Maslové croissanty
Maslové croissanty

Maslové croissanty kváskové fotorecept

homemadetastywithlucy - fotkahomemadetastywithlucy, 15. marca 2017

Croissanty sú veľmi obľúbené. Mala som recept z jednej knihy. Boli úžasné, a tak som sa rozhodla prerobiť ich na kváskové. Zaberie to dosť Zobraziť celý popisCroissanty sú veľmi obľúbené. Mala som recept z jednej knihy. Boli úžasné, a tak som sa rozhodla prerobiť ich na kváskové. Zaberie to dosť času, kým sa môžete zahryznúť do mäkučkého pečiva, ale stojí to za to.

16
porcií
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Štartér:
1 PL
70 g
70 ml
Cesto:
300 g
110 ml
1 PL
30 g
0,5 čl
Na preloženie:
125 g




Postup

  1. 1

    Treba si dobre časovo rozvrhnúť kedy začnete. Prvý deň večer zamiesime štartér z kvásku, múky a vody. Prikryjeme potravinovou fóliu a necháme na teplom mieste rozkvasiť do rána.

    Maslové croissanty kváskové (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý deň ráno si zamiesime cesto. Do múky pridáme 30 g masla, soľ, cukor, kvások a mlieko.

    Maslové croissanty kváskové (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vymiesime pevné cesto, ktoré dáma do mikroténového vrecka a na 5 hodín odložíme do chladničky.

    Maslové croissanty kváskové (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Asi po 4,5 hodinách vyberieme 125 g masla, aby sa nám lepšie roztieralo. Po 5 hodinách cesto vyberieme a vyvaľkáme do štvorca. Dosku si trochu pomúčime aby sa cesto nelepilo.

    Maslové croissanty kváskové (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na vyvaľkané cesto rozotrieme maslo.

    Maslové croissanty kváskové (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Poskladáme nasledovným spôsobom a dáme na pol hodinu do chladničky.

    Maslové croissanty kváskové (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po pol hodine cesto vyberieme z chladničky, vyvaľkáme do štvorca a znovu poskladáme rovnakým spôsobom. Dáme do mikroténového vrecka a vrátime na hodinu do chladničky.

  8. 8

    Toto zopakujeme ešte dvakrát. Potom cesto uložíme na noc do chladničky.

  9. 9

    Ráno vyberieme pekne nakysnuté cesto z chladničky. Rozdelíme ho na dve časti, aby sa nám s ním lepšie pracovalo.

    Maslové croissanty kváskové (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vezmeme jednu časť a rozvaľkáme ju na obdĺžnik široký asi 18 - 20 cm a hrubý asi 3 - 4 mm.

    Maslové croissanty kváskové (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Obdĺžnik rozdelíme ostrým nožom na trojuholníky.

    Maslové croissanty kváskové (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Trojuholníky stočíme od širšej strany do pekných rožtekov.

    Maslové croissanty kváskové (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Croissanty rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme ešte dve hodiny podkysnúť. Tesne pred pečením môžeme potrieť vajíčkom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 15 minút. Samozrejme záleží to od rúry.

    Maslové croissanty kváskové (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Po upečení necháme dobre vychladnúť. Ja ich mám najradšej s maslom a džemom. Dajú sa pripraviť aj na slano zo šunkou a zeleninou. Každému tak ako chutí. Dobrú chuť!

    Maslové croissanty kváskové (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

kukulienka71
Pri pohľade na takéto spracovanie receptu a krásny výsledok mám chuť tiež vybrať múku zo skrinky:-)
kapucinka
Jeeej recept na kroisanty a hlavne to ze su kvaskove ma tesi ukladam si :-)
siisa
No toto, aký super recept :) Už sa dávno na ne chystám, ale v práci pomaly aj spávam, tak nestíham :) Veľmi pekne spracovaný a nie náročný recept. Šikovná si ! Pekná práca
jack
Veľmi pekné a určíte aj dobré.
nyja
...panenka skákavá, toto je poklad-recept !!! Nádhera, paráda, chuťovo to musí byť de luxe mňamka. No ale odvahu na to asi nenaberiem :(
Každopádne idem ti dať 5* a pre istotu si recept uložím, keby že nááááhodou tú potrebnú odvahu pozbieram.
evanaaa
Občas si kupujem hotové, ale mať doma aspoň 1-2 takéto ukážkové kúsky, by sa cenilo.......a páči sa mi aj, že nevaľkáš cesto do kruhu, ale krájaš rovno z pásov, je to jednoduchšie, menej prácne a výsledok je rovnaký ak nie lepší.
danda3
To je krásny recept, určite príde na jeho realizáciu, som závislá na kváskovaní...
vanilka111
Mne tu dáky škriatok,namiesto nového komentára,pridwl znovu ten predošlý. Chcela som vedieť, či hotové cesto môže stáť v chladničke aj dlhšie. Napr.tri dni alebo či sa dá zmraziť a použiť neskôr. No nič, cesto je v chladničke, čaká na posledné prekladanie,ale piecť budem až zajtra podvečer. Dufam,že budú aspoň spolovice také pekné ako tvoje.
vanilka111
@Vanilka111 (19.3.2017 15:07)

