Medovo-perníkové rezy s mascarpone čokoládovým krémom fotorecept
Foto: izabella929
Na silvestrovskú oslavu skvelé rezy s vôňou medu, perníku a vanilky v kombinácii s mascarpone a bielej čokolády .
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto medové: | |
400 g |
|
150 g |
|
30 g |
|
3 PL |
|
2 PL + 1 ks |
|
1 ČL |
|
1 PL |
|
3 PL |
|
Cesto piškótové biele: | |
4 ks |
|
4 PL |
|
4 PL |
|
1 ČL |
|
Cesto perníkové: | |
4 PL |
|
4 PL |
|
3 PL |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
Krém: | |
500 g |
|
400 g |
|
1 PL |
|
350 ml |
|
Čoko poleva: | |
200 g |
|
60 g |
|
100 g (na mriežku) |
|
50 g |
|
Postup
-
1
Najprv som si pripravila medové cesto, pretože toto môže dlhšie stáť ako piškótové. Na sporák som dala rajnicu nad paru, pridala som maslo, cukor a med.Keď sa všetko roztopilo, pridala som mlieko a sódu. Medovú hmotu som dala zo sporáka dolu a pridala som jedno celé vajce a perníkové korenie. Všetko som dobre premiešala a pridávala v malých dávkach k preosiatej múke so štipkou soli. Do cesta som pridala ešte 3 PL smotany a všetko som zmiesila.
-
2
Cesto som dobre vypracovala. Nesmie sa lepiť.
-
3
Rozvážila som ho na 3 rovnaké časti. Pripravila som si papiere na pečenie. Vždy vaľkám medové cesto na papieri. Jednak sa už nemusí prekladať na papier a jednak ukladám vyvaľkané pláty na seba pred pečením aj po upečení. Zabráni sa vysušeniu cesta a lámaniu.
-
4
Všetky 3 guľky som vyvaľkala na veľkosť plechu a hlavne na veľkosť podnosu, na ktorom zostavujem koláč. Od kedy som začala pridávať do medového cesta smotanu s cestom sa mi pracuje výborne, nelepí sa a krásne sa dá vyformovať. Medové pláty nepečiem ako prvé, ale najprv si pripravím piškótové cesto a pečiem postupne až potom pečiem medové pláty. Nehreje sa zbytočne trúba.Veľkosť plechu na pečenie medových plátov je totožná s piškótovými teda 27 x 37 cm.
-
5
Všetky pláty upečené ukladám na seba a ukladám ich na mriežku. Nechám dobre vychladiť. Sú mäkučké a vôbec sa nelámu. Piekla som ich na 180 st. 4 min.
-
6
Pripravila som si cesto na bielu piškótu: vajcia s cukrom som vymiešala do peny. Zmiešala som múku s práškom do pečiva a v malých dávkach preosievam túto zmes k vaječnej zmesi.
-
7
Aj medovníkové cesto som robila podobne. Vymiešala som vajcia s cukrom do peny a pridala som v malých dávkach múku, prášok do pečiva a perníkové korenie do cesta. Túto zmes preosievam cez sitko. Oba korpusy som piekla na 180 st. 10 min.
-
8
Cestá som nechala vychladiť na mriežke. Po vychladnutí som ošúpala kože z nich.
-
9
Pripravila som si krém: Nad parou som nechala roztopiť bielu čokoládu. Mascarpone som dala do misy a malých dávkach som prilievala roztopenú čokoládu a miešala mixérom. Napokon som pridala vanilkový extrakt.
-
10
Vymiešaný krém som rozdelila na 4 časti a dala do chladničky schladiť. Krém rýchlo tuhne, treba ho ihneď natierať na cesto.
-
11
Na spodok som dala medový plát.Natrela som ho horúcim džemom. Džem nanášam štetcom.
-
12
Na stuhnutý džem som natrela prvú časť krému.
-
13
Na krém som položila biely korpus a natrela som ho horúcim džemom. Robím to tak, že džem znova dávam zohriať, lebo pokiaľ natriem korpus krémom džem sa ochladí.
-
14
Na biely korpus natretý džemom som natrela druhú časť krému.
-
15
Na krém so položila druhý medový plát, natrela som ho horúcim džemom a treťou časťou krému.
-
16
Na medový plát natretý džemom a krémom som položila perníkový plát. Natrela som ho horúcim džemom a krémom a položila posledný medový plát na vrch. Takto zostavený koláč som uložila na noc do chladu. Zaťažila som ho 4 kg múky.
-
17
Ráno som koláč poliala čokoládovou polevou a z bielej čokolády som urobila mriežku.
-
18
Nakrájala na rezy a prajem vám dobrú chuť.
-
19
A ešte pohľad na nakrájané rezy.
-
20
Upiekla som si aj sendvičové chlebíky na silvestrovské sendviče.
-
21
Celému tímu Varecha.sk, Varecháčkam, Varecháčom a Vašim rodinám prajem šťastný nový rok 2017. Budťe k sebe milší a láskavejší. Ďakujem pekne za Vašu priazeň v roku 2016. Izabela.
♡☆♡☆♡☆♡☆♡☆
Želajme si v novom roku, dobrých ľudí vždy po boku. Zdravia, lásky plný dom a spokojný život v ňom.
.-)
vďaka za vinš (aj za vizuálny s podkovou pre šťastie :-)
podobne do nového roka 2017 Ti prajem veľa zdravia a šťastia.
Mascarpone s čokoládou - to musí byť veľká maškrta !!
Vďaka za recept.