Rizoto

Moje slovenské rizoto

Autor receptu: bugout

Moje lebo ho pripravujem ja a po mojom. Slovenské, lebo je zo slovenskej ryže bez talianskeho podlievania ako aj bez talianskeho parmezánu.* A v slovenskom duchu ho aj podávam - kyslá uhorka a strúhaný eidam alebo ementál... Variabilná rýchlovka z jedného hrnca (panvice) pripravená od základu, nie zmiešané zvyšky.

Postup

  1. Aj keď na foto mäso vidieť, postup píšem bez mäsa. K mäsu, pár ďalším drobnostiam a možnostiam sa však vyjadrím v poslednom bode receptu. Pomer cestovinovej ryže a vody je 1:1,5. Základná myšlienka samotnej tepelnej úpravy je, že ryžu chceme opečenú, mrkvu akurát a keď sa trochu pripečie nevadí a cibuľa stačí jemne podusená...
  2. Najskôr si ošúpeme a nakrájame mrkvu,ktorú dáme opekať na zmes oleja a masla (alebo ako chceme, mne vyhovuje kombinácia oleja a masla). Kým sa opeká, ošúpeme a nakrájame cibuľu, odmeriame potrebné množstvo slovenskej ryže a vývaru (bujónu, vody). Mrkvu môžeme podľa preferencií doplniť aj o inú zeleninu a samozrejme zohľadniť dobu prípravy (ideálne napríklad petržlen, kaleráb).
  3. K mrkve prisypeme ryžu a spolu opekáme do požadovanej podoby (farby) ryže. Pridáme cibuľu, stiahneme výkon, premiešame a pár minút spolu robíme. Zalejeme vývarom, premiešame a počkáme kým sa začne variť. Pridáme hrášok (kukuricu alebo čo máme po ruke v mrazničke alebo v konzerve), zakryjeme a na slabom výkone robíme päť minút. Vypneme zdroj a zakryté necháme dôjsť 20 minút... A potom už len premiešame a jeme.
  4. Keď robím s mäsom, treba nejaké, čo sa rýchlo urobí (robievam to s kuracími prsami). Jedlo robím v širokej vyššej panvici. Mäso nakrájame na kocky a ako prvé opečieme a vyberieme z panvice. Nazad ho pridáme po zaliatí vodou.
  5. A ešte jeden bonus. Rovnako robím takéto jedlo z klasickej ryže, bulguru alebo pohánky alebo aj ich vzájomnej kombinácie. Opekám vždy len cestovinovú ryžu. Bulgur, klasickú ryžu alebo pohánku len dobre premiešam po pridaní na panvicu a zalejem vývarom... Pomer s vývarom je vždy rovnaký 1:1,5. V prípade klasickej ryže pridávam pred zaliatím vývarom mletú červenú papriku.