Moja červená kapusta na sladko-kyslý spôsob fotorecept

pusta - fotkapusta, 30. októbra 2013
Moja červená kapusta na sladko-kyslý spôsob (fotorecept)
Foto: pusta

Mali sme s mojim najlepším priateľom pečenú domácu kačku z jeho dvora, vykŕmenú kukuricou, žiadalo si to klasickú prílohu. Recept na žemľovú knedľu som už pridala a spravila som k nej moju červenú kapustu na sladkokyslý spôsob, veľmi ju pochválil, vynikajúco chutila. Vopred sa ospravedlňujem za nekvalitné fotografie, nemala som potrebné svetlo a fotila som mobilom.

4
porcie
15 minút
príprava
20 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

800 g pokrájaná na rezance
1 ks
3 PL
2 - 3 PL alebo olej
1 -2 PL
podľa chuti
10 guličiek
3 - 4 guličky
2 guličky
podľa chuti
podľa chuti
 podľa potreby
1 ks
1 ks kyslejšie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do suchého horúceho hrnca som dala 3 PL kryštálového cukru a...

    Moja červená kapusta na sladko-kyslý spôsob (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ..za stáleho miešania som ho nechala rozpustiť na karamel, pozor - nespáliť!!! - asi 4 - 5 minút.

    Moja červená kapusta na sladko-kyslý spôsob (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Priliala som asi 100 ml studenej vody a rýchlymi krúživými pohybmi som ho rozmiešala do hladka, aby neboli žiadne hrčky, treba dať pozor, aby ste sa v tejto fáze pri miešaní neobarili, karamel vrie a je nesmierne horúci!!!

    Moja červená kapusta na sladko-kyslý spôsob (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridala som rozpustenú domácu bravčovú masť a na kocky pokrájanú cibuľu a...

    Moja červená kapusta na sladko-kyslý spôsob (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...za stáleho miešania som ju orestovala do svetlo - hneda - asi 4 - 5 minút.

    Moja červená kapusta na sladko-kyslý spôsob (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridala som červenú hlávkovú kapustu, pokrájanú na jemné prúžky. Ak nemáte čerstvú hlávkovú červenú kapustu, môžete použiť aj sterilizovanú, musíte ju však správne dochutiť.

    Moja červená kapusta na sladko-kyslý spôsob (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kapustu sam podliala asi 100 ml studenej vody,..

    Moja červená kapusta na sladko-kyslý spôsob (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...pridala som celú rascu,...

    Moja červená kapusta na sladko-kyslý spôsob (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...celé čierne korenie, celé nové korenie, celé borievky, soľ...

    Moja červená kapusta na sladko-kyslý spôsob (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...a jeden bobkový list, 1 postrúhané kyslejšie jablko /zabudla som odfotiť/,potom som kapustu za občasného premiešania dusila pod pokrievkou na strednom plameni - asi 10 minút. Nesmie byť rozvarená na nechutné blato, má zostať pekne chrumkavá - al dente.

    Moja červená kapusta na sladko-kyslý spôsob (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Zaprášila som ju hladkou múkou - hovorím tomu "zaštábovanie" = zahustenie a ešte za stáleho miešania dusila asi 10 minút. Celková doba dusenia nemá presiahnuť 20 minút.

    Moja červená kapusta na sladko-kyslý spôsob (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vypla som plameň, nechala chvíľku odstáť a dochutila som kapustu octom na príjemnú sladko- kyslú chuť.

    Moja červená kapusta na sladko-kyslý spôsob (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Horúcu kapustu som nabrala do misy a podávala som ku kačke zvlášť, aby si každý mohol nabrať podľa seba, koľko mu chutí. Na druhý deň bola kapusta ešte lepšia a chutnejšia :-))))) Takto upravená kapusta sa vynikajúco hodí k pečenej kačke, k pečenej husi, k pečenému inému mäsu.

    Moja červená kapusta na sladko-kyslý spôsob (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

