Dusená cuketa

Mladé cukety dusené s ančovičkami a kaparami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Variabilné jedlo s jemnou štruktúrou a úžasnou chuťou. Jednoduchá a rýchla príprava, naviac po jeho konzumácii nemáte výčitky svedomia, že ste zradili svoje predsavzatie, že do leta Vám bikini padnú „tip-top“ ! Vhodné ako prosté jednoduché raňajky, či na hrianke, … alebo ako šalát, či príloha, dokonca aj ako hlavé jedlo! Na mladé, doslova „maslové“ cukiny som si zvykol veľmi rýchlo. Na chlebe s maslom, jemne posypané soľou a mletým čiernym korením, alebo iba tak „na sucho, bez ničoho“!

4-6
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. … na vstupnom obrázku chýba už iba soľ a čierne korenie
  2. z mladých cukiet som odrezal konce a následne ich nakrájal na čo najtenšie plátky
  3. šesť-sedem (ale kto smie a znesie, môže ich množstvo kľudne aj zdvojnásobiť) očistených strúčikov cesnaku som taktiež vopred „naplátkoval“
  4. v posledných sekundách prípravy jednotlivých ingrediencií som sa rozhodol aj na dochutenie sušenými semienkami feferóniek
  5. a potom to už išlo naozaj raz-dva; vo veľkej panvici som nechal „rozpustiť“ malú konzervu ančovičiek (9 ks) a zároveň na ich podklade jemne opražiť nakrájané plátky cesnaku, ktoré som napokon posypal asi poldruha čajovou lyžičkou feferónkových semienok (môžete doliať olej)
  6. po minútke-dvoch som do panvice uložil nakrájané cuketky, prisypal 104 ml fľaštičku kapár, všetko jemne posypal soľou (pozor ančovičky sú dostatočne slané) a pomocou kuchyňských klieští poobracal
  7. a po piatich, maximálne šiestich, minútach bolo jedlo hotové; dobu restovania či dusenia si láskavo zvoľte podľa vlastných chutí, na stupnici „al dente÷soft
  8. my sme takto pripravené cuketky, pokvapkané asi PL extra panenského olivového oleja, jedli tak, ako ich vidíte na obrázku, ale možností je „haďabej“, s hriankami z bieleho pečiva, ryžou, posypané strúhaným syrom alebo oštiepkom, či ako príloha ku grilovanému mäsu. … to už nechám na Vašej voľbe a radosti z jedla!
  9. … naučil som sa aj nové jednoduché mexické jedlo „Fajita mix“, čo nie je nič iné, ako zmes pokrájaných troch druhov cibule (biela, červená, žltá) a troch druhov pokrájaných paprík (červená, zelená, žltá). Za surova, pokvapkaná extra panenským olejom, ako zeleninový šalát. Udusená na rastlinnom oleji, to je náš variant, ako príloha napr. k pečenému kurčaťu.
  10. zdá sa, že aj tohotoročná úroda pomarančov bude bohatá