Menej mastný chlieb vo vajci (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Chlieb vo vajci je také tradičné jedlo, keď nevieme, čo so starším chlebom alebo naň máme jednoducho chuť. Je to sýte, variabilné (naslano aj nasladko), ale aj poriadne mastné. Za tip na lepšiu verziu vďačím kamarátke Annamari z Fb.

4
porcie
15 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Iste to poznáte: malé video k príprave tohoto jedla som pozerala v noci a bolo také lákavé, že som mala nutkanie urobiť toto jedlo už vtedy. No zdravý rozum zvíťazil a počkala som do druhého dňa. Z víkendu mi ostalo dosť čierneho chleba, na strúhanku sa veľmi nehodí, tak som ho s radosťou pokrájala na menšie kockaté útvary - čím menšie, tým lepšie. Obľúbený červený pekáčik som vymazala masťou. Kvalitnú šunku a kúsok údenej prerastenej slaniny som tiež nakrájala na drobno. Množstvá som dávala podľa uváženia.
  2. Na panvici s malým množstvom masti som potom šunku a slaninu poopekala.
  3. Vajcia som rozbila do misky, priliala mlieko, osolila a poriadne rozmiešala. Zaliala som kúsky chleba, dôkladne poprehadzovala, aby sa tekutina dostala všade. Množstvo mlieka si korigujte podľa potreby, chlieb má tekutinu vsiaknuť, neostať suchý ale ani nadmerne premočený. Vyšlo mi to tak, že na krajec chleba si rátajte jedno vajce.
  4. Polovicu chlebovej zmesi som rozprestrela na dno pekáčika.
  5. Nasledovala vrstva opečenej údeniny. Či si necháte chlebovú zmes "holú", alebo ju obohatíte o niečo, na čo máte práve chuť a hodí sa to tam (sparený špenát, drvené rajčiny, podusené huby, cibuľa, cesnak, zvyšky vareného či pečeného mäsa, plátky syra apod), je na vás. My máme doma radi chlieb vo vajíčku natretý horčicou a posypaný nadrobno nakrájanou cibuľkou, tak som na šunku natrela ešte aj horčicu, pre lepšiu chuť. Mohla som dať aj viac.
  6. Celé som zakryla zvyškom chlebovej zmesi, utlačila a pekáčik vložila do rúry predom vyhriatej na 180°C. Podľa povrchu som potom usúdila, žeby to mohlo byť hotové. To sa stalo po 25 minútach pečenia. Špajdlová skúška dopadla dobre.
  7. Krájala som to teplé ale nie horúce. Naozaj sýte a chutné, konzistencia príjemná. Mne sa k tomu hodila tatárka , horčica a kečup. Teplé aj studené je to výborné, na raňajky, jedlo so sebou, malý olovrant či večeru úplne ideálne. Nie je to totiž mastné a ťažké ako klasicky pripravený chlieb vo vajci, čo mi pri jeho vychutnávaní dosť vadilo napriek odsatiu tuku servítkou. A najlepšie sú chrumkavé okraje;-)
  8. Zapekanec sa veľmi dobre krája aj dobre premiestňuje
  9. A viem si to predstaviť aj nasladko, povedzme s podusenými škoricovými jablkami v strede. Niečo ako chlebová žemľovka.