29 komentárov k receptu
Mňam, milujem červenú kapustu... ku kačke a knedle dokonalosť sama, veľmi chválim, vyzerá prudko žravo... veru dala by som si aj hneď :)
Tak podobne robievam aj ja, karamel, cerstva cervena kapusta a potpm pridam aj kvasenu bielu a podusim. Ku kacke vyborna volba. 5*
Tak toto je „krása bez závoja“ pre každého gurmána a „feinschmekra“! ... jedna z mojich obľúbených príloh, alebo iba tak „sólo“ bez ničoho! Som presvedčený, že by som si pochutnal aj na tomto Tvojom variante, milá @pusta ale & katchka by som určite neodmietol!
@eviana , tiež milujeme červenú kapustu s mojim priateľom - ku kačke je to dokonalosť sama. s mojim priateľom sme sa jej nevedeli dojesť :-)
na druhý deň chutila ešte lepšie :D
joooj, teba by som vždy rada pohostila :-))))))
dakujem za úžasnú a výstižnú pochvalu.
@kimlo , o tebe som to predpokladala, že ty robíš červenú kapustu asi podobne :-)))
najbližšie vyskúšam pridať aj kvasenú bielu kapustu k červenej sladkej čerstvej kapuste podľa teba - to musí byť úžasne chutná kombinácia :P
áno, ku kačke je to výborná voľba.
dakujem ti za pochvalu a 5*****
milý@sracz - ferikém drágám, pravdu máš: "toto je krása bez závoja pre každého gurmána a fajnšmekra" :-)
aj ja ju mám veľmi rada i "len tak sólo" ako aj ty :P určite by si si na tomto variante pochutnal rovnako ako môj najlepší priateľ aj ty -
a & katshka by bola samozrejme k tomu, ako ináč, nie? :D
dakujem ti, môj vzácny priateľ, za úžasné hodnotenie.
vážim si to od teba, viem, že je úprimné ako vždy - ešte raz vďaka ti.
presne takto isto ju varím aj ja, vieš čo ešte pridávam,ale nie vždy, šípkový, alebo ríbezľový džem, záleží koľko karamelu som dala na začiatku. Na druhý deň ju vyjedám samu tiež.
Teda priatelia... už teraz vidím, že najbližšie ku kačke budem robiť kapustu minimálne v troch hrncoch - jednu podľa @pusta bod po bode, ďalšiu podľa @kimlo s pridanou kvasenou bielou a potom ešte aj podľa Táničky s ríbezlovým džemom... krásne ste ma napašmali, ďakujem Vám veľmi za cenné rady, pre toto chodím na varechu rada :)
@havino , to je úžasný nápad, šípkový lekvár mám ja a môj priateľ má zase ríbezľový :-) vera Bože vyskúšame aj toto. :D
tiež vyjedáš na druhý deň ako ja? no priznám sa, my aj studenú :D
môj priateľ i ja svorne tvrdíme, že čím staršia, tým lepšia :D samozrejeme, že aj tá kapusta :D
@mariamka , to nič, tebe anoi v tomto smere "šrobovať" nemusí.
slovo "zaštábovať" je odvodené z nemeckého "stauben"/čítaj štauben/, znamená zaprášiť - v tomto prípade sa myslí múkou.
nezahusťuje sa klasickou zápražkou, ale len zaprášením múkou.
zaštábovať je slengový výraz prešpurákov=starých rodených bratislavčanov a používa sa v domácnostiach v kuchyni neďaleko Viedne, t. j. v ba a v okolí , ale aj v Maďarsku blízko Vedne, ale aj v Budapešti.
tento výraz je známy okrem toho i v Čechách, na Morave a najmä vo .všetkých nemecky hovoriacich krajinách.
dakujem ti za pochvalu :-) od teba vždy poteší.
prajem ti krásny deň :-)
@boxik môj, nooooo, ved tá kapusta je zážitok,:-) zatiaľ boli moji stravníci veľmi spokojní a chválili. ved si neuťahuj zo mňa :D
dakujem ti srdečne, si veľmi milý :-)
prajem ti pekný deň
nech sa ti darí
Červenú kapustu robievam málo ale robila som a keďže karamel už nemôžem ( inak, bez neho som bielu kapustu ani nerobila), tak som skúsila podľa rady @sovka , dala som tiež ríbezľový džem, ale dia,a kapusta sa dala jesť takto ochutená aj bez karamelu. Ale čo do bielej - tam asi džem nepasuje....?
@evanaaa , ja viem, je to tak, ale práve ma napadlo, že do tej bielej by išiel napr. pomarančový dia džem alebo lekvár.
ved skús...
dakujem ti za zastavenie.
Konečne som našiel výborný recept na červenú kapustu, doma sme ju robili x-krát, ale nikdy to nebolo ono, tento receptík je super, ď.
@quotback , no to ma veľmi teší, že si našiel konečne výborný recept na červenú kapustu...aj ja som ju robila už x-krát, teraz to určite bude ono - to pravé orechové :-))) nech ti len dobre chutí :D
som rada, že práve môj recept považuješ za ten "Super" :-)))))
dakujem ti.
@pusta , kapusta na zajtra hotova. Uz teraz chuti vyborne a zajtra asi este lepsie. Som si ju s Tvojim dovolenim vylepsila cervenym vinom. Dostala som kupit kacacie prsia, tak zajtra na obed. Len este neviem ci si trufnem aj na tu tvoju knedlu, ak nie tak mam v zalohe "Serviettenknödeln".
@zolik , nesmierne ma teší, že si si vybrala práve môj receptík na červenú kapustu, tým vínom si dosiahla až dokonalosť tejto dobroty :-)))
ne tú knedľu si len spokojne trúfni, už som ju robila viackrát,lebo tak úžasne chutí môjmu najlepšiemu priateľovi, nevie si ju vynachváliť :-)
ver mi, že je s ňou menej práce, ako so "Serviettenknödeln",:-)
posledne som skúsila pridať opražené žemľové kocky už na začiatku do cesta a videlo sa mi to ešte ľahšie.
tak mech vám doma chutí, dakujem za úžasnú správu.
prajem ti peknú nedeľu.
@pusta kapusta bola po ohriati este lepsia, pekne prevonana. Musim sa ti priznat, na knedlu som si este netrufla, to mam ako dalsi projekt. Musim nabrat odvahu, mat cas a "motivaciu". Tiez prajem pekny nedelny podvecer.
@zolik , veru kapusta je prakticky čím staršia, tým lepšia - ak ostane :D
teda aspoň do druhého dňa?.!
však aj na tú žemľovú kysnutú knedľu iste príde rad, o to sa nebojím.
ty si veľmi šikovná :-)
dakujem ti.

Pridaj komentár k receptu: