Foto: babkamt
V zime rada varím z kyslej kapusty.
na 180/200 °C
Suroviny
1 kg |
|
2 PL |
|
3 ks |
|
8 strúčiky |
|
|
|
|
|
1 čl |
|
1 kg |
|
1 ks |
|
2 - 3 PL |
|
|
|
1 ks |
|
1 čl |
|
Kysnutá knedľa: | |
500 g (polohrubá) |
|
125 ml |
|
125 ml |
|
1 ks |
|
1 čl |
|
2 PL |
|
1 čl |
|
21 g |
|
Postup
-
1
Mäso som umyla, nakrájala na kocky asi 4 x 4 cm.
-
2
Vo väčšom kastróle som roztopila masť. Do horúcej masti som dala opiecť mäso. Pridala som 1 čl celého kmínu.
-
3
K mäsu som pridala cesnak a 3 ks nakrájanej cibule.
-
4
Na prudkom ohni som mäso s cibuľou opekala,
-
5
kým nemalo takýto vzhľad. Teraz som mäso osolila a okorenila mletým čiernym korením.
-
6
Mäso som zakryla pokrievkou , za občasného miešania som ho piekla na sporáku. Ničím som ho nepodlievala.
-
7
Kým sa mäso pieklo, zarobila som si cesto na kysnutú knedľu. Teraz sa môžem venovať vareniu kyslej kapusty. Na olej som osmahla jednu strednú cibuľu nakrájanú na kocky.
-
8
K cibuli som pridala celý kmín a cukor, mleté čierne korenie, soľ podľa potreby. Keď sa cukor rozpustil a trochu skaramelizoval, pridala som kyslú kapustu. Podliala som ju vodou a zakrytú som ju dusila.
-
9
Udusenú kapustu som zahustila nastrúhaným surovým zemiakom. Kapustu som prevarila, aby sa zemiak uvaril. Ochutnala som kapustu. Nebolo potrebné dochuťovať ničím.
-
10
.Mäso som dala zapiecť do rúry, aby malo peknú farbu.
-
11
Medzitým mi cesto na knedľu vykyslo. Cesto som rozdelila na polovicu, sformovala knedľu. Parila som ju 20 minút. No obed je komplet hotový, môžeme ísť obedovať.
-
12
Večer som ju nakrájala a na paráku ohriala nakrájanú na plátky.
@sracz takže si si pri mojom recepte zaspomínal na svoju mladosť:-) Ďakujem za tvoje milé prianie. Aj ja ti prajem veľa zdravia, radosti z varenia. Vždy sa rada pristavím pri tvojich vtipne napísaných receptoch. Preži príjemné sviatky v kruhu svojej rodiny.
Vítej v klubu, milý @Bembo . Ani já ještě nikdy neuspěla při výrobě kynutého knedlíku. Dělám chlebové knedlíky, s práškem do pečiva. Naprostá spokojenost.
Som rada, že ti rodinka obed pochválila a recept si ukladáš.
Mrzí ma, že sa ti príprava knedle zdá ťažká. Tu na Vareche je veľa dobrých receptov. Postupoval si podľa rád? No, ty sa vieš vynájsť aj v tejto situácii - poprosíš švagrinku a tá ti ju spraví. Aspoň, že sa ti vydarilo mäsko, ako píšeš "špičkovo". Mne by pasovali k mäsu aj zemiaky.
@Haji - vidíš, že šikovná gazdinka sa vynájde - spraví chlebové knedlíky. Mohla by si pridať recept.
Jsi milá, @Babkamt ! Recept bych přidat mohla, bude můj první na Vareche, ale - bez fotky, to není moc vhodné.
Ďakujem holky,aspoň za milé reakcie na môj nezdarený pokus o chutný knedlík.ja už niečo vyhútam,a teším sa na ďalšie jedlá,ktoré sa mi hádam podaria,ako tie ostatné,čo som robil doteraz
Rozosmiala si ma svojím príspevkom. Istota je istota.
Takže si sa poistila a pred operáciou sa dobre najedla:-)
Jedlá z kyslej kapusty tiež varím po celý rok. Tie sa mi nikdy nezunujú.