Medové morčacie kúsky s mandľami a zeleninou

martinis - fotkamartinis, 7. apríla 2013
Medové morčacie kúsky s mandľami a zeleninou
Foto: martinis

Kocky morčacieho mäsa marinovaného v medovo - worchestrovej omáčke s mandľami na zelenine s lyžicou jogurtu.

1
porcia
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

100 g
1 PL
1 ČL veľká
1 PL
4 listy
1/2 ks
1/2 ks
1 ks
1 PL
1 PL
Nálev:
1 PL
1 strúčik
štipka
2 PL




Postup

  1. 1

    Med je v podstate zdravá, chutná, sladká dobrota, ktorú môžme navyše všestranne využívať v studenej, teplej kuchyni, do sladkých, ale aj slaných jedál, do šalátov, marinád, ovsených vločiek a podobne. Ja sladkosti veľmi nemusím, ale med mám vždy v komore pripravený pre prípad, že dostanem chuť na trocha inú, menej zvyčajnú chuť. Hovorím o mede ako zázračnej ingrediencii pri príprave mäsa, pretože len s worchestrovou omáčkou, čiernym korením a soľou pozdvihne obyčajnú, nudnú morčacinu na zážitok hodný minimálne toho, aby som sa oň s vami podelil ;)

  2. 2

    Takže čím môžte najbližšie prekvapiť náročných jedlíkov ? Napríklad mojimi medovými morčacími kúskami s mandľami a zeleninou. Je to tak jedndoduché, že to zvládne aj úplný začiatočník, vlastne aj ten, kto varechu drží ako metlu :) Ak chcete pripraviť dokonalé mäso, potrebuje poriadne nabrúsený, ostrý nôž, bez neho to nepôjde. Teda, šlo by, ale povedzme si na rovinu : načo kupovať nakrájané mäso, keď je jeho príprava tak prostá ? Niekedy mi krájanie mäsa prišlo ako neuveriteľné veda, teraz to je rutina, teda, ak ho mám aspoň v stave, kedy sa z neho dajú pokrájať rezne :)

  3. 3

    Takže ak máme k dispozícii asi 100 gramov dobrej, chudej morčaciny, nakrájame ju na malé kocky, postup je rovnaký, ako by sme krájali čokoľvek iné - napríklad zeleninu. Kocky premyjeme, osušíme, osolíme a sú pripravené na ďalšie ochutenie. Tak ľahké, že jednoduchšie by to už nešlo : preto kuchári - začiatočníci, nebojte sa mäsa ! :)

  4. 4

    Ústredným prvkom dnešného menu je medovo - wochestrová marináda, omáčka, nálev - nazvite to, ako chcete, pri tej chuti na názov aj tak určite zabudnete ;) Lyžicu starej dobrej, worchestrovej omáčky dáme do misky. Posypeme mletým čiernym korením a miešaním v nej rozpustíme lyžičku medu, a hoci sa to zdá príliš málo, aj tá dokáže urobiť divy. Ak vám môžem dať odporúčanie, skúste siahnuť po púpavovom, ten je skutočným šampiónom medzi medmi, aspoň pre mňa.

  5. 5

    Marinádou prelejeme kocky mäsa a doprajeme im príjemnú masáž, ktorou marinádu vmiešame do mäsa tak, aby každý kúsoček mal možnosť si pričuchnúť k tej vôni a chuti. Takto pripravenú morčacinu na tanieri vložíme do chladničky aspoň na hodinku, dobré by boli aj dve.

  6. 6

    Ako ma poznáte, pri nijakom jedle nesmie chýbať poctivá porcia čerstvej zeleniny - a tradíciu nemienim porušiť ani dnes. Tak ako pri jarnom šaláte, 2 listy šalátu lollo bianco uložíme na tanier a ďalšie dva nasekáme a dáme do misy. Mal by byť samozrejme umytý, ale to hádam netreba pripomínať.

  7. 7

    Polovicu uhorky a červenej papriky nakrájame na kocky a vsypeme do misy. Malú feferónku zbavíme jadierok a nakrájame na tenučké prúžky, aby sme dodali trocha ostrosti a vmiešame k ostatnej zelenine. Túto zmes uložíme na šalátové listy tak, aby na tanieri ostalo miesto na prílohu : či už ryžu, alebo pečivo. Práve na takéto jedlá potrebujem veľké taniere, týmto parádnym štvorcovým ma odmenila sestra na Veľkú noc :)

  8. 8

    Na malej suchej panvici nasucho opečieme lyžicu prepolených mandlí, kým nezískajú peknú farbu a mámivú vôňu. Neuvádzam čas opekania, tá oriešková vôňa vám povie, kedy sú hotové :) Takmer vždy, keď pri varení používam mandle či vlašské oriešky, najprv ich trocha poopekám, aby sa uvoľnili aromatické oleje vnútri a pustili viac chuti. Mandľami posypeme nimi zeleninu, len si predstavte to úžasné chrumkanie ;)

  9. 9

    Aby zeleninová zmes neostala suchá, keďže sme pri jej príprave zatiaľ nepoužili ani olej, pripravíme k nej nálev. Štvrtinu citróna vyšťavíme, pridáme pretlačený strúčik cesnaku, dve lyžice výrazného olivového oleja, trocha soli a mleté čierne korenie. Dôkladne vymiešame a základnú, jednoduchú zálievku máme hotovú a čaká, kým ňou prelejeme zeleninu.

  10. 10

    Na malej panvici, na ktorej sme opekali mandle, rozohrejeme lyžicu oleja a prudko opečieme mäso zo všetkých strán, kým na povrchu nezbelie. Mali by stačiť dve minúty, potom oheň stíšime a za častého miešania opekáme 15 minút, kým nie je celkom mäkké. Je to vlastne to isté, ako by sme opekali tofu, len to trvá asi 5 krát dlhšie :) Ak sa kúsky trocha pripečú, nie je to na škodu, len to zvýrazní chuť.

  11. 11

    Citlivé nosy pri každom zamiešaní ucítia sladkastú vôňu medu, ktorá sa uvoľňuje z mäsa, a je to super :) Najviac sa mi na tomto recepte páči tá jednoduchosť, pomocou ktorej vytvoríme tak intenzívnu, plnú chuť. Po 15 minútach panvicu odstavíme z ohňa, nálevom prelejeme zeleninu a na vrch uložíme mäso. Doplníme prílohou : ryžou, či pečivom, na jedlo čerstvo namelieme farebné korenie a posypeme lístkami petržlenovej vňate či koriandra.

  12. 12

    Čerešničkou na torte je lyžica jogurtu, ktorý dáme do rohu taniera tak, aby sa doň dali namočiť morčacie kúsky, či zelenina. Táto drobnosť celý obed osvieži a ja vám garantujem, že nech takýto tanier ponúknete komukoľvek - deťom, priateľom, rodine či známym, nebudete ľutovať svoj výber :O)

    Medové morčacie kúsky s mandľami a zeleninou - obrázok 12

Diskusia k receptu

danda3
Super, takú marinádu som ešte nerobila, vyzerá to fantasticky na tom tanieri, a tá zelenina k tomu, no čo dodať, už ostáva len si to pripraviť.☺
afataga
Aj toto sa ti podarilo, musim ta pochvalit, ze uz vsade nepchas tu kukuricu :-)
leomax
Tak toto som dnes robil na obed a fakt to malo u mojich báb úspech. Veľmi som ich potešil a Ty si samozrejme potešil mňa takýmto receptom. Veľmi chutne a samozrejme majstrovsky napísaný postup. Ale to je už pri Tvojich receptoch normálka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia