Bravčové mäso

Mleté bravčové so zemiakmi z jedného pekáča (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Väčšina z Vás, zvlášť „skôr narodených“, mi dá určite za pravdu, že variť v našom veku pre dvoch je nanajvýš viacnásobný problém.* Desaťročiami naskladaný „park“ hrncov, čas, peniaze a vekom prenasledovaná pohybová (ne)aktivita. Takže variť rýchlo, jednoducho, chutne, bez zbytočných „prestojov“ a s očakávaním obdivu životného partnera, je predstava, či sen, nie iba slovenského „gazdiniaka“. Výhodou dnešného receptu je jeho variabilita zostavy surovín a hlavne príprava v jednom hrnci či pekáči.

6-8
porcií
30 minút
príprava
45-60 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Priamo do alumíniumového pekáča (320x230 mm) som na najširšom stupni „mandolíny“ (~ 5 mm) pokrájal niečo cez ¾ kg olúpaných žltých zemiakov, pokvapkal ich asi 3 PL oleja, od oka posypal soľou, celou rascou, čerstvo mletým čiernym korením, všetko rukami premiešal a rozložil po celej ploche pekáča. Kto chce, množstvo zemiakov si skoriguje podľa seba. V žltej „kyske“ som zmiešal pomleté bravčové pliecko, dve celé menšie vajíčka, soľ, korenie, sladkú mletú papriku a pretlačené dva strúčiky cesnaku. Nuž a napokon v čiernej „Tupperware“ nádobe som vymiešal zálievku z rovnakého množstva strúhaného syra (ja so mal mix eidam, čedar a gouda), strúhanej cibule a majonézy a jej chuť som zvýraznil strúčikom pretlačeného cesnaku.
  2. Na vrstvu zemiakov v pekáči na jedno použitie som rozložil zmiešané mleté bravčové mäso, naň
  3. majonézovú zálievku a
  4. stierkou rovnomerne porozprestieral.
  5. Celú „parádu“ som na necelú „hoďku“ vložil do elektrickej rúry, vyhriatej na 200 °C.
  6. Takto to vyzeralo v reze.
  7. Nuž a takto na tanieri.
  8. Pamiatku zosnulých sme si uctili bielymi chryzantémami v kvetináči aj na balkóne a ranné začínajúce mrazy im vôbec neublížili.