Bezlepkové croissanty
Bezlepkové croissanty

Bezlepkové maslové croissanty videorecept

potravinarskavyrobaliana - fotkaPotravinárska výroba Liana, 12. marca 2021. Komerčný recept.
15 minút
na 220 °C

Suroviny

250 ml vlažné (alebo voda)
50 g
15 g
300 g (bezlepková múčna zmes na kysnuté cesto)
30 g roztopené (do cesta)
1 ks
¼ KL
220 g (na strúhanie)
Plnka:
1 bal.
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Pripravíme si kvások - zmiešame 100 ml vlažného mlieka/vody s cukrom a droždím a necháme približne 10 minút vykysnúť.

  2. 2

    Do misky s Bakery mix pridáme sódu bikarbónu, pripravený kvások, zvyšné mlieko a roztopené maslo. Pomocou kuchynského robota s hnetacou metličkou vypracujeme jemné a hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke 30 minút schladiť.

  3. 3

    Na Bakery mix alebo ryžovou múkou pomúčenej pracovnej doske cesto rozvaľkáme do tvaru štvorca a do stredu nastrúhame 220 g tuhého masla tak, aby okraje zostali prázdne. Maslo z každej strany zakryjeme cestom, zabalíme do fólie a vložíme do chladničky na 15 minút. Cesto opäť rozvaľkáme a znova poprekladáme do štvorca, zabalíme do fólie a vložíme na 15 minút do chladničky. Tento postup zopakujeme 3-4-krát. Pred a po poslednom prekladaní cesta môžeme nechať prikryté cesto odležať 15 minút pri izbovej teplote.

  4. 4

    Cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika a nakrájame na asi 25 cm vysoké trojuholníky, ktoré zvinieme do rožtekov. Ak chceme plnené croissanty, tak na širší koniec trojuholníka nanesieme lyžičku čokoládovo-orieškového krému alebo džemu a zvinieme. Okraje pritlačíme, aby plnka počas pečenia nevytiekla. Ak máme chuť na škoricové croissanty, potrieme alebo postriekame celý trojuholník vodou, posypeme škoricovým cukrom, opäť jemne postriekame vodou a zvinieme do rožteka.

  5. 5

    Croissanty uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a prikryjeme fóliou. Necháme vykysnúť 45 minút pri izbovej teplote a 45 minút v chladničke. Zachladené vykysnuté croissanty potrieme rozšľahaným žĺtkom s trochou mlieka. Pri vkladaní do rúry musia byť croissanty dobre vychladené. Pečieme pri teplote 200 °C 15 minút so záparou. Záparu vytvoríme pomocou plechu s vodou na dne rúry. Upečené croissanty preložíme na mriežku a necháme vychladnúť.

  6. 6

    Dobrý tip: Z uvedenej dávky pripravíme asi 20 ks malých alebo 12 veľkých croissantov. Vychladnuté croissanty môžeme aj zamraziť a rozmraziť krátko pred ich konzumáciou. Z tohto cesta môžeme pripraviť aj šatôčky a štrúdle. Po upečení je krehké a lahodné.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia