Mladé cukety dusené s ančovičkami a kaparami fotorecept
Foto: sracz
Variabilné jedlo s jemnou štruktúrou a úžasnou chuťou. Jednoduchá a rýchla príprava, naviac po jeho konzumácii nemáte výčitky svedomia, že ste zradili svoje predsavzatie, Zobraziť celý popisVariabilné jedlo s jemnou štruktúrou a úžasnou chuťou. Jednoduchá a rýchla príprava, naviac po jeho konzumácii nemáte výčitky svedomia, že ste zradili svoje predsavzatie, že do leta Vám bikini padnú „tip-top“ ! Vhodné ako prosté jednoduché raňajky, či na hrianke, … alebo ako šalát, či príloha, dokonca aj ako hlavé jedlo! Na mladé, doslova „maslové“ cukiny som si zvykol veľmi rýchlo. Na chlebe s maslom, jemne posypané soľou a mletým čiernym korením, alebo iba tak „na sucho, bez ničoho“!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
6 ks (200-250 mm) mladá |
|
6-8 strúčikov |
|
56 g |
|
1-2 ČL |
|
podľa potreby ml |
|
104 ml |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1-2 PL |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
… na vstupnom obrázku chýba už iba soľ a čierne korenie
-
2
z mladých cukiet som odrezal konce a následne ich nakrájal na čo najtenšie plátky
-
3
šesť-sedem (ale kto smie a znesie, môže ich množstvo kľudne aj zdvojnásobiť) očistených strúčikov cesnaku som taktiež vopred „naplátkoval“
-
4
v posledných sekundách prípravy jednotlivých ingrediencií som sa rozhodol aj na dochutenie sušenými semienkami feferóniek
-
5
a potom to už išlo naozaj raz-dva; vo veľkej panvici som nechal „rozpustiť“ malú konzervu ančovičiek (9 ks) a zároveň na ich podklade jemne opražiť nakrájané plátky cesnaku, ktoré som napokon posypal asi poldruha čajovou lyžičkou feferónkových semienok (môžete doliať olej)
-
6
po minútke-dvoch som do panvice uložil nakrájané cuketky, prisypal 104 ml fľaštičku kapár, všetko jemne posypal soľou (pozor ančovičky sú dostatočne slané) a pomocou kuchyňských klieští poobracal
-
7
a po piatich, maximálne šiestich, minútach bolo jedlo hotové; dobu restovania či dusenia si láskavo zvoľte podľa vlastných chutí, na stupnici „al dente÷soft
-
8
my sme takto pripravené cuketky, pokvapkané asi PL extra panenského olivového oleja, jedli tak, ako ich vidíte na obrázku, ale možností je „haďabej“, s hriankami z bieleho pečiva, ryžou, posypané strúhaným syrom alebo oštiepkom, či ako príloha ku grilovanému mäsu. … to už nechám na Vašej voľbe a radosti z jedla!
-
9
… naučil som sa aj nové jednoduché mexické jedlo „Fajita mix“, čo nie je nič iné, ako zmes pokrájaných troch druhov cibule (biela, červená, žltá) a troch druhov pokrájaných paprík (červená, zelená, žltá). Za surova, pokvapkaná extra panenským olejom, ako zeleninový šalát. Udusená na rastlinnom oleji, to je náš variant, ako príloha napr. k pečenému kurčaťu.
-
10
zdá sa, že aj tohotoročná úroda pomarančov bude bohatá
Diskusia k receptu