Mäsové guľky

Mäsové guľky s cviklou (fotorecept)

Autor receptu: sdb

Ak máte radi jednoduché recepty, ktoré sú chutné a šťavnaté bez zbytočne zaťažujúcich ingrediencií, toto je jeden z nich, môj momentálne najobľúbenejší recept na spracovanie mletého mäsa.* Správnymi koreninami si takto dokážete pripraviť rôzne chutné jedlá.

8
porcií
50 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pokiaľ rozmýšľate, že ich spravíte menej, odporúčam dodržať recept, pretože hotové guľočky jednoducho schováte do mrazničky a kedykoľvek si ich rýchlo ohrejete na panvici. Je to piplačka a tú si nabudúce ušetríte :) Mleté mäso použite pokiaľ možno vždy úplne čerstvo namleté, čím čerstvejšie, tým väčšia záruka kvality a pôžitku. Dajte do misy, posoľte a okoreňte podľa chuti. Ak používate nerafinované soli, môžete si dovoliť použiť soli viac, nezaťažuje obličky, zvýrazní chuť jedla.
  2. Do mäsovej zmesi pridajte nastrúhanú červenú repu - cviklu, ja som použila 4 hlavičky, množstva sa netreba nijako kŕčovito držať, ale väčšie množstvo zabezpečí šťavnatosť, takže nešetriť :)
  3. Zmes posypte bylinkami a dobre premiešajte, nebojte sa na zmesi poriadne vyzúriť, pomôže to Vám aj jej :) Dôkladne premiešaná zmes totiž zabezpečí rovnomernú šťavnatosť.
  4. Pripravte guľôčky veľkosti aká Vám vyhovuje, naše mali priemer asi 2 cm, ako sa podarilo. V prípade väčších treba počítať s dlhšou dobou pečenia.
  5. Piekla som pocitovo asi 30 minút na 180 °C, samozrejme je nutné čas aj teplotu prispôsobiť výkonu rúry a veľkosti guliek. Pozor, rýchle pečenie na vysokej teplote ich môže spáliť a vnútri ostanú surové. Pomalé zase vysušiť (aj keď to pôjde pomerne ťažko).
  6. Podľa diéty členov domácnosti podávajte s varenými zemiakmi, kašou, cestovinou, omáčkami...
  7. Alebo napríklad s vynikajúcou mrkvovo-karfiolovou kašou. Výborne sa hodia aj ako jednohubky na párty alebo výdatné desiate na túry, prípadne na šalát.