Domáce rožky
Domáce rožky

Moje obyčajné rožky fotorecept

luwinka - fotkaluwinka, 16. marca 2024
Moje obyčajné rožky (fotorecept)
Foto: luwinka

Tieto mäkučké rožky som upiekla podľa seba. Táto dávka je tak pre dvoch ľudí, vyšlo mi 6 kusov.

6
porcií
25 minút
na 200 °C

Suroviny

250 g
100 ml teplé
50 ml vlažná
50 ml
1 a 1/2 ČL
1/2 kocky
1/2 ČL
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Ako prvé si urobíme kvások. V hrnčeku pomrvíme droždie, pridáme cukor, teplé mlieko a medzi prsty múky. Necháme vzísť kvások. Do misy dáme múku, soľ, olej, vlažnú vodu a vykysnutý kvások. Vymiesime cesto, ktoré necháme 40 minút pod utierkou odpočívať.

    Moje obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto nám pekne vykyslo.

    Moje obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dáme ho na pomúčenú dosku a upravíme ho do tvaru valca.

    Moje obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A pokrájame ho na rovnaké diely.

    Moje obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Každý diel vytvarujeme do tvaru buchty, tak ako je na obrázku.

    Moje obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pretočíme a vytvarujeme v rukách gule.

    Moje obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom každú guľu vyvaľkáme do takéhoto tvaru.

    Moje obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A začneme stáčať smerom od seba k špičke.

    Moje obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Takto máme hotový rožok, ktorý ešte po vrchu rukami vyvaľkáme.

    Moje obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Plech vyložíme papierom na pečenie a poukladáme naň rožky.

    Moje obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Prikryjeme ich utierkou a necháme ešte nakysnúť 15 minút.

    Moje obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Po vrchu ich potrieme vajcom.

    Moje obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pečieme ich v rozohriatej rúre na 200 stupňov 25 minút do zlatista.

    Moje obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Ešte horúce ich pofŕkame vodou. Necháme ich vychladnúť a máme hotovo.

    Moje obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Tu je rez. Chutia aj samotné, lebo sú chrumkavé a mäkké.

    Moje obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu