Bravčové mäso
Bravčové mäso

Mleté bravčové so zemiakmi z jedného pekáča fotorecept

sracz - fotkasracz, 10. novembra 2021
Mleté bravčové so zemiakmi z jedného pekáča (fotorecept)
Foto: sracz

Väčšina z Vás, zvlášť „skôr narodených“, mi dá určite za pravdu, že variť v našom veku pre dvoch je nanajvýš viacnásobný problém. Desaťročiami naskladaný „park“ hrncov, čas, peniaze a vekom prenasledovaná pohybová (ne)aktivita. Takže variť rýchlo, jednoducho, chutne, bez zbytočných „prestojov“ a s očakávaním obdivu životného partnera, je predstava, či sen, nie iba slovenského „gazdiniaka“. Výhodou dnešného receptu je jeho variabilita zostavy surovín a hlavne príprava v jednom hrnci či pekáči.

6-8
porcií
30 minút
príprava
45-60 minút
na 200 °C

Suroviny

800 g žlté stredné
2-3 PL (alebo slnečnicový)
500-600 g mleté
1-2 ks
2 KL
1 KL
2-3 strúčiky
240-250 ml strúhaný (oštiepok i údený)
240-250 ml
240-250 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Priamo do alumíniumového pekáča (320x230 mm) som na najširšom stupni „mandolíny“ (~ 5 mm) pokrájal niečo cez ¾ kg olúpaných žltých zemiakov, pokvapkal ich asi 3 PL oleja, od oka posypal soľou, celou rascou, čerstvo mletým čiernym korením, všetko rukami premiešal a rozložil po celej ploche pekáča. Kto chce, množstvo zemiakov si skoriguje podľa seba. V žltej „kyske“ som zmiešal pomleté bravčové pliecko, dve celé menšie vajíčka, soľ, korenie, sladkú mletú papriku a pretlačené dva strúčiky cesnaku. Nuž a napokon v čiernej „Tupperware“ nádobe som vymiešal zálievku z rovnakého množstva strúhaného syra (ja so mal mix eidam, čedar a gouda), strúhanej cibule a majonézy a jej chuť som zvýraznil strúčikom pretlačeného cesnaku.

    Mleté bravčové so zemiakmi z jedného pekáča (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na vrstvu zemiakov v pekáči na jedno použitie som rozložil zmiešané mleté bravčové mäso, naň

    Mleté bravčové so zemiakmi z jedného pekáča (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    majonézovú zálievku a

    Mleté bravčové so zemiakmi z jedného pekáča (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    stierkou rovnomerne porozprestieral.

    Mleté bravčové so zemiakmi z jedného pekáča (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Celú „parádu“ som na necelú „hoďku“ vložil do elektrickej rúry, vyhriatej na 200 °C.

    Mleté bravčové so zemiakmi z jedného pekáča (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto to vyzeralo v reze.

    Mleté bravčové so zemiakmi z jedného pekáča (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nuž a takto na tanieri.

    Mleté bravčové so zemiakmi z jedného pekáča (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pamiatku zosnulých sme si uctili bielymi chryzantémami v kvetináči aj na balkóne a ranné začínajúce mrazy im vôbec neublížili.

    Mleté bravčové so zemiakmi z jedného pekáča (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
Hmm, toto nemusí být špatné jídlo, zajímavá zálivka s majonézou, celé mi to spolu "hraje" a určitě oceňuji vše v jednom. Ještě by to chtělo nějaký gríf na mytí nádobí. Myčka, já vím... Pěkný receptík, aj chryzantéma. Jen na okraj - mrzne při zemi, nádoba s chyzantémou na stolku, je při mírných mrazech dobrá volba. To malé zelené v miske pod chryzkou je kalanchoe? Díky za sdílení a letí pozdravení tobě i tvé lepší polovičce!
kvakac
Veľká to dobrota od teba, toto by chutilo aj mne. Ešte že raňajkujem krvavničky, veď takéto dobroty sú tu, že by mi inak prišlo zle od hladu. Veľmi dobrá inšpirácia, vďaka za recept.
1x sracz
kassia
Páči sa mi jednoduchý a chutný recept, ale ešte viac ten pravdivý úvod!

Zaujímavé video z archívu TV Varecha