Medovníky s mandľami
Medovníky s mandľami

Medovníky s mandľami a so slivkovým lekvárom

tatranka - fotkatatranka, 7. decembra 2018
Medovníky s mandľami a so slivkovým lekvárom
Foto: tatranka

Tento recept som získala na stránke o varení len teraz v predvianočnom čase. Recept sa mi po prečítaní zapáčil a hneď som ho aj Zobraziť celý popisTento recept som získala na stránke o varení len teraz v predvianočnom čase. Recept sa mi po prečítaní zapáčil a hneď som ho aj vyskúšala. Pretože recept je chutný, perníčky mäkké, netreba na výsledok dlho čakať, rozhodla som sa ponúknuť vám tento recept. Práca s ingredienciami je jednoduchá, tak recept som len popísala. Určite sa vám zapáči tiež. Malé vylepšenia som urobila podľa seba.

60
porcií
35 minút
príprava
10-12 minút
na 170 °C

Suroviny

1 kg
250 g (stolové)
6 PL (tekutý)
6 ks
2 KL
1 bal.
1 KL
2 PL (tmavé)
380 g
1 bal. (hustý)
 olúpané
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme med.

  2. 2

    Do preosiatej múky pridáme preosiate kakao, škoricu, jedlú sódu, pernikové korenie. Túto sypkú zmes dáme do hromady spolu s našľahanými vajíčkami, s cukrom a medom. Premiešame a pridáme maslo. Spolu na lopári spracujeme.

  3. 3

    Cesto z misy vyklopíme na pomúčený lopár a dobre spracujeme. Cesto je trochu lepivé, no nebojte sa ho trochu podsypávať hladkou múkou. S tým sa počíta. Takto spracované cesto vložte do mikroténového sáčku a uložte do chladu na 24 hodín.

  4. 4

    Po tejto dobe cesto na lopári vyváľame asi na hrúbku 4-5 milimetrov a vykrajujeme okrúhlou formičkou kolieska. Do stredu cesta som vtlačila dnom malého štamperlíka priehlbinku. Do nej som uložila malou lyžičkou slivkový lekvár. Naň som ozdobne poukladala mandle. Môžete dať aj vlašský orech.

    Medovníky s mandľami a so slivkovým lekvárom - obrázok 4
  5. 5

    Piekla som 10-12 minút na 170 °C. Po upečení som koláčiky potrela dobre rozšľahaným vajíčkom. Keďže mi na nich ešte niečo chýbalo, vystrihla som si zo servítky kolieska, ktorými som prikryla stred koláčikov, kde som nechcela mať posypaný cukor, aby stred s mandľami vynikol. Z výsledkom som bola veľmi spokojná.

    Medovníky s mandľami a so slivkovým lekvárom - obrázok 5

Diskusia k receptu

luwinka
Pekné medovníky si urobila. Dobrý nápad s tým papierom ,čo si ich pokryla pri posypaní s cukrom. Si šikovná .
martamm
Tento rok som neplanovala piect medovniky, ale tieto ma dostali, aspom z polovicnej davky spravim, mas ich krasne, na prvy pohlad ma uputali
tatranka
@Martamm (7.12.2018 19:18)

Presne tak ma dostali ako aj teba.Kombinácia medového cesta ,madlí a slivkového lekváru,je veľmi chutná.A ten výmysel s tým vystrihnutým kolieskom a poprášeným cukrom,sa mi celkom vydaril.Ďakujem .
danila
No tie sú nádherné! Musím ich vyskúšať! Ten slivkový lekvár tam úplne pasuje, chuť perníkového korenia a slivkového lekváru musí byť dokonalá...taká ozaj vianočná.Určite ich urobím, ale budem ich musieť asi schovať sama pred sebou :-)
siisa
Krásna foto a ešte krajšie medovníčky a páči sa mi aj to malé vylepšenie ako píšeš. Super nápad :)
bubaya
Tatranočka, tak toto je krása....ako z Ladovho vianočného obrázku. Nádhera, ukladám, upečiem, pojem.....
havino
Martuška, cesto na medovniky som mala zarobené v chladničke, poobede som tu tieto tvoje krásne toliariky zhliadla a bolo rozhodnuté, ako prvé z cesta išli do rúry, preto aj kapánek hrubšie ich mám, nedoplo mi akosi, ze mi až toľko nabehnú, ale nevadí, cesto mám luxusne perníkovo ochutené, bude do čoho hrynúť, vdaka Ti za inšpiráciu, páčia sa mi, niečo zas iné z perníkového cesta, Ty ich máš ukážkovo krásne, ja som dala vlašský orech, mám rada kombinaciu slivkového lekváru a orecha


