Moravské kysnuté koláče
Moravské kysnuté koláče

Moravské koláče

heleninka88 - fotkaheleninka88, 22. apríla 2020
Moravské koláče
Foto: heleninka88

Moravské koláče robievam teraz stále keď idem na oslavu. Každému chutia a mňa to teší.

45 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 ml
1 bal.
1 bal.
500 g
50 g
2
100 g
štipka
Na potretie:
1 ks
Tvarohová plnka:
150 g
1 bal.
1 ks
1 KL
1 cl
Maková plnka:
150 g mletý
120 ml
1 Kl
1 bal.
Posýpka:
50 g
80 g
50 g
 (pod posýpku)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vo vlažnom mlieku rozmiešame rozdrobené droždie s vanilkovým cukrom a necháme vzísť kvások. Ostatné suroviny na cesto spolu zmiešame - maslo nech je zmäknuté - pridáme k nim kvások a vypracujeme vláčne cesto. Ak sa nám zdá riedke, pridáme trošku múky. Miesime dovtedy, kým sa cesto neodliepa od stien misky. Ak máme krásne vypracované cesto, necháme ho kysnúť aspoň 30 minút.

  2. 2

    Medzitým pripravíme plnky zmiešaním všetkých potrebných ingrediencií samostatne v miskách.

  3. 3

    Cesto po vykysnutí vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na nie tenké cesto, nech má niečo cez pol centimetra. Vykrajujeme pohárom kolieska s priemerom približne 6 cm až 8 cm. Ja robím menšie, aby sa ušlo každému a viac nám takto chutia. Na plech vymastený olejom poukladáme kolieska a v strede spravíme priehlbinku. Do priehlbinky najprv dáme tvarohovú plnku, potom na ňu pridáme makovú plnku a nakoniec troška džemu do stredu a posypeme posýpkou. Okraje cesta potrieme vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C na 10 až 15 minút. Pečieme dozlatista.

  4. 4

    Prikladám aj fotku aké menšie moravské koláče robievam. A aký je rozdiel ak spravíte väčšie. Dobrú chuť :-)

    Moravské koláče - obrázok 4

Diskusia k receptu