Domáce rožky
Moje obyčajné rožky (fotorecept)
Autor receptu: luwinka
Tieto mäkučké rožky som upiekla podľa seba.* Táto dávka je tak pre dvoch ľudí, vyšlo mi 6 kusov.
6 porcií |
25 minút na 200 °C |
Postup
- Ako prvé si urobíme kvások. V hrnčeku pomrvíme droždie, pridáme cukor, teplé mlieko a medzi prsty múky. Necháme vzísť kvások. Do misy dáme múku, soľ, olej, vlažnú vodu a vykysnutý kvások. Vymiesime cesto, ktoré necháme 40 minút pod utierkou odpočívať.
- Cesto nám pekne vykyslo.
- Dáme ho na pomúčenú dosku a upravíme ho do tvaru valca.
- A pokrájame ho na rovnaké diely.
- Každý diel vytvarujeme do tvaru buchty, tak ako je na obrázku.
- Pretočíme a vytvarujeme v rukách gule.
- Potom každú guľu vyvaľkáme do takéhoto tvaru.
- A začneme stáčať smerom od seba k špičke.
- Takto máme hotový rožok, ktorý ešte po vrchu rukami vyvaľkáme.
- Plech vyložíme papierom na pečenie a poukladáme naň rožky.
- Prikryjeme ich utierkou a necháme ešte nakysnúť 15 minút.
- Po vrchu ich potrieme vajcom.
- Pečieme ich v rozohriatej rúre na 200 stupňov 25 minút do zlatista.
- Ešte horúce ich pofŕkame vodou. Necháme ich vychladnúť a máme hotovo.
- Tu je rez. Chutia aj samotné, lebo sú chrumkavé a mäkké.