Moravský vrabec s jabĺčkovou kapustou a knedľou

Marek Ort
šéfkuchár reštaurácie Altitude v Bratislave a člen slovenského tímu na Culinary World Cup ´10 v Luxemburgu, 18. októbra 2011
Moravský vrabec s jabĺčkovou kapustou a knedľou
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
15 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g
4 ks
4 strúčiky
4 KL
400 g
2 ks
100 ml
1 ks
200 g
4 ks
50 ml
1 zväzok
50 ml




Postup

  1. 1

    Mäso nakrájame na kocky, pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak, rascu, osolíme a okoreníme. Zmes dáme piecť do rúry pri 180 0C, po 10 minútach podlejeme vodou, prikryjeme a dusíme, až je mäso mäkké.

  2. 2

    Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme rascu, cukor a premiešame. Pridáme kapustu, celú škoricu, nastrúhané jablká, podlejeme jablčným džúsom a dusíme do mäkka. Dochutíme.

  3. 3

    Toastový chlieb nakrájame na malé kocky a necháme ich usušiť. Medzitým opražíme slaninu nakrájanú na kocôčky. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky, z ktorých vyšľaháme tuhý sneh. K usušeným kockám pečiva pridáme slaninu, vmiešame žĺtky, zalejeme mliekom, pridáme nasekanú vňať a nakoniec zľahka zamiešame sneh. Dosolíme. Z hotovej zmesi tvarujeme knedličky, ktoré varíme vo vode asi 10 až 15 minút podľa veľkosti.

Diskusia k receptu

kuchticka
Zaujimalo by ma, aku kapustu pouziva hlavkovu ci kyselu-kvasenu. Tento recept poznam trosku v inej obmene a s kyselou kapustou.
evanaaa
Ale z tej porcie by sa asi nik nenajedol,lenže to je pre majetnejších, pre chudobnejších by bol plnší tanier, lebo viac pracujú. Nepotrebujeme jedlé dekorácie, ale porcie, z ktorých sa dá aj nejesť. Ináč, dobrá papanica.
hubata
@evana - porcia je dobrá, to len my dve máme asi veľké pusy. Ale môže to byť dobrotka - aj ten knedlík so slaninkou.
darinocka
Recept vyzerá skvelý,vyskúšam,krkovička je u mňa N1,čo sa týka mäsa /aj to na mne vidno/.Pokiaľ viem,takéto porcie sa momentálne servírujú na posedeniiach,večierkoch...mini porcia,vôbec neprekáža,skôr navnadí na ďalšie jedlo. Je to zrejme jeden z chodov a tých je asi 7 a viac,ale my si množstvo pispôsobíme. ;*)
rulik
robil som minule, ale zdalo sa mi, že takto mäso nie je dosť mäkké a už je navrchu opečené dohneda, tak som ho najprv dal na 20 min do kuchty a potom len opiekol aby chytilo farbu a kôrku




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia