Maslové croissanty
Maslové croissanty

Maslové croissanty plnené Nutellou fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 20. januára 2023
Maslové croissanty plnené Nutellou (fotorecept)
Foto: olinecka

Výborne pečivo pre deti do školy, na výlety, cesty, raňajky, desiatu či večeru. Jemné, mäkké, voňavé.

16 ks
porcií
60 minút
príprava
17-20 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
650 g
100 ml vlažné
150 ml vlažná
2 ks
2 ČL
1,5-2 PL
1 bal. čerstvé
250 g čerstvé zmäknuté
Na plnenie:
 (alebo lekvár, džem)
Na potretie:

Postup

  1. 1

    Suroviny na cesto.

    Maslové croissanty plnené Nutellou (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    Do vlažného mlieka, vody pridáme 1 ČL cukru, rozdrobíme čerstvé droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme do misy, pridáme zbytok surovín okrem masla, z ktorých vypracujeme hladké cesto. Cesto hneď preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.

    Maslové croissanty plnené Nutellou (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozvaľkáme na väčší plát. Na jednu polovicu cesta poukladáme plátky masla.

    Maslové croissanty plnené Nutellou (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    Cesto preložíme na seba, opäť rozvaľkáme, rozložíme plátky masla. Postup opakujeme 3x pokiaľ sa nám neminie maslo.

    Maslové croissanty plnené Nutellou (fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    Maslové cesto zložíme.

    Maslové croissanty plnené Nutellou (fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    Zakryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť aspoň 30 minút.

    Maslové croissanty plnené Nutellou (fotorecept)  - obrázok 6
  7. 7

    Nakysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske.

    Maslové croissanty plnené Nutellou (fotorecept)  - obrázok 7
  8. 8

    Pokrájame do tvaru trojuholníkov. Na širšiu stranu dáme plnku, u mňa to bola Nutella.

    Maslové croissanty plnené Nutellou (fotorecept)  - obrázok 8
  9. 9

    Zrolujeme a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme nakysnúť na plechu 15 minút. Pred vložením do rúry potrieme rozšľahaným vajíčkom.

    Maslové croissanty plnené Nutellou (fotorecept)  - obrázok 9
  10. 10

    Rúru predhrejeme 190 stupňov a pečieme 17-20 minút do zlatista. Dobrú chuť.

    Maslové croissanty plnené Nutellou (fotorecept)  - obrázok 10

Diskusia k receptu

havla
Olinečka, krásne croissanty si napiekla, ale hlavne si sa receptom s nami aj podelila, aby sme si ich mohli aj mi také upiecť. Za to Ti patrí veľké ĎAKUJEME.
Zaujímavé je, že cesto sa po zamiesení hneď rozvaľká a potiera maslom, prekladá a až keď sa minie všetko maslo, cesto sa nechá vykysnúť. To sa mi zdá veľmi šikovný a rýchly postup oproti iným receptom, keď sa po každom prekladaní musí 30 min. čakať na podkysnutie. No musím to určite vyskúšať.
Olinka, aj Ty si pridala recept na neplnené croissanty v decembri 2016 a v ňom sa tiež vymiesené cesto nechá kysnúť a potom sa vaľká, natiera maslom, zasa kysne a to sa opakuje 3 krát. Keď sa pozriem na obidva druhy upečených croissantov na pohľad vyzerajú rovnako, ale postup ich prípravy je dosť rozdielny. Je teda jedno, ktorý postup zvolím, akurát jedny naplním a druhé nie? Verím, Olinka, že napíšeš, aký je vo výsledku pečenia týchto croissantov rozdiel. Ďakujem a nech Ti to tak krásne aj ďalej pečie a hlavne nám to sem aj pridaj.
olinecka
@havla (20.1.2023 18:16)

Jej tak toto som rada že sa recept páči, určite tento nový pridaný recept lepší a bez námahy... Je tam aj foto postup nič sa nedá pokaziť. Aj prázdne(neplnené) sú fantastické.... U nás bolo po nich do dvoch hodín.




olinecka
Dievčatá som rada že recept zaujal ďakujem za nahliadnutie receptu a príjemné komentik, ktoré potešili. Pozdravujem.
havla
@olinecka , tak som tvore croissanty upiekla a naozaj sú moc dobré. Výborne sa s cestom pracovalo a boli rýchlo urobené a dnes aj zjedené. Vnúčatá si zbalili na desiatu a mám ďalšiu objednávku. Olinka ďakujem.... Pridávam aj obrázok, ale robím to prvý raz, tak neviem, či dobre. Uvidíme, alebo nie.



Zaujímavé video z archívu TV Varecha