Foto: tetrisss
Napriek tomu, že je tu už podobný recept, dovolím si ho oprášiť a najmä dodať plnky podľa mojej kamarátky, výbornej kuchárky, Ľubky.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
V robote si vymiešame prvé cesto na pružné a nelepivé cesto, ak je málo smotany, ja som potrebovala ešte 3 lyžice kyslého mlieka, treba pridať. Druhú časť múky zmiešame s povolenou masťou. Prvé cesto vyvaľkáme, natrieme na neho druhé cesto a pevne zrolujeme ako roládu. Cesto dáme odpočívať do chladu do druhého dňa. Rozdelíme na 8 častí, na jeden plech nám stačí polovica cesta a tak ho môžeme zatočiť do kuchynskej fólie a dať do mrazničky. Potom stačí vybrať dve hodiny pred použitím a máme pochúťku rýchlo hotovú.
- 2
Tak, polovice cesta sme sa zbavili a ideme ďalej. Jednotlivé časti si vyvaľkáme na čo najtenšie a ide to veľmi dobre. Približne výjde rozmer 30x40 cm. Na tieto štyri cestá si rozpustíme 125g masla. Zomelieme mak a orechy podľa chuti, ale treba dosť veľa. Nedá sa to presne odvážiť, ale ja som potrebovala asi 3 dl zomletého maku a toľko isto orechov.
- 3
Na cesto lyžicou nakvapkáme maslo, nešetríme, na to nasypeme jemne strúhanku, na to dáme vrstvu maku alebo orechov od kraja do 4 pätín na druhej strane vo vrstve 1 cm. Na to nasypeme kryštálový cukor podľa chuti /podľa mňa-nešetríme/. Na túto vrstvu nastrúhame jedno veľké jablko, posypeme hrozienkami, a polejeme sladkou smotanou. Na štyri cestá potrebujeme 1 dl. Posypeme vanilkovým cukrom a ešte pokvapkáme maslom. Podľa chuti možeme dať aj škoricu. Ľavý a pravý okraj na dva cm zahneme a celé cesto zrolujeme. Uložíme na plech. Takto postupujeme so všetkými štyrmi cestami.
- 4
Inak fantázii sa medze nekladú, napr. namiesto jabĺk môžeme dať čerešne, višne, broskyne, namiesto hrozienok iné kandizované ovocie. Do cesta môžeme dať aj klasickú tvarohovú plnku, nezabudneme na podklad z masla a strúhanky.
- 5
Hotové, naplnené štrúdle potrieme mliekom a dáme piecť. Hotové pocukrujeme a nakrájame.
- 6
Pridám ešte recept na krupicovú plnku podla Ľubky: na horúce maslo vysypeme krupicu, popražíme za stáleho miešana na bledohnedo, zalejeme vodou a miešame až kým krupica vodu nepoberie a vyzerá ako rozdrobená. Odstavíme a zakryjeme, necháme vychladnúť. Na plát cesta dáme rozpustené maslo, posypeme krupicou, na to dáme veľa ovocia, najlepšie čerstvé čerešne, alebo kompót, vanilkový cukor, štavu z ovocia /kompótu/, zasypeme ešte dostatočným množstvom cukru a polejeme ešte rozpusteným maslom. Zatočíme a upečieme rovnako ako s inou plnkou.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Milkina štrúdľa..od Lubky plnka..dáva @tetriss.. :-)
keby len milé..ale aj chutné..bo štrúdle iné ani nemôžu byť..
len mať z každej kúsok..:-)
Zaujalo ma tvoje cesto, lebo ja robim len z kupeneho listkoveho, aku pouzivas mast do druheho cesta? bravcovu? alebo nejaku heru?
Dakujem