Menej mastný chlieb vo vajci fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 17. mája 2016

Chlieb vo vajci je také tradičné jedlo, keď nevieme, čo so starším chlebom alebo naň máme jednoducho chuť. Je to sýte, variabilné (naslano aj Zobraziť celý popisChlieb vo vajci je také tradičné jedlo, keď nevieme, čo so starším chlebom alebo naň máme jednoducho chuť. Je to sýte, variabilné (naslano aj nasladko), ale aj poriadne mastné. Za tip na lepšiu verziu vďačím kamarátke Annamari z Fb.

4
porcie
15 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

4 hrubšie krajce
4 ks
cca 100 ml
6 plátkov
1 hrsť
1 - 2 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Iste to poznáte: malé video k príprave tohoto jedla som pozerala v noci a bolo také lákavé, že som mala nutkanie urobiť toto jedlo už vtedy. No zdravý rozum zvíťazil a počkala som do druhého dňa. Z víkendu mi ostalo dosť čierneho chleba, na strúhanku sa veľmi nehodí, tak som ho s radosťou pokrájala na menšie kockaté útvary - čím menšie, tým lepšie. Obľúbený červený pekáčik som vymazala masťou. Kvalitnú šunku a kúsok údenej prerastenej slaniny som tiež nakrájala na drobno. Množstvá som dávala podľa uváženia.

    Menej mastný chlieb vo vajci (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na panvici s malým množstvom masti som potom šunku a slaninu poopekala.

    Menej mastný chlieb vo vajci (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vajcia som rozbila do misky, priliala mlieko, osolila a poriadne rozmiešala. Zaliala som kúsky chleba, dôkladne poprehadzovala, aby sa tekutina dostala všade. Množstvo mlieka si korigujte podľa potreby, chlieb má tekutinu vsiaknuť, neostať suchý ale ani nadmerne premočený. Vyšlo mi to tak, že na krajec chleba si rátajte jedno vajce.

    Menej mastný chlieb vo vajci (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Polovicu chlebovej zmesi som rozprestrela na dno pekáčika.

    Menej mastný chlieb vo vajci (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nasledovala vrstva opečenej údeniny. Či si necháte chlebovú zmes "holú", alebo ju obohatíte o niečo, na čo máte práve chuť a hodí sa to tam (sparený špenát, drvené rajčiny, podusené huby, cibuľa, cesnak, zvyšky vareného či pečeného mäsa, plátky syra apod), je na vás. My máme doma radi chlieb vo vajíčku natretý horčicou a posypaný nadrobno nakrájanou cibuľkou, tak som na šunku natrela ešte aj horčicu, pre lepšiu chuť. Mohla som dať aj viac.

    Menej mastný chlieb vo vajci (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Celé som zakryla zvyškom chlebovej zmesi, utlačila a pekáčik vložila do rúry predom vyhriatej na 180°C. Podľa povrchu som potom usúdila, žeby to mohlo byť hotové. To sa stalo po 25 minútach pečenia. Špajdlová skúška dopadla dobre.

    Menej mastný chlieb vo vajci (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Krájala som to teplé ale nie horúce. Naozaj sýte a chutné, konzistencia príjemná. Mne sa k tomu hodila tatárka , horčica a kečup. Teplé aj studené je to výborné, na raňajky, jedlo so sebou, malý olovrant či večeru úplne ideálne. Nie je to totiž mastné a ťažké ako klasicky pripravený chlieb vo vajci, čo mi pri jeho vychutnávaní dosť vadilo napriek odsatiu tuku servítkou. A najlepšie sú chrumkavé okraje;-)

    Menej mastný chlieb vo vajci (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zapekanec sa veľmi dobre krája aj dobre premiestňuje

    Menej mastný chlieb vo vajci (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A viem si to predstaviť aj nasladko, povedzme s podusenými škoricovými jablkami v strede. Niečo ako chlebová žemľovka.

    Menej mastný chlieb vo vajci (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

simcanz350
No teda :). Klobúk dole. Máš vzácny dar a úžasný talent, vyčarovať aj z obyčajného jedla gastronomický zážitok. Viacerí ste tu takí. Zatiaľ len žasnem a obdivujem vaše krásne recepty, ale pevne verím, že to nájdem aj v sebe :). Ďakujem za ďalšiu skvelú inšpiráciu a želám ti krásny deň...
kukulienka71
@Simcanz350 (17.5.2016 12:31)

