Moje slovenské rizoto

bugout - fotkabugout, 27. júla 2021
Moje slovenské rizoto
Foto: bugout

Moje lebo ho pripravujem ja a po mojom. Slovenské, lebo je zo slovenskej ryže bez talianskeho podlievania ako aj bez talianskeho parmezánu. A Zobraziť celý popisMoje lebo ho pripravujem ja a po mojom. Slovenské, lebo je zo slovenskej ryže bez talianskeho podlievania ako aj bez talianskeho parmezánu. A v slovenskom duchu ho aj podávam - kyslá uhorka a strúhaný eidam alebo ementál... Variabilná rýchlovka z jedného hrnca (panvice) pripravená od základu, nie zmiešané zvyšky.

Suroviny

 (bujón)




Postup

  1. 1

    Aj keď na foto mäso vidieť, postup píšem bez mäsa. K mäsu, pár ďalším drobnostiam a možnostiam sa však vyjadrím v poslednom bode receptu. Pomer cestovinovej ryže a vody je 1:1,5. Základná myšlienka samotnej tepelnej úpravy je, že ryžu chceme opečenú, mrkvu akurát a keď sa trochu pripečie nevadí a cibuľa stačí jemne podusená...

  2. 2

    Najskôr si ošúpeme a nakrájame mrkvu,ktorú dáme opekať na zmes oleja a masla (alebo ako chceme, mne vyhovuje kombinácia oleja a masla). Kým sa opeká, ošúpeme a nakrájame cibuľu, odmeriame potrebné množstvo slovenskej ryže a vývaru (bujónu, vody). Mrkvu môžeme podľa preferencií doplniť aj o inú zeleninu a samozrejme zohľadniť dobu prípravy (ideálne napríklad petržlen, kaleráb).

  3. 3

    K mrkve prisypeme ryžu a spolu opekáme do požadovanej podoby (farby) ryže. Pridáme cibuľu, stiahneme výkon, premiešame a pár minút spolu robíme. Zalejeme vývarom, premiešame a počkáme kým sa začne variť. Pridáme hrášok (kukuricu alebo čo máme po ruke v mrazničke alebo v konzerve), zakryjeme a na slabom výkone robíme päť minút. Vypneme zdroj a zakryté necháme dôjsť 20 minút... A potom už len premiešame a jeme.

  4. 4

    Keď robím s mäsom, treba nejaké, čo sa rýchlo urobí (robievam to s kuracími prsami). Jedlo robím v širokej vyššej panvici. Mäso nakrájame na kocky a ako prvé opečieme a vyberieme z panvice. Nazad ho pridáme po zaliatí vodou.

  5. 5

    A ešte jeden bonus. Rovnako robím takéto jedlo z klasickej ryže, bulguru alebo pohánky alebo aj ich vzájomnej kombinácie. Opekám vždy len cestovinovú ryžu. Bulgur, klasickú ryžu alebo pohánku len dobre premiešam po pridaní na panvicu a zalejem vývarom... Pomer s vývarom je vždy rovnaký 1:1,5. V prípade klasickej ryže pridávam pred zaliatím vývarom mletú červenú papriku.

Diskusia k receptu

haji
Chutný recept, vymakaný postup, vidno že vaříš pravidelně, s láskou a zodpovědně! Já si prosím čistě slovenské rizoto /z těstoviny/, tam jsem v souznění. Velmi pěkné a chutné foto!
bugout
@haji (28.7.2021 11:29) také aj robím najčastejšie, potom s klasickou ryžou tam dávam vždy aj mäso. A také hybridné bulgur/pohánka z času na čas.
zahra
Vyborne! Pre vela benefitov aj krupoto, vyborny tip na rychle jedlo v tom dusne.
1x bugout
bugout
@zahra o tom nepochybujem. Krúpy zväčša uvarím (predvarím) väčšie množstvo a mám v mrázaku. Takto som to nikdy neskúšal čo sa týka absorbcie vody a doby varu aby sa všetko presne urobilo.
1x zahra
evanaaa
Takto robievam rizoto z ryže, ale si ma navnadil vyskúšať aj cestovinové, buď tarhoňa, alebo slovenská ryža, lebo oboje máme radi. Dávam mäso a zeleninu, ale nám chutí práve mrazená, a je aj rýchla, .....asi najbližšie spravím.
1x bugout