Foto: medovnicek
Na internete som objavila jedno zaujímavé balenie rohlíčkov. Rozmýšľala som, že z akého cesta ich upečiem a v mojej zbierke padla voľba na cesto, Zobraziť celý popisNa internete som objavila jedno zaujímavé balenie rohlíčkov. Rozmýšľala som, že z akého cesta ich upečiem a v mojej zbierke padla voľba na cesto, ktoré bolo uverejnené v nejakom českom časopise. Ako autorka receptu tam bola uvedená Eva Smičková z Prostějova. Vôbec to nebanujem, cesto sa dalo veľmi dobre tvarovať.
porcií
Suroviny
Cesto: | |
250 ml |
|
500 g |
|
1/2 bal. |
|
250 g |
|
Náplň: | |
1 ks |
|
250 g (Kapucín) |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
300 ml |
|
na potretie |
|
na posypanie |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Smotanu na šľahanie vyšľaháme do tuha. Do misy nasypeme múku, ktorú premiešame s práškom do pečiva. Pridáme postrúhané maslo, vyšľahanú šľahačku.
-
2
Vypracujeme cesto, ktoré necháme cca pol hodinu odpočinúť v chlade. Mala som ho v chladničke.
-
3
Medzitým si pripravíme plnku. Puding si pripravíme presne podľa návodu. Potom do neho zašľaháme tvaroh, cukor a solamyl. Ten solamyl som pridávala na zahustenie a musím povedať, že to fungovalo, ako neskôr uvidíte, tak plnka mi nevytekala.
-
4
Tento puding som použila do plnky a z tejto múky som piekla. Konečne som ju opäť dokázala kúpiť - je to múka od nás zo Záhoria, vyobrazená je tam nevesta zo Závodu.
-
5
Po pol hodine som cesto vybrala z chladničky, rozdelila na dve rovnaké časti a z každej som ušúľala hada.
-
6
Obe časti som sa snažila rozkrájať na rovnaké kúsky
-
7
Každý kúsok som malým valčekom vyvaľkala do oválu
-
8
Radielkom som jeden koniec nakrojila - viď obrázok
-
9
Na opačnú stranu ako je ovál narezaný dáme plnku.
-
10
Mne sa osvedčilo takéto plnky striekať umelohmotnou zdobičkou
-
11
A teraz už prehneme ľavý a pravý okraj pri plnke
-
12
A motáme rolku
-
13
Tu už je celkom zrolovaná
-
14
Rolky uložíme plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme ich vajíčkom
-
15
Pečieme vo vyhriatej rúre na 175 C, cca 25 minút - doba pečenia závisí od tej-ktorej rúry
-
16
Po upečení ich posypeme práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým, je to potrebné, nakoľko do cesta nejde žiaden cukor. Určite by boli výborné aj s jabĺčkami a páčili by sa mi aj s lekvárom, len pri ňom by som sa trocha obávala vytekania plnky. Časť z nich som neposypala len preto, aby ste lepšie videli to mriežkovanie.
-
17
Ako prvá ich ochutnala synova priateľka Izabelka
recept dobrý..kysnúť nemusí...hodný skúšky..:-)
No ty si ale šikulka, obyčajné radielko, ktoré máme každá doma a takáto paráda. Veľmi sa mi páči aj cesto, aj keď trochu tučnejšie, keď aj maslo a smotana. Ale veľmi pekne drží tvar. Skúsim a hádam aj orechové a makové.
@babidka napodiv to cesto nebolo veľmi mastné, veľmi dobre sa tvarovalo
@izabella929 pozdrav odovzdám:)
@paeva áno pri pečení sa to nakrojenie roztvorí
neprejavovalo aj na mojej váhe.
ALE SU BOZSKEEEEEE :-)
@pivonka veľmi pekne ďakujem, milé slová vždy potešia, ale neviem či som tú latku postavila až tak vysoko, ja som totižto vo svojej podstate veľmi nepraktický človek:)
Ďakujem za recept.
aj nasladko s gaštanovým pyré.S cestom sa výborne pracuje,nie je ani po upečení mastné,priam si žiada šťavnatejšiu plnku,gaštany tam nesadli,neodporúčam ani mak a orechy.Viem si predstaviť tekvicu,to by bola mňamka!S tvojou plnkou sú iste super,len sme už mali v týždni tvarohové,preto som sem nedala tvoju plnku.Úžasné cesto,využijem ho namiesto lístkového,je fakt No1!!Ďakujem
@amelie ja by som do nej pridala troška mletých piškótov a podľa mňa by to mohlo stačiť na to, aby plnka, ktorú píšeš nevytiekla
ináč tvaroh milujme :)
Mimochodom, ani raz som ich nemala také pekné ako ty, ale moji konzumenti tie tvoje nevideli, tak som aj tak za hviezdu, hehehe....
www.pandortex.sk/kuchynske-potreby/Formy-formicky-pekace...
Aj ked sa snazim nahliadnut na Varechu kazdy den , tento recept mi unikol
a nevyskust ho by bola velka skoda . Cesto je naozaj unikatne ,pouzitelne na sladko aj na slano .
Nabudúce pridám cukor asi 150g a jeden vanilkový do cesta.
Ďakujem za skvelý recept.