Morčacie mäso
Morčacie mäso

Morčací Bugoutov

bugout - fotkabugout, 6. apríla 2021
Morčací Bugoutov
Foto: bugout

Ide o kompilát viacerých receptov na stroganov, je to výsledok niekoľkých pokusov a takto nám to doma skrátka chutí... Egocentrický názov som použil Zobraziť celý popisIde o kompilát viacerých receptov na stroganov, je to výsledok niekoľkých pokusov a takto nám to doma skrátka chutí... Egocentrický názov som použil pre istotu len tu, doma to voláme skrátka a jednoducho Stroganov. Robím to z rôzneho mäsa, ale na foto je morčacie, tak je recept morčací.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Ako je zvykom, aj keď nie pravidlom, začnem pár slovami (priam vetami) na úvod. Väčšinu surovín dávam od oka, tak množstvá nejako neriešim. Nepíšem tu žiadne objavy, len odporúčanie k finálnej podobe jedla. Mäso krájať na kúsky čo sa rýchlo urobia, mäso je minútová záležitosť, omáčka trvá dlhšie. Múka, kto chce môže použiť múku, ja som sa dopracoval k podobe kde dávam cca lyžicu múky. Nie som celiatik a nemám voči múke žiadne predsudky a skrátka múka urobí peknú konzistenciu omáčke, ale keď nie je nevadí. Smotanu dávam 1 PL kyslej smotany (videl som recepty so sladkou aj s mliekom, pri mlieku je múka nevyhnutná). Vo finále je to potom pekná kyselkavá krémová šťava, v ktorej máme uhorku, hríby a cibuľu... (niekedy skúste pridať trochu tymianu, alebo rozmarínu dá to taký iný nádych jedlu, tiež som videl recepty kde išli kapary). Môžem povedať, že všetky alternatívy čo tu spomínam som aj skúšal.

  2. 2

    Najskôr prudko na oleji opečieme mäso a vyberieme ho z panvice. Nasleduje nakrájaná cibuľa, ktorú opekáme na stredne silnom až silnom výkone. Kým opekáme cibuľu, nakrájame si hríby a prihodíme ich k cibuli a spolu robíme zhruba desať minút. Pridáme pretlak, spolu ešte opekáme a dobre premiešame a na záver červená paprika. (Ak chceme zahusťovať múkou, teraz zmes zaprášime múkou, a trochu ešte opečieme).

  3. 3

    Podlejeme vývarom, dáme nakrájané kyslé uhorky, worčester a smotanu (odobrať trochu omáčky a smotanu vmiešať tam a potom pridať, ak ste nedali múku a šťava je moc riedka, môžete to urobiť ako zátrepku). Ochutnáme a podľa potreby ešte dochutíme a pridáme mäso, spolu premiešame a podľa stavu a druhu mäsa povaríme.

Diskusia k receptu

zahra
Stroganov bolo moje prve jedlo, ktore som ako stredoskolacka urobila nasim, podla receptu Mudr. Imricha Secanskeho. Knihu som zdedila, ale od 18. nejem maso, tak s nahradami....Chutilo vtedy aj teraz a tvoj urcite tiez, varis vyborne.
2x bugout a haji
zahra
@zahra (7.4.2021 16:29)

Na omacky pouzivam kyslu smotanu 30% z Lidlu a smotanu na slahanie.
1x bugout
haji
Mně by také moc chutnalo, velice pěkný receptík, chutné foto!
1x bugout