Mäsové guľky
Mäsové guľky

Mäsové guľky s cviklou fotorecept

sdb - fotkasdb, 29. januára 2021
Mäsové guľky s cviklou (fotorecept)
Foto: sdb

Ak máte radi jednoduché recepty, ktoré sú chutné a šťavnaté bez zbytočne zaťažujúcich ingrediencií, toto je jeden z nich, môj momentálne najobľúbenejší recept na spracovanie mletého mäsa. Správnymi koreninami si takto dokážete pripraviť rôzne chutné jedlá.
Zdroj: Žaneta Kremsa - autorka GAPS receptov

8
porcií
50 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

1000 g
500 g
12 g
1 PL
1/2 PL
1/2 PL
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pokiaľ rozmýšľate, že ich spravíte menej, odporúčam dodržať recept, pretože hotové guľočky jednoducho schováte do mrazničky a kedykoľvek si ich rýchlo ohrejete na panvici. Je to piplačka a tú si nabudúce ušetríte :) Mleté mäso použite pokiaľ možno vždy úplne čerstvo namleté, čím čerstvejšie, tým väčšia záruka kvality a pôžitku. Dajte do misy, posoľte a okoreňte podľa chuti. Ak používate nerafinované soli, môžete si dovoliť použiť soli viac, nezaťažuje obličky, zvýrazní chuť jedla.

    Mäsové guľky s cviklou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do mäsovej zmesi pridajte nastrúhanú červenú repu - cviklu, ja som použila 4 hlavičky, množstva sa netreba nijako kŕčovito držať, ale väčšie množstvo zabezpečí šťavnatosť, takže nešetriť :)

    Mäsové guľky s cviklou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmes posypte bylinkami a dobre premiešajte, nebojte sa na zmesi poriadne vyzúriť, pomôže to Vám aj jej :) Dôkladne premiešaná zmes totiž zabezpečí rovnomernú šťavnatosť.

    Mäsové guľky s cviklou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravte guľôčky veľkosti aká Vám vyhovuje, naše mali priemer asi 2 cm, ako sa podarilo. V prípade väčších treba počítať s dlhšou dobou pečenia.

    Mäsové guľky s cviklou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Piekla som pocitovo asi 30 minút na 180 °C, samozrejme je nutné čas aj teplotu prispôsobiť výkonu rúry a veľkosti guliek. Pozor, rýchle pečenie na vysokej teplote ich môže spáliť a vnútri ostanú surové. Pomalé zase vysušiť (aj keď to pôjde pomerne ťažko).

    Mäsové guľky s cviklou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podľa diéty členov domácnosti podávajte s varenými zemiakmi, kašou, cestovinou, omáčkami...

    Mäsové guľky s cviklou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Alebo napríklad s vynikajúcou mrkvovo-karfiolovou kašou. Výborne sa hodia aj ako jednohubky na párty alebo výdatné desiate na túry, prípadne na šalát.

    Mäsové guľky s cviklou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

kvakac
Vyzerá to dobré. Skúsim to v blízkej dobe. No mám otázku - ta cvikla ide fakt surová? S tým miešaním zmesi je pravda, čím dlhšie a svedomitejšie sa to mieša, tým to spolu lepšie drží a nerozsypú sa.
farbuska
Aj mne sa recept páči. Cviklu mám veľmi rada, tá nemôže tú mäsovú zmes pokaziť. Akurát ju príjemne odľahčí. V kombinácii s rozličnými kašami to veru bude iste veľmi chutné. Aj tá karfiolovo-mrkvová kaša sa mi veru pozdáva. Vďaka za inšpiráciu.
sashan
Ja robím podobnú variantu s mletým morčacím mäsom,miesto cvikle dávam strúhaný celer.Tiež mňamka. Ale určite vyskúšam aj z cviklou,lebo tú mám rada v každej podobe.
drajan
Vyzerajú veľmi dobre, iste vyskúšam. Mám rada nové recepty s cviklou. Využijem aj na iné tento príspevok- prosím Vás, aj Vám sa pri recepte tak ukazuje reklama, tak ruší, že sotva vidím ingrediencie? to sa mi stáva už pár dní.
1x motyka
hanis
Krásný recept, dělávám - ale bez masa. Zkusím určitě podle Tebe. A mám také zkušenost jako sashan se strouhaným celerem. Děkuji za inspiraci :).
2x haji a motyka
58317_1409052824 - profilový obrázok
sdb
sdb
@kvakac (29.1.2021 15:52)

Ano, surova, dokladne premiesat a pokojne nechat chvilku odstat. Prepecie sa, uvolni stavu a vdaka nej je recept krasny stavnaty.
2x haji a motyka
58317_1409052824 - profilový obrázok
sdb
sdb
@drajan (30.1.2021 14:52)

Mrzi ma to, toto je skor otazka na technicke oddelenie varechy :/ Snad sa to coskoro vyriesi!
motyka
Aj mne tie reklamy veľmi vyrušujú. Preto tu už menej chodím aj komentujem.