Ďakujem pekne:-) Ak si to u mňa našla, definovala a páči sa ti to, už máš polovicu cesty za sebou;-) Presne tak som tu začínala aj ja:-) Aj tebe prajem krásny deň a verím, že ti bude chutiť.
haji
@Kukulieka71 vypadá to moc dobře, určitě zkusím podle tebe! S tímto receptem se dá pracovat, bo chlebový nákyp jde spojit s různými druhy zeleniny, sýra apodobně. Jsi šikulka! A ty vypečené okraje, jejda!
klukodvody
No Kukulienka milá a pak že jen já vymýšlím a zkouším něco o čem si někdy myslím, že to nemůže vyjít a vidíš jde to. Tvoje chlebové šunkafleky nemají chybu a nikdy by mně něco takového nenapadlo. Paráda už jsem uložil a brzy vyzkouším. Přejeme krásný den, u nás teda nic moc.
kukulienka71
@haji , áno, presne preto sú tieto nápady tak praktické;-) Ďakujem ti pekne, potešila si ma, ako vždy:-)
@klukodvody , a vieš, že ani mňa by to nebolo napadlo?:-)) nebyť toho zdieľaného videa na Fb, bola by som o tento zážitok chudobnejšia. Ja som veľmi rada, že máme net a že sa "zadarmo" môžeme inšpirovať stále jednoduchými, lacnými a pritom veľmi chutnými gastronápadmi, pri ktorých tečú slinky. No a prečo sa nepodeliť aj tu, kde už určite niečo podobné už bolo, len to ťažko nájsť podľa názvu.
Ďakujem za príjemný komentár a výstižný názov:-)) U nás to počasie detto, tak sa mocem v kuchyni zase:-DD
haji
@Kukulienka71 (17.5.2016 14:52)
Kuku, musela jsem na chvilku odejít, aby se mi prokrvil mozek, už jsem si vzpomněla na bezva recept. Je to moc a moc dávno, jsem ho zkusila. Na netu jsem našla podobný /já tenkrát dělala z nějakého kalendáře, měl hrubší strukturu/:  recepty.vareni.cz/velssky-kralik/...

Je možné, že to znáš. Přeji krásný den!
kukulienka71
To sa mi veľmi páči a aký nenápadný názov tomu dali:-DD z núdze cnosť sa vymyslia niekedy super jedlá, ďakujem za link, aj inokedy kľudne pridaj, ja sa teším novým poznatkom. Aj tebe krásny deň!
bembo
no,Kukulienka si ma nažhavila.zas mám dôvod vytiahnuť z mrazáku starý chlieb a takto ho zúžitkovať.nebudem to robiť presne podľa Teba,ale super inšpirácia na to,ako lacno urobiť dobré jedlo,až sa mi podarí to moje,dám vedieť.pekný deň!
amilka2
Tiež to takto robievam a odporúčam chlieb využiť aj na spôsob s cesnakom a majorankou..pripomina zemiakovu placku.
jack
Dobrý nápad. Večeru či raňajky,urobíme raz,dva,tri.Určite to urobím,príde na to čas.
monty469
Výborný a originálny recept, páči sa mi .Ukladám do k.k. Chlebík sa nám niekedy zvýši, tak už mám tip čo s ním urobím :-)
terinka55
Zaujímavé a prudko jedlé. Super nápad, ďakujem za inšpiráciu, KK.
dzejsik
Skvelý tip ako zúžitkovať chlebík, ďakujem! ;)
abdul
Ja osobne bez toho mlieka. Vadí mi pri akejkoľvek príprave vajec vo forme tu uvedenej, prípadne praženice a podobne. Jednoducho tam cítim niečo, čo tam nemá byť.
kecemis
Tak tato parada prisla v pravy cas. Paci sa mi ta variabilnost. Mam nejake veci tak to urcite pouzijem pri tomto tvojom recepte. 5*
babucka
A odteraz už žiadny chlebík sa nevyhodí,vdaka za vynikajuci nápad.
jozka2
Kukuc,vyborny napad a tych nikdy nie je dost,aj ta verzia od haji sa mi velmi paci.Vdaka vam obom.
monty469
Milá Kukulienka tento recept som robila cca. pred necelými 2 týždňami a musím povedať je to skvelý recept. Výborný nápad.Chlieb vo vajci robievam, ale toto nemá chybu a je to podstatne menej mastné a variabilné jedlo. Fotku som nestihla urobiť, lebo v to ráno mi umrela babka, tak som musela riešiť už iné veci, ale dnes si prezerám tvoje recepty a natrafila som aj na tento, tak ma napadlo, že ti aspoň dám vedieť, že našim doma chutilo. Ak ho budem robiť nabudúce, tak pridám aj foto. Pozdravujem a prajem pekný deň
kukulienka71
Milá @monty469 , je mi ľúto, že už babka nie je medzi vami, teda prijmi moju úprimnú sústrasť. Horšie je vždy tomu, kto tu ostane:-(
Ďakujem za tvoju peknú odozvu a som veľmi rada, že chutilo a recept sa u vás ujal:-)
alena45
pre mňa super. Keď si v sobotu kúpim u nás na dedine biely Piastovský chlieb, tak o týždeň v piatok mám ešte polovicu, je stále OK a preto niekedy robím chlieb vo vajci, zoberiem v sobotu na chalupu a v horúčavách nám to na jedenie počas dňa aj stačí. K tomu nejaký šalát zo záhrady. No ale toto vyzerá super, mamu s tým niekedy prekvapím.
kukulienka71
@Alena45 (29.11.2016 19:31)

Ďakujem ti. Prekvap ju a potom sa ozvi, či sa potešila;-)) Ja to už robím aj na sladko, s jablkami, maslom a škoricou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia