Morčacia pečeň

Morčacia pečeň na bielej cibuli a paprike (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Kupujúci má vždy a všade chodiť s otvorenými očami. Tentoraz sa to oplatilo aj mne. „Narazil“ som na asi 2, 5 kg balenie vnútorností z moriek (pečene, srdcia a „zuzky“) za „smiešnu“ cenu. No, nekúp to! Kúpi to iný a ja budem mať hriech. Podľa hesla: „Všetko, okolo čoho prasiatko len prebehne, chutí najlepšie“, som olej na základ vymenil za vyškvarené kúsky údenej slaniny. No nebudem za „múdreho“! Bolo to na vyslovene prikázanie mojej „tigrice“, ktorá je, okrem petržlenovej aj slaninová kráľovná!

2-4
porcie
12-15 minút
príprava
12-15/2x4 minút
tepelná úprava

Postup

  1. morčaciu pečeň som večer dočistil, odblanil, rozrezal na ½ laloky, uložil do „mini kysky“, pridal 2 PL plnotučnej „Liptov“ horčice, rukou premiešal, zakryl a uložil do chladničky. Ak ste v časovej tiesni, postačuje marinovanie pečene v horčici aj počas prípravy slaniny, krájania cibule i papriky a ich následného restovania; teda asi 13÷15´. Takže, slaninu som pokrájal a nechal vyškvariť v panvici.
  2. priebežne som pokrájal hrubostennú dvojfarebnú papriku na 5÷7 mm pásiky, ½ väčšej bielej cibule na „mesiačiky“
  3. a nechal ich spoločne obrestovať na horúcom výpeku z údenej slaniny - asi 5´
  4. teraz som pridal všetky koreniny okrem soli – po ¼ KL čerstvo mletých guličiek borievky a čierneho korenia, zo dve-tri štipky sladkej mletej údenej papriky (zhodou okolností som mal španielsku), premiešal a krátko nechal zladiť chute do výsledného voňavého akordu
  5. a na tento základ som poukladal laloky pečení z horčicovej marinády, nechal ich rovné 4´ orestovať na jedneh strane a po otočení pomocou kychyňských klieští ešte raz 4´ aj na druhej strane; restovanie som „stopol“ pridaním hobliniek masla (ani nie celé 2 PL) a pečeň ľahko osolil
  6. než sa maslo roztieklo, na sucho som opiekol veľkú žemľu, pokrájanú na ½ krajce,
  7. na ktoré som rozložil cibuľovo-paprikový základ, naň ½ laloky pečene, posypal ich postrúhaným tvrdým syrom (oštiepok sa mi už, žiaľ, dávno minul) a ozdobil lístkami čerstvej petržlenovej vňate; počas prípravcy som v „mastnej“ panvici obojstranne (asi po 2´) orestoval baby bok choy, rozkrojený na ½
  8. tááák a teraz už iba, s chuťou do toho a pol je hotovo! Podľa rady našej milej Izky som sklíčko objektívu „foťáka“ očistil utierkou na okuliare, takže by aj obrázky mali byť krajšie!