Mramorované čajové pečivo fotorecept
Foto: cesminaz
Sladké trvanlivé keksíky, ktoré nielen výborne chutia, ale aj pekne vyzerajú. Tieto koláčiky sa hodia aj ako pohostenie ku káve alebo čaju. Odložené Zobraziť celý popisSladké trvanlivé keksíky, ktoré nielen výborne chutia, ale aj pekne vyzerajú. Tieto koláčiky sa hodia aj ako pohostenie ku káve alebo čaju. Odložené v krabici vydržia aj niekoľko týždňov. Je dobré mať
takéto pečivo v zálohe, najmä pre nečakanú návštevu.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2022/12/mramorovane-cajove-pecivo.html
porcií
na 190 °C
Postup
-
1
Múku, cukor a prášok do pečiva si najprv premiešame v miske. Pridáme vajce, zmäknuté maslo, olej a zapracujeme všetko do múky. Nakoniec pridáme mlieko a vypracujeme jemné, kypré, polomäkké mastné cesto. Hotové cesto rozdelíme na 2 časti.
-
2
Jednu polovicu necháme bielu a do druhej zamiešame kakao. Treba pridať aj trocha mlieka, lebo od toho kakaa cesto trochu stuhne. Dajte toľko mlieka, aby dostalo cesto znova tú istú konzistenciu ako má biele cesto.
-
3
Teraz si odštipneme kúsok bieleho a kúsok tmavého cesta, ktoré potom v ruke ušúľame do guľky. Guľky majú byť veľkosti väčšieho orecha :-) Guľky ukladáme na plech s papierom trocha ďalej od seba.
-
4
Napokon guľky stlačíme, najlepšie je na to použiť spodok pohára. Ak sa vám spučená guľka prilepí o spodok, tak ju jednoducho odlúpnite dole. Netreba ich stlačiť veľmi na tenko, keďže oni až tak veľmi objem nezväčšia, keďže je v ceste len 1 KL prášku do pečiva. Nakoniec koláčiky vložíme do vopred vyhriatej rúry na 190 °C na 15 minút.
-
5
A tu sú už pekne upečené keksíky. Ja ich pečiem 15 minút, treba si to ale kontrolovať. Koláčiky nemajú byť hnedé. Treba pozerať okraje, keď už sú kde tu hnedasté, tak sú hotové. Spodok má byť jemne hnedý.
-
6
Keksíky sú ľahučké a krehké, chuťovo výborné. Kto chce si môže keksíky kľudne zlepiť aj lekvárom. Budú síce trochu hrubšie, ale určite super chutné! Môj menší syn povyberá z krabice popri iných lineckých koláčikoch ako prvé vždy tieto. Sú to jeho najobľúbenejšie. Prajem dobrú chuť !
-
7
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube
Som rada, že sa páčia, budem rada ak skúsiš🙂
Vdaka za upozornenie, naozaj som si to nevšimla s tým škrobom. Pravdaže ide do misky spolu s múkou hned na začiatku, aby sa dobre premiešal. Ja používam vždy len kukuričný škrob. Vdaka za nahliadnutie🙂
Podľa mňa kukuričný - Zlatý klas a ide do tej múky.
Dakujem🥰