No tak fotku ani nepridám, vyskúšané, ale pokazila som to,lebo som nerozmýšľala :-(. Zdalo sa mi, že sú nakysnuté trochu málo,tak som na posledných 15minút dala oba plechy do zaparenej rúry. Zrejme preto,že to nie je obyčajné,ale maslové cesto, sa po chvíli začali pukať a prekýsať. V rúre sa potom nevzhľadne potrhali :-(. Takže pozor,nechať kysnúť pri izbovej teplote. Ale chuťovo sú fajn,len trochu kyslejšie ako obyčajné kysnuté..
homemadetastywithlucy
Už som zase späť v tejto "internetovej civilizácii" a všetkým vám ďakujem za hodnotenia aj komentáre :) veľmi sa teším, že sa vám recept páči.

@Mitzy kávu síce nepijem ale na Montmartri by som si croissant veru dala :)
@Haji ďakujem
@Kukulienka71 tak hor sa do toho :)
@Kapucinka snažím sa väčšinu receptov prerobiť na kváskové. Som rada, že sa z toho tešia aj iní
@Siisa ďakujem, od teba si pochvalu vážim keď vidím, čo všetko pečieš ty. Keď si to dobre naplánuješ stihneš to aj popri práci ;)
@Terinka55 @Jack @Arnilka @Emdy @Monty469 ďakujem
@Afataga tak som ich pojedla väčšinu :) iba s maslom
@Nyja určite treba nazbierať odvahu. Nie je to vôbec také zložité ako to vyzerá. Keď som to zvládla ja, zvládneš to aj ty ;)
@Evanaaa treba vyskúšať. Domáce sú domáce. Vaľkanie do kruhu ma ani nepadlo. Je to asi o zvyku.
@Danda3 treba vyskúšať. Kváskovanie je super.

homemadetastywithlucy
@Vanilka111 Myslím, že cesto by sa malo dať zamraziť, aj keď ja osobne som to nikdy neskúšala. Ak máš skúsenosti s mrazením iného cesta, treba to len skúsiť.

Síce sa zdajú málo nakysnuté ale pri pečení krásne poskočia. Tým, že si ich dala kysnúť ešte do zaparenej rúry prekysli a preto aj chuť bola kyslejšia. Dúfam, že nezanevrieš na tento recept a vyskúšaš znova. Nabudúce sa podaria aj formou nielen chuťou ;) Ale veľmi ma teší, že si recept skúsila a podelila si sa o skúsenosť.

vanilka111
Určite ich tento týždeň urobím znovu,len ma zaujíma, či sa majú piecť od začiatku naozaj na takej nízkej teplote. Ak si nájdeš čas,poteší ma odpoveď. Nech sú na druhý pokus dokonalé.:-) Ja som zvyknutá piecť na 200 a pečivo na 220. Všetci sa učíme celý život :-)
homemadetastywithlucy
@Vanilka ja som tiez od maminy bola zvyknuta piect vsetko na 220 :) ale v recepte bolo na 200. Prvu varku som piekla na 200 ale zdali sa mi hned velmi tmave. Tak som druhu robila na 180 a bolo to ovela lepsie. Ale strasne to zalezi od rury. A tu si poznas najlepsie ty. Vies ako ti pecie. Ja mam napr. teplovzdusnu a moja mamina klasicku elektricku. A je to velky rozdiel. Treba len skusit co je optimalne pre tu tvoju ;) daj vediet ako dopadol druhy pokus.

katka78
Príprava týchto croissantov vôbec nie je taká náročná, ako som si (neviem prečo) myslela, chce to len rozplánovať čas. Samotný proces zložitý nie je. Musím povedať, že s cestom sa mi robilo veľmi dