Mrazené kozáky brezové s vajíčkami fotorecept

sracz - fotkasracz, 5. februára 2016
Mrazené kozáky brezové s vajíčkami (fotorecept)
Foto: sracz

Lásku k hubárčeniu mi od útleho detstva vštepovala babička po mamke, moja vzácna lady Ann. V okolí rodných Košíc a peši až po Margecany. Zobraziť celý popisLásku k hubárčeniu mi od útleho detstva vštepovala babička po mamke, moja vzácna lady Ann. V okolí rodných Košíc a peši až po Margecany. Zbieranie a následné spracovanie húb z našich hôr, lesov, lúk a strání… Konzervovanie od sušenia, do solianky à la Agica Gemelová, cez mrazenie až po nakladanie do rôznych nálevov. Najradšej si pochutím na „masliakoch”. Keď nemáme čerstvé hríby či kozáky, dobre padnú aj mrazené. Veľmi rád za ne zverejňujem poďakovanie svojemu priateľovi Ing. Mirkovi Hríbikovi.

2-3
porcie
12-15 minút
príprava
5-7 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 PL
2 PL
10 - 12 ks
3 - 5 PL
2 - 3 PL
1 PL
500 - 600 g (huby mrazené)
podľa chuti
2 - 3 ks
2 - 3 ks
2 - 3 PL
podľa potreby krajec
podľa chuti
podľa chuti

Postup

  1. 1

    na 2 PL oleja a PL masla som orestoval pokrájanú zelenú cibuľku aj s „pierkami“, spolu s 2 PL petržlenovej, 2 PL zelerovej a PL ligurčekovej (zmrazenej), pokrájanej vňate

    Mrazené kozáky brezové s vajíčkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na tento zelený voňavý základ som uložil rozmrazené kozáky (šťavu z nich som využil v „gádžovskej“ zemiakovej polievke), prstami osolil, pridal čerstvo pomleté čierne korenie a borievku_jalovec (jeho vôňa mi pripomína úžasný ozón našich lesov, lúk, hôr a strání) a korunoval ho druhou PL masla, zamiešal a nechal teplom „zosnúbiť“ chute jednotlivých ingrediencií do jedného gastronomického akordu; nenechajte sa, prosím Vás pekne, odradiť, či nedaj Bože znechutiť farbou mrazených kozákov brezových, za ich vynikajúcu chuť sa však zaručujem vlastnou hlavou! Kozáky totiž po pokrájaní sčernejú, podobne ako aj hríb modrý (sinejúci, či sinavý), ktorý sa u nás na Above nazýva aj ako hríb „kovaľ“.

    Mrazené kozáky brezové s vajíčkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    napokon som do zostavy vklepol dve vajíčka a počas 2÷3´ priebežného miešania, vznikla táto dobrota,

    Mrazené kozáky brezové s vajíčkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ktorú som na tanieri ozdobil lístočkami petržlenovej vňate a podával s paradajkovým šalátom posypaným potrhanými lístočkami bazaličky voňavej. Prikusovali sme domáci chlebík z múky T-720 s ľanovými a slnečnicovými semienkami (vydržte, s rcp Vás čoskoro zoznámim)! Takto pripravené huby s vajíčkom si dokážem živo predstaviť aj v podobe predjedla, na vkusne narezaných malých krajcoch chleba, na oleji opečeného do červeno zlato hneda, jemne potretého cesnakom a posypaného čerstvo nastrúhaným údeným oštiepkom; decentná ozdoba halúzkou petržlenovej či zelerovej vňate, je už samozrejmosť!

    Mrazené kozáky brezové s vajíčkami (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

patroveckypitrs
To je veru parádna praženica. Kozáky mám aj ja veľmi rád, sú tak voňavé a chutné. Dal by som si hneď. 5*
izabella929
@sracz , veru až zima sa nás opýta, čo sme robili v lete...) no a tí čo leňošili dnes môžu iba snívať o kozákoch, ktoré zo všetkých hríbov najviacej ľúbim...veru nemám nič také v mrazúku , čo je veľká škoda..nechávam sa pozvať tam, kde počas leta nezaháľali.-))
marianne
Keby som mala jest huby co ja nazbieram, tak zomriem od hladu. Este ze su v marketoch:-) mam pekne sitake v chladnicke a veru dobra prazenicka dobre padne.
ladislavvv
Ak si chceš ozaj pomaškrtiť, večer namoč hríby (platí pre všetky sušené) do mlieka a ráno pred prípravou len máličko prelej studenou vodou.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha