Morčacia pečeň
Morčacia pečeň

Morčacia pečeň na bielej cibuli a paprike fotorecept

sracz - fotkasracz, 22. júna 2017
Morčacia pečeň na bielej cibuli a paprike (fotorecept)
Foto: sracz

Kupujúci má vždy a všade chodiť s otvorenými očami. Tentoraz sa to oplatilo aj mne. „Narazil“ som na asi 2, 5 kg balenie vnútorností Zobraziť celý popisKupujúci má vždy a všade chodiť s otvorenými očami. Tentoraz sa to oplatilo aj mne. „Narazil“ som na asi 2, 5 kg balenie vnútorností z moriek (pečene, srdcia a „zuzky“) za „smiešnu“ cenu. No, nekúp to! Kúpi to iný a ja budem mať hriech. Podľa hesla: „Všetko, okolo čoho prasiatko len prebehne, chutí najlepšie“, som olej na základ vymenil za vyškvarené kúsky údenej slaniny. No nebudem za „múdreho“! Bolo to na vyslovene prikázanie mojej „tigrice“, ktorá je, okrem petržlenovej aj slaninová kráľovná!

2-4
porcie
12-15 minút
príprava
12-15/2x4 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 - 800 g
120 - 150 g
250 - 333 ml
250 - 333 ml
0,25 KL
0,25 KL
2 - 3 štipky
podľa chuti
1 - 1,5 PL
Príloha:
1 ks
4 - 6 ks
podľa potreby (oštiepok)
podľa potreby




Postup

  1. 1

    morčaciu pečeň som večer dočistil, odblanil, rozrezal na ½ laloky, uložil do „mini kysky“, pridal 2 PL plnotučnej „Liptov“ horčice, rukou premiešal, zakryl a uložil do chladničky. Ak ste v časovej tiesni, postačuje marinovanie pečene v horčici aj počas prípravy slaniny, krájania cibule i papriky a ich následného restovania; teda asi 13÷15´. Takže, slaninu som pokrájal a nechal vyškvariť v panvici.

    Morčacia pečeň na bielej cibuli a paprike (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    priebežne som pokrájal hrubostennú dvojfarebnú papriku na 5÷7 mm pásiky, ½ väčšej bielej cibule na „mesiačiky“

    Morčacia pečeň na bielej cibuli a paprike (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a nechal ich spoločne obrestovať na horúcom výpeku z údenej slaniny - asi 5´

    Morčacia pečeň na bielej cibuli a paprike (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    teraz som pridal všetky koreniny okrem soli – po ¼ KL čerstvo mletých guličiek borievky a čierneho korenia, zo dve-tri štipky sladkej mletej údenej papriky (zhodou okolností som mal španielsku), premiešal a krátko nechal zladiť chute do výsledného voňavého akordu

    Morčacia pečeň na bielej cibuli a paprike (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a na tento základ som poukladal laloky pečení z horčicovej marinády, nechal ich rovné 4´ orestovať na jedneh strane a po otočení pomocou kychyňských klieští ešte raz 4´ aj na druhej strane; restovanie som „stopol“ pridaním hobliniek masla (ani nie celé 2 PL) a pečeň ľahko osolil

    Morčacia pečeň na bielej cibuli a paprike (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    než sa maslo roztieklo, na sucho som opiekol veľkú žemľu, pokrájanú na ½ krajce,

    Morčacia pečeň na bielej cibuli a paprike (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    na ktoré som rozložil cibuľovo-paprikový základ, naň ½ laloky pečene, posypal ich postrúhaným tvrdým syrom (oštiepok sa mi už, žiaľ, dávno minul) a ozdobil lístkami čerstvej petržlenovej vňate; počas prípravcy som v „mastnej“ panvici obojstranne (asi po 2´) orestoval baby bok choy, rozkrojený na ½

    Morčacia pečeň na bielej cibuli a paprike (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    tááák a teraz už iba, s chuťou do toho a pol je hotovo! Podľa rady našej milej Izky som sklíčko objektívu „foťáka“ očistil utierkou na okuliare, takže by aj obrázky mali byť krajšie!

    Morčacia pečeň na bielej cibuli a paprike (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

patroveckypitrs
Bisťu veru si mi nahnal chuť, už aj idem robiť na raňajky. Pečienky už sa rozmrázuju na rýchlo. Bude to riadna chuťovka.
katka75
Joj, uplne super jedlo! Aj super vyzera aj by som si dala tiez hoci aj hned teraz na ranajky :) Ja ku pecienke pridavam aj cesnak a majoranku, ale zas som to este nikdy neskusila namarinovat do horcice, tak to bude aspon ine aj s tou hrubost.cervenou paprikou - urcite vyskusam!