tatranka
Mas ich Tanicka nadherne. Tesi ma,ze ta tiez zaujali.Je to zase.iny vzor pernickov. Ja som zase lutovala,ze som ich neurobila trochu vyzsie. No su naozaj vyborne.Dakujem za komentarik.
1x radost
motyka
@Tatranka - vieš, že som v posledných dňoch som rozmýšľala či a s čím novým prídeš ? No a Ty si prišla a stojí to za to. Prekrásne, nové a určite výborné. Upečieme na Vianoce, len rozmýšľam ako dlho vydržia. S mandľami - myslím, že len do 2. dňa. Vďaka za recept.
danda3
Milá Martuška, mňa zaujali hneď, ako si ich dala na FC, veď vieš. A hneď som musela piecť. Recept na medovníky je môj, ale ten lekvár s orechami je výborný nápad. Ďakujem Ti zaň.


tatranka
Mas ich nadherne
Ja asi este upeciem pol davky,len hrubsie ,tak ako Havino - Tanicka.
tatranka
Mas ich nadherne
Ja asi este upeciem pol davky,len hrubsie ,tak ako Havino - Tanicka.
luss44
dnes napečené podľa Tvojho rcp milá @Tatranka a posielam Ti veľké ďakujem za rcp, sú výborné, mäkkučké. Robila som z polovičnej dávky a je ich neúrekom, dala som naše orechy miesto mandlí. Cesto som nechala len hodinu v chlade ale robilo sa s ním aj tak dobre, vôbec sa nelepilo. Už sú odložené v dóze a rcp je v KK do budúcnosti. Ďakujem a prajem Ti príjemné predvianočné pečenie.


kucharka
Dnes upecene, polovicka s lekvarom a orechom a druhu polovicku budeme zdobit.
Robila som 3/4 davky. Cesto sa mi velmi lepilo a tak som si ho vyvalkala medzi potravinovou foliou ( to je taky moj zlepsovak :-)) )..
Dakujem za recept, su vyborne


dvorka
Pridám aj ja svoj postreh. Cesto je zatiaľ najsamlepšie aké som doteraz robila a to som už vyskúšala nespočetne veľa receptov. Síce som niekoľko vecí zmenila, ale výsledok ostal. Robila som z polovičnej dávky, medu som nechala 6 polievkových lyžíc, a namiesto práškového som dala len lyžicu fruktózového cukru. Maslo som neroztápala, to už dávno nerobím, lebo preto sa cesto potom lepí. Len som ho nechala zmäknúť na kuchynskej linke. Múku preosiatu špaldovú hladkú. Kakaa som dala 2 PL aby boli perníčky tmavé a pridala som okrem perníkového aj korenie badánu, kurkumy a zázvoru. To sú moje "tajné" prísady, aby boli perníčky také aké si pamätám z detstva z Pardubíc. Cesto som mala v chladničke len pol dňa. Toť moje postrehy.


mariamka
tomuto receptu sa nedalo odolat, o obrazku ani nevravim, Vy to viete vzdy krasne nastajlovat, co uz viac pripomenie vianocny cas, vsetky chute dokonale skombinovane, dakujem za vyborny recept. vsetko dobre do noveho roku:)


motyka
Aj mne sa vydarili, ale nemám podmienky na to, aby som sa prezentovala. Skutočne výborný recept. U nás sa budú opakovať každé Vianoce. Tatranka ďakujem.
A všetky ženičky, ktoré ste tu uverejnili svoje perníčky - chválim. Ste šikovné, šikovnice - tak v zdraví takto pokračujte aj v novom roku.
redakcia
Milá @Tatranka , prosíme, ozvite sa nám na mail redakcia@varecha.sk kvôli kontaktným údajom, pretože Váš recept bol vyžrebovaný v decembrovej súťaži a chceli by sme Vám zaslať výhru. Ďakujeme.
tatranka
Dakujem za vase krasne a velmi podnetne komentariky.Tesi ma,ze vas recept v tom vianocnom krasnom case oslovil. Tiez sa tesim a som poctena ze vasim prispenim sa recept dostal medzi 30 najlepsich receptov.Dakujem.
danila
Odskúšané, sú vynikajúce! Cesto som nevaľkala, ale spravila som guličky o hmotnosti cca 20 g, tie som roztľapkala na koliesko a ďalej postupovala podľa receptu, tieto koláčiky som robila skúšku z 1/4 dávky, ale určite budú aj na Vianoce , lebo sú skvelé..
luss44
včera som ich robila po roku opäť, z polovičnej dávky, sú vynikajúce