Moja prvá ťahaná štrúdla fotorecept

janka1710 - fotkajanka1710, 13. júla 2011
Moja prvá ťahaná štrúdla (fotorecept)
Foto: janka1710

Štrúdlu mám veľmi rada, ale vždy som sa bála ťahaného cesta. Cez víkend som sa však rozhodla, že si ju konečne skúsim aj sama Zobraziť celý popisŠtrúdlu mám veľmi rada, ale vždy som sa bála ťahaného cesta. Cez víkend som sa však rozhodla, že si ju konečne skúsim aj sama upiecť. Cesto sa mi miestami trhalo, ale štrúdľa nakoniec chutila výborne. Na prvykrát môže byt :))))

8
porcií
15 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
1 ks
1 lyžička
1 lyžica
1 dcl vlažná
 na potretie




Postup

  1. 1

    Z múky, masti, soli, vajca, octu a vody si spravíme cesto. Necháme ho chvíľku odpočívať.

    Moja prvá ťahaná štrúdla (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Obrus posypeme múkou a cesto trochu rozvaľkáme.

    Moja prvá ťahaná štrúdla (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto začneme ťahať od stredu dobre pomúčenými rukami. Vytiahnuté cesto potreme vajcom a poprášime troškou strúhanky. Poukladáme nastrúhané jabĺčka ochutené škoricovým a vanilkovým cukrom a ja som pridala aj vykostkované čerešne.

    Moja prvá ťahaná štrúdla (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pomocou obrusa cesto stočíme a potrieme vajcom. Pečieme pri 180stupňoch približne 45minút.

    Moja prvá ťahaná štrúdla (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakoniec štrúdľu posypeme práškovým cukrom. Hotovo :)

    Moja prvá ťahaná štrúdla (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

amazonka29
Mňanky,šikuľka si...to moja štrúdla vždy vyzerá kadejako-len nie ako štrúdla ;o)
celia
si šikulka ak si zoberieš moju radu ako dobru tak budeš spokojná plnku nedaj po celej ploche ale na hrubo len na začiatok cesta zbytok cesta pokvapkaj masťou alebo olejom a z lahka pomocou obrusu alebo utierky cesto za toč závin sa ti bude na vrchu krásne lístkovať a vo vnutri nebude vyzerať ako surová alebo premočená, plnka bude ako v tunely toto ma naučila moja starká a to bolo už veťmi dávno ked aj ja mám už vnučatá
elisticka
@celia mas pravdu s tou plnkou aj ja som uz tak robila ked je cesto poobtacane vyzera strudla krasne...vyskusala som si aj mega strudlu na cely stol skoda ze som nefotila...
evanaaa
Janka, na prvý krát by sa ani mne takto nepodarila, môžeš byť pyšná.
julica
Ja som prvykrat robila podla @elisticky , s cestom som sa hrala, trieskala nim, hadzala ho o linku... - a natiahlo sa na hrubku papiera :) aj tvoj avyzera velmi dobre
frona
@celia tvoju radu beriem aj ja...určite si urobím štrúdľu. A vždy som sa čudovala, ako je to možné, že sa tak krásne niekomu lístkuje a niekto má to cesto ako keby uvarené....dík ešte raz
modrykamen
No keď som počul v nedeľu niečo búchať, tak som určite vedel, že starká robí štrúdľu. A ešte akú ! Poprosil som ju, aby naučila aj moju pani. A tá mi ju za "odmenu" miesto darčeka urobí každý rok na narodeniny. Ale nielen cestom je štrúdľa dobrá. Musí byť veľa, veľa plnky. A nie jednu, aspoň dve, tri (tvarohová, orechová s čerešňami a maková s jablkami), lebo aj moje deti a vnuci si veľmi radi na "mojej štrúdli"pochutia.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia