Moja červená kapusta na sladko-kyslý spôsob fotorecept
Mali sme s mojim najlepším priateľom pečenú domácu kačku z jeho dvora, vykŕmenú kukuricou, žiadalo si to klasickú prílohu. Recept na žemľovú knedľu som už pridala a spravila som k nej moju červenú kapustu na sladkokyslý spôsob, veľmi ju pochválil, vynikajúco chutila. Vopred sa ospravedlňujem za nekvalitné fotografie, nemala som potrebné svetlo a fotila som mobilom.
porcie
príprava
na 80 - 90 °C
Suroviny
800 g pokrájaná na rezance |
|
1 ks |
|
3 PL |
|
2 - 3 PL alebo olej |
|
1 -2 PL |
|
podľa chuti |
|
10 guličiek |
|
3 - 4 guličky |
|
2 guličky |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
1 ks |
|
1 ks kyslejšie |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Do suchého horúceho hrnca som dala 3 PL kryštálového cukru a...
-
2
..za stáleho miešania som ho nechala rozpustiť na karamel, pozor - nespáliť!!! - asi 4 - 5 minút.
-
3
Priliala som asi 100 ml studenej vody a rýchlymi krúživými pohybmi som ho rozmiešala do hladka, aby neboli žiadne hrčky, treba dať pozor, aby ste sa v tejto fáze pri miešaní neobarili, karamel vrie a je nesmierne horúci!!!
-
4
Pridala som rozpustenú domácu bravčovú masť a na kocky pokrájanú cibuľu a...
-
5
...za stáleho miešania som ju orestovala do svetlo - hneda - asi 4 - 5 minút.
-
6
Pridala som červenú hlávkovú kapustu, pokrájanú na jemné prúžky. Ak nemáte čerstvú hlávkovú červenú kapustu, môžete použiť aj sterilizovanú, musíte ju však správne dochutiť.
-
7
Kapustu sam podliala asi 100 ml studenej vody,..
-
8
...pridala som celú rascu,...
-
9
...celé čierne korenie, celé nové korenie, celé borievky, soľ...
-
10
...a jeden bobkový list, 1 postrúhané kyslejšie jablko /zabudla som odfotiť/,potom som kapustu za občasného premiešania dusila pod pokrievkou na strednom plameni - asi 10 minút. Nesmie byť rozvarená na nechutné blato, má zostať pekne chrumkavá - al dente.
-
11
Zaprášila som ju hladkou múkou - hovorím tomu "zaštábovanie" = zahustenie a ešte za stáleho miešania dusila asi 10 minút. Celková doba dusenia nemá presiahnuť 20 minút.
-
12
Vypla som plameň, nechala chvíľku odstáť a dochutila som kapustu octom na príjemnú sladko- kyslú chuť.
-
13
Horúcu kapustu som nabrala do misy a podávala som ku kačke zvlášť, aby si každý mohol nabrať podľa seba, koľko mu chutí. Na druhý deň bola kapusta ešte lepšia a chutnejšia :-))))) Takto upravená kapusta sa vynikajúco hodí k pečenej kačke, k pečenej husi, k pečenému inému mäsu.
aj ja ju mám veľmi rada i "len tak sólo" ako aj ty :P určite by si si na tomto variante pochutnal rovnako ako môj najlepší priateľ aj ty -
a & katshka by bola samozrejme k tomu, ako ináč, nie? :D
dakujem ti, môj vzácny priateľ, za úžasné hodnotenie.
vážim si to od teba, viem, že je úprimné ako vždy - ešte raz vďaka ti.
dakujem za skvelú správu.