Sladké pečivo
Sladké pečivo

Maslové slimáčiky fotorecept

mitzy - fotkamitzy, 7. júna 2017
Maslové slimáčiky (fotorecept)
Foto: mitzy

Hrnčekový recept na voňavé maslové slimáčiky :) Urobiť kávičku, pozvať maminu alebo kamarátku a sadnúť na balkón...

16-18
porcií
120 minút
príprava
30 minút
na 180-190 °C

Suroviny

1 hrnček
1 hrnček
1/4 hrnčeka
1/2 hrnčeka
1 hrnček
1/2
1
 štipka
Na potretie:
Na vrch:




Postup

  1. 1

    Hrnček má 300 ml. Zmeriame múky a zmiešame ich v mise. V strede urobíme dierku, nadrolíme do nej droždie, zalejeme trochou vlažného mlieka, zasypeme 1ČL cukru a zakryjeme múkou. Necháme urobiť kvások (cca 15 minút. ) Zatiaľ do hrnčeku nakrájame maslo tak, aby bol plný a necháme ho zmäknúť. (Nech vás ale nemýli objem hrnčeku, maslo v ňom má v reále okolo 100 - 120 g.) Vajíčko rozdelíme na žĺtok a bielok. Bielok dáme do chladničky - tým slimáčiky neskôr potrieme.

    Maslové slimáčiky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do kvásku s múkou pridáme postupne cukor, štipku soli, mlieko, maslo, zvyšok mlieka a žĺtok. Vypracujeme ručne miesením kompaktné cesto. Zakryjeme ho fóliou a prikryjeme utierkou. Necháme vykysnúť na teplom mieste cca hodinu až hodinu a pol.

    Maslové slimáčiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po nakysnutí cesto vyberieme na máličko pomúčenú dosku. Rozdelíme ho na 16 - 18 rovnakých častí.

    Maslové slimáčiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Každú časť povaľkáme na doske a urobíme akoby uzlík. S cestom sa veľmi dobre robí. Uzlíky kladieme na plech s papierom na pečenie. Necháme ešte podkysnúť cca 15 minút. Zatiaľ vyberieme bielok z chladničky, pridáme ku nemu do misky trošku vody a metličkou vyšľaháme do peny. Slimáčiky ním potrieme a môžeme ich posypať aj celým makom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 - 190 stupňov 30 minút do zlatohneda.

    Maslové slimáčiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po vytiahnutí z rúry slimáčiky potrieme troškou masla, ono sa roztopí na teplej kôrke a necháme vychladnúť. Sú mäkkučké a chutné. Dobrú chuť ;)

    Maslové slimáčiky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Hned bych dala testovací vzoreček, s kafíčkem, jejda! Fajnové slimáčiky, krásná miska. Jsi šikulka, milá @Mitzy !
staflik
@Redakcia (7.6.2017 22:45)

Nič v zlom, ale na vulgarizmy tu vládnu tzv. širokospektrálne metre, veľmi zaujímavé.
staflik
A teraz k receptu, slimáky nič moc, hrnček je určite lepší.
mitzy
@Haji @Zolik @Jack @Patroveckypitrs ďakujem vám veľmi pekne za krááásne komentáre :) potešili! bodkovaný hrnček je z kauflandu, miska je stará :) uff ešteže som včera večer prišla o vulgárny príspevok, to sa zle číta vždy, aj keď neviem o čo išlo, ďakujem @Redakcia za zmazanie. @Staflik možno sú slimáky o ničom podľa teba a určite sa nezapáčia každému, ale nejedol si ich, nám doma pochutili. Ako sa vraví: pes čo šteká nekúše.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia