Domáci chlieb

Môj zemiakový chlieb

Autor receptu: editamarkos

Počas prvej vlny COVID 19, mi moje deti kúpili domácu pekáreň. Tak som začala piecť chlieb. Najprv kváskový, ražno-pšeničný. Potom obyčajný pšeničný. Pri veľkom upratovaní som našla zmes BASK zemiakové cesto. Zamiešala som so pšeničnou múkou a na moje prekvapenie som spravila celkom jedlý chlebík.

180 minút
príprava
30 minút
na 230 °C

Postup

  1. V kompótovej miske zmiešam droždie s cukrom a s 35 ml teplej vody a odložím bokom.
  2. Do pekárničky začnem dávkovať soľ, olej, 350 ml teplej vody, pšeničnú múku zmiešanú so zmesou na zemiakové cesto. Nakoniec pridám droždie z misky.
  3. Pekárničku nastavím na program miesenia s kysnutím.
  4. Po ukončení programu cesto vyložím na múkou posypanú dosku a ručne opatrne vyformujem bochník. Jenskú misu (3-5 l veľkosť) vyložím papierom na pečenie, posypem múkou a sem preložím bochník. Zakryjem vrchnákom misy a nechám 60 minút kysnúť pri izbovej teplote.
  5. Po uplynutí doby kysnutia vložím zakrytú jenskú misu s cestom do rúry vyhriatej na 230 °C. Prvých 10 minút pečiem chlebík zakrytý v miske. Po 10 minútach odstránim vrchnák z misy a pečiem ďalej na 230 °C ďalších 20 minút. Potom chlieb vyberiem z rúry a aj z misky. Odstránim papier na pečenie a hotový chlieb dám vychladnúť na rošt. Vrch chleba za horúca natriem studenou vodou.