Domáci chlieb
Domáci chlieb

Môj zemiakový chlieb

editamarkos - fotkaeditamarkos, 24. augusta 2020

Počas prvej vlny COVID 19, mi moje deti kúpili domácu pekáreň. Tak som začala piecť chlieb. Najprv kváskový, ražno-pšeničný. Potom obyčajný pšeničný. Pri veľkom upratovaní som našla zmes BASK zemiakové cesto. Zamiešala som so pšeničnou múkou a na moje prekvapenie som spravila celkom jedlý chlebík.

180 minút
príprava
30 minút
na 230 °C

Suroviny

7 g
35 ml teplá
1 ČL
2 ČL
3 PL
350 ml teplá
400 g
100 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V kompótovej miske zmiešam droždie s cukrom a s 35 ml teplej vody a odložím bokom.

  2. 2

    Do pekárničky začnem dávkovať soľ, olej, 350 ml teplej vody, pšeničnú múku zmiešanú so zmesou na zemiakové cesto. Nakoniec pridám droždie z misky.

  3. 3

    Pekárničku nastavím na program miesenia s kysnutím.

  4. 4

    Po ukončení programu cesto vyložím na múkou posypanú dosku a ručne opatrne vyformujem bochník. Jenskú misu (3-5 l veľkosť) vyložím papierom na pečenie, posypem múkou a sem preložím bochník. Zakryjem vrchnákom misy a nechám 60 minút kysnúť pri izbovej teplote.

  5. 5

    Po uplynutí doby kysnutia vložím zakrytú jenskú misu s cestom do rúry vyhriatej na 230 °C. Prvých 10 minút pečiem chlebík zakrytý v miske. Po 10 minútach odstránim vrchnák z misy a pečiem ďalej na 230 °C ďalších 20 minút. Potom chlieb vyberiem z rúry a aj z misky. Odstránim papier na pečenie a hotový chlieb dám vychladnúť na rošt. Vrch chleba za horúca natriem studenou vodou.

Recept je zaradený do kategórií:
Chlieb a pečivo, Kysnuté cestá, Pečené

Diskusia k receptu

haji
Pěkná improvizace, domácí chlebík je vždy dobrota.