádherné, vyšľahaná šľahačka do cesta, prvý krát počujem, nuž človek sa učí celý život, múku takú nepoznám, u nás je babička, nie nevesta, olé po rade od @sovky pridávam aj ja už, tam kde by mi mohlo vytekať, pred tym som škrob tiež, ale ole aj dobre ochutí. Synovej priateľke teda dobrú chuť, takže ochutnala z prvého plechu, poznáš to? 5* ti je málo dievča zlaté, si neskutočne šikovná
Ešte som len zbadala obrázok,už som vedela že si nájde miesto v mojej KK.Mám veľmi rada zaujímavé a jednoducho vtipné zdobenie na koláčikoch a pečive.Sú veľmi pekné.Si veľmi šikovná @medovnicek.M ám rada tvoje recepty.
Keď som uvidela obrázok, povedala som si v duchu "pekné, ale žiadnu ďalšiu už zháňať nebudem".
No ty si ale šikulka, obyčajné radielko, ktoré máme každá doma a takáto paráda. Veľmi sa mi páči aj cesto, aj keď trochu tučnejšie, keď aj maslo a smotana. Ale veľmi pekne drží tvar. Skúsim a hádam aj orechové a makové.
Joj, ale vyzerajú úžasne. Určite upečiem a myslím, že hustý slivkový lekvár nevytečie, aj s orechmi by boli dobré. Takéto cesto som ešte nerobila, stojí za vyskúšanie.
aj keby neboli chutné o čom silne pochybujem, ale sú také lakavé že ani neviem, či do rána vydržim a pečiem, ďakujem pekne
Tento spôsob tvarovania koláčikov ma veľmi upútal, už ich vidím aj s orechovou a makovou plnkou. Musím to vyskúšať, len keby sa to potom
neprejavovalo aj na mojej váhe.
podľa úvodnej fotky som hneď tipla Teba... Tvoje koláče sú úžasné, aj tieto skúsim, s takým parádnym postupom sa musia vydariť
slahacka mi nestuhla, musela som pridat praskovu, plnka mi ciastocne vytiekla , zabudla som potriet vajcom a este aj teplotu som musela dat az skoro na 200°C
ALE SU BOZSKEEEEEE :-)
aj tento si ukladám, inšpiratívny a krásny recept, ako všetky od teba...hmm a budeš mať krásnu nevestu :)...teda ak som to správne pochopila :)
@ywett veľmi pekne ďakujem Ivka, zatiaľ je to nádejná nevesta "čakateľka", ešte má pred sebou vysokú školu, takže čas ukáže, ale je to milé dievča
@pivonka veľmi pekne ďakujem, milé slová vždy potešia, ale neviem či som tú latku postavila až tak vysoko, ja som totižto vo svojej podstate veľmi nepraktický človek:)
ďakujem Ivka :)...ak vyskúšam, tak potom ti dám vedieť... a mladým držím palce, nech im to vyjde a sú šťastní
@medovnicek ,ja som si myslela,že na tvojich fotkách vidno tú bielu plnku,ale to je dobre zatočené to cesto...Dnes som piekla naslano s mäsovou plnkou a zo dve boli s parenou strúhanou mrkvou(tie mi chutili najviac

aj nasladko s gaštanovým pyré.S cestom sa výborne pracuje,nie je ani po upečení mastné,priam si žiada šťavnatejšiu plnku,gaštany tam nesadli,neodporúčam ani mak a orechy.Viem si predstaviť tekvicu,to by bola mňamka!S tvojou plnkou sú iste super,len sme už mali v týždni tvarohové,preto som sem nedala tvoju plnku.Úžasné cesto,využijem ho namiesto lístkového,je fakt No1!!Ďakujem
k receptu len toľko: dovolím si tvrdiť, že už mám niečo odpečené....ale receptík tento tu nikdy viac:( plnka vytekala a celé bolo to nechutné :( a upozorňujem , že som dodržala presný postup !!!!! fúúúj
"koľko ľudí, toľko chutí" - nám vôbec nechutili, boli málo sladké :( s cestom sa síce dobre pracovalo...ale nic moc :( no čo už:(
ináč tvaroh milujme :)
Recept sa objavil medzi najlepšími receptami spred roka, tak som si ho znovu otvorila, preša aj komentáre a až vtedy som zistila, aká som nevďačná. Robila som ich už to päť razy, lebo sú výborná a všetkým veľmi chutia a ani som ti za recept nepoďakovala. Tak prepáč a aspoň takto oneskorene naozaj ďakujem.
Mimochodom, ani raz som ich nemala také pekné ako ty, ale moji konzumenti tie tvoje nevideli, tak som aj tak za hviezdu, hehehe....
@sovka62 srdečne ťa zdravím od nás ze Záhorá:):):), ani nevieš ako ma teší, že sa u vás doma osvedčili a že sa ti nevydarili tak ako mne, tak to ti neverím, pretože už dlho viem, že si výborná kuchárka:):):)
Vdaka @medovnicek za krasny 5*recept a @sovka62 za pripomenutie.
Aj ked sa snazim nahliadnut na Varechu kazdy den , tento recept mi unikol
a nevyskust ho by bola velka skoda . Cesto je naozaj unikatne ,pouzitelne na sladko aj na slano .
Koláčiky som dopiekla. Sú veľmi chutné. Ja som ich naplnila tvarohom s príchuťou Jablko-Škorica. Nutné posypať cukrom.
Nabudúce pridám cukor asi 150g a jeden vanilkový do cesta.
Ďakujem za skvelý recept.
práve ich robím.ja som dala šľahačku v prášku FRESH.je úžasná dobre drží tvar a dá sa výborne vyšľahať aj v nízkotučnom mlieku keď sa to niekomu zdalo mastné:-) s cestom sa výborne pracuje nič mi nevyteká-ako priateľke ivka282- sa nejem dočkať výsledku .vďaka medovníček :-)
práve ich robím.ja som dala šľahačku v prášku FRESH.je úžasná dobre drží tvar a dá sa výborne vyšľahať aj v nízkotučnom mlieku keď sa to niekomu zdalo mastné:-) s cestom sa výborne pracuje nič mi nevyteká-ako priateľke ivka282- sa nejem dočkať výsledku .vďaka medovníček :-)

Pridaj komentár k receptu: