Foto: martinis
Kocky morčacieho mäsa marinovaného v medovo - worchestrovej omáčke s mandľami na zelenine s lyžicou jogurtu.
porcia
príprava
tepelná úprava
Suroviny
100 g |
|
1 PL |
|
|
|
|
|
1 ČL veľká |
|
1 PL |
|
4 listy |
|
1/2 ks |
|
1/2 ks |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
|
|
|
|
1 PL |
|
Nálev: | |
1 PL |
|
1 strúčik |
|
štipka |
|
|
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Med je v podstate zdravá, chutná, sladká dobrota, ktorú môžme navyše všestranne využívať v studenej, teplej kuchyni, do sladkých, ale aj slaných jedál, do šalátov, marinád, ovsených vločiek a podobne. Ja sladkosti veľmi nemusím, ale med mám vždy v komore pripravený pre prípad, že dostanem chuť na trocha inú, menej zvyčajnú chuť. Hovorím o mede ako zázračnej ingrediencii pri príprave mäsa, pretože len s worchestrovou omáčkou, čiernym korením a soľou pozdvihne obyčajnú, nudnú morčacinu na zážitok hodný minimálne toho, aby som sa oň s vami podelil ;)
- 2
Takže čím môžte najbližšie prekvapiť náročných jedlíkov ? Napríklad mojimi medovými morčacími kúskami s mandľami a zeleninou. Je to tak jedndoduché, že to zvládne aj úplný začiatočník, vlastne aj ten, kto varechu drží ako metlu :) Ak chcete pripraviť dokonalé mäso, potrebuje poriadne nabrúsený, ostrý nôž, bez neho to nepôjde. Teda, šlo by, ale povedzme si na rovinu : načo kupovať nakrájané mäso, keď je jeho príprava tak prostá ? Niekedy mi krájanie mäsa prišlo ako neuveriteľné veda, teraz to je rutina, teda, ak ho mám aspoň v stave, kedy sa z neho dajú pokrájať rezne :)
- 3
Takže ak máme k dispozícii asi 100 gramov dobrej, chudej morčaciny, nakrájame ju na malé kocky, postup je rovnaký, ako by sme krájali čokoľvek iné - napríklad zeleninu. Kocky premyjeme, osušíme, osolíme a sú pripravené na ďalšie ochutenie. Tak ľahké, že jednoduchšie by to už nešlo : preto kuchári - začiatočníci, nebojte sa mäsa ! :)
- 4
Ústredným prvkom dnešného menu je medovo - wochestrová marináda, omáčka, nálev - nazvite to, ako chcete, pri tej chuti na názov aj tak určite zabudnete ;) Lyžicu starej dobrej, worchestrovej omáčky dáme do misky. Posypeme mletým čiernym korením a miešaním v nej rozpustíme lyžičku medu, a hoci sa to zdá príliš málo, aj tá dokáže urobiť divy. Ak vám môžem dať odporúčanie, skúste siahnuť po púpavovom, ten je skutočným šampiónom medzi medmi, aspoň pre mňa.
- 5
Marinádou prelejeme kocky mäsa a doprajeme im príjemnú masáž, ktorou marinádu vmiešame do mäsa tak, aby každý kúsoček mal možnosť si pričuchnúť k tej vôni a chuti. Takto pripravenú morčacinu na tanieri vložíme do chladničky aspoň na hodinku, dobré by boli aj dve.
- 6
Ako ma poznáte, pri nijakom jedle nesmie chýbať poctivá porcia čerstvej zeleniny - a tradíciu nemienim porušiť ani dnes. Tak ako pri jarnom šaláte, 2 listy šalátu lollo bianco uložíme na tanier a ďalšie dva nasekáme a dáme do misy. Mal by byť samozrejme umytý, ale to hádam netreba pripomínať.
- 7
Polovicu uhorky a červenej papriky nakrájame na kocky a vsypeme do misy. Malú feferónku zbavíme jadierok a nakrájame na tenučké prúžky, aby sme dodali trocha ostrosti a vmiešame k ostatnej zelenine. Túto zmes uložíme na šalátové listy tak, aby na tanieri ostalo miesto na prílohu : či už ryžu, alebo pečivo. Práve na takéto jedlá potrebujem veľké taniere, týmto parádnym štvorcovým ma odmenila sestra na Veľkú noc :)
- 8
Na malej suchej panvici nasucho opečieme lyžicu prepolených mandlí, kým nezískajú peknú farbu a mámivú vôňu. Neuvádzam čas opekania, tá oriešková vôňa vám povie, kedy sú hotové :) Takmer vždy, keď pri varení používam mandle či vlašské oriešky, najprv ich trocha poopekám, aby sa uvoľnili aromatické oleje vnútri a pustili viac chuti. Mandľami posypeme nimi zeleninu, len si predstavte to úžasné chrumkanie ;)
- 9
Aby zeleninová zmes neostala suchá, keďže sme pri jej príprave zatiaľ nepoužili ani olej, pripravíme k nej nálev. Štvrtinu citróna vyšťavíme, pridáme pretlačený strúčik cesnaku, dve lyžice výrazného olivového oleja, trocha soli a mleté čierne korenie. Dôkladne vymiešame a základnú, jednoduchú zálievku máme hotovú a čaká, kým ňou prelejeme zeleninu.
- 10
Na malej panvici, na ktorej sme opekali mandle, rozohrejeme lyžicu oleja a prudko opečieme mäso zo všetkých strán, kým na povrchu nezbelie. Mali by stačiť dve minúty, potom oheň stíšime a za častého miešania opekáme 15 minút, kým nie je celkom mäkké. Je to vlastne to isté, ako by sme opekali tofu, len to trvá asi 5 krát dlhšie :) Ak sa kúsky trocha pripečú, nie je to na škodu, len to zvýrazní chuť.
- 11
Citlivé nosy pri každom zamiešaní ucítia sladkastú vôňu medu, ktorá sa uvoľňuje z mäsa, a je to super :) Najviac sa mi na tomto recepte páči tá jednoduchosť, pomocou ktorej vytvoríme tak intenzívnu, plnú chuť. Po 15 minútach panvicu odstavíme z ohňa, nálevom prelejeme zeleninu a na vrch uložíme mäso. Doplníme prílohou : ryžou, či pečivom, na jedlo čerstvo namelieme farebné korenie a posypeme lístkami petržlenovej vňate či koriandra.
- 12
Čerešničkou na torte je lyžica jogurtu, ktorý dáme do rohu taniera tak, aby sa doň dali namočiť morčacie kúsky, či zelenina. Táto drobnosť celý obed osvieži a ja vám garantujem, že nech takýto tanier ponúknete komukoľvek - deťom, priateľom, rodine či známym, nebudete ľutovať svoj výber :O)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu