Maslové croissanty
Maslové croissanty

Domáce maslové croissanty fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 16. novembra 2018
Domáce maslové croissanty (fotorecept)
Foto: olinecka

Maslová chuť a vôňa, ktorej sa nedá odolať. Trocha trpezlivosti a výsledok super.

200 minút
príprava
25-30 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
250 + 100 g
250 ml vlažné
1/2 PL
3 PL (alebo kryštálový)
 na potretie
1 kocka




Postup

  1. 1

    Pripravíme si ingrediencie na cesto.

    Domáce maslové croissanty (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do väčšej misy preosejeme múku pridáme cukor, soľ, maslo nakrájané na menšie kúsky. Do vlažneho mlieka dáme trocha cukru (asi 1/2 ČL), rozdrobíme droždie a pripravíme kvások.

    Domáce maslové croissanty (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kvások dáme do misky k múke. Rukou vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste zakryté asi 90 minút.

    Domáce maslové croissanty (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovné dosku.

    Domáce maslové croissanty (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto rozvaľkáme na tenko a na vrch nastrúhame maslo.

    Domáce maslové croissanty (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto poskladáme dovnútra.

    Domáce maslové croissanty (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Opäť boky cesta preložíme do stredu, akoby sme skladali lístkové cesto.

    Domáce maslové croissanty (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zložené cesto rozvaľkáme.

    Domáce maslové croissanty (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cesto takto aspoň tri razy skladáme a rozvaľkáme. Vložíme do chladničky.

    Domáce maslové croissanty (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Následne vyberieme z chladničky a rozdelíme na dve časti.

    Domáce maslové croissanty (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Jednu polovicu dáme opäť do chladničky, druhú rozvaľkáme na obdĺžnik 40x20 cm. Nakrájame na trojuholníky.

    Domáce maslové croissanty (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Tvoríme akoby rožky širšou stranou dovnútra.

    Domáce maslové croissanty (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Plech vyložíme papierom na pečenie, croissanty potrieme rozšľahaným vajíčkom. Rúru predhrejeme na 190 °C a pečieme 25-30 minút do zlatista.

    Domáce maslové croissanty (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Po upečeni.

    Domáce maslové croissanty (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Prajem vám dobrú chuť.

    Domáce maslové croissanty (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

luwinka
Máš ich naozaj krásne . Len to skladanie cesta ,, juj ,,to zaberie veľa času . Treba trpezlivosť , poznám to.
finczi
Nádherné pečivo a zrozumiteľne zdokumentovaný postup. Ste veľmi zručná, želám krásny víkend! Recept som si uložila, ďakujem: )
haji
Oh, to je další povedený receptík, milené croissanty! Že trocha trpezlivosti, spíš kopec a nebo dva! Jsi velká šikulka, hluboce smekám! Kdo umí, ten umí! Díky za receptík a přeji krásný víkend, milá @Olinecka !
olinecka
@Haji (17.11.2018 09:37)

Ďakujem za Tvoje vždy krásne komentáre, ktoré sa nedajú prehliadnuť.Aj Tebe nádherný víkend.
evanaaa
Práve jem croissant, ale kupovaný, od včera a keď vidím tieto domáce, aj ma naň chuť prešla..... chrumkavo vyzerajú, sú krásne a maslovo chutné. A ešte - páči sa mi, že si nevaľkala do kruhu, ale do pásov, výsledok je ten istý, ale menej prácny.
motyka
Nóóó, tak to už hej. Tak pri partičke k vinku, či pivku. Chválili by ma. Máš ich skutočne nádherné. Obdivujem ťa, aj tvoju výdrž, čo všetko pečieš. Ukladám, ale neviem, či sa prinútim. Potrebovala by som teba za susedku.
atina47
Krasne, pracne a urcite mnohem lepsi nez z obchodu. Ulozim do KK pocka vhodnou prilezitost.
nudla
Koľko minut má byť cesto v chladničke?
olinecka
@Evkalibka (19.11.2018 22:33)

Nie, viď.foto 100 gr ide do cesta 250 gramov nastrúhame na vrch cesta .Cesto poskladáme ,rozvaľkáme opakujeme takto 3 krát.Pekny dník.
olinecka
@Nudla (19.11.2018 18:20)

Po poskladani 35-40 minút ono nám ešte v chladničke vykysne, pozdravujem.
gabi58
Do cesta dáme 100 g masla a tých 250 je na strúhanie?
A ešte na ako dlho dať cesto do chladničky?
gabi58
Aaa, až teraz som si všimla že sa o tom už písalo.
idus
Len som sa chcela opýtať to maslo 250 g priamo do prípravy cesta alebo do predkladania? 😊
Ďakujem vopred za odpoveď ☺️
idus
@idus (16.10.2022 19:58)

Tak už viem ze 100 do cesta a 250 na prekladanie 🥐 vyšli výborne, dobre aj na druhy deň!
1x haji
katarinakatka02
Vyzerajú úplne úžasne :) , rada vyskúšam receptik a chcela by som sa spýtať ci sa môžu uz v tej finálnej zatocenej podobe pred upečením dat napríklad aj do mrazničky a potom použiť neskôr ze dam ba plech nechám rozmrazit a upečiem. :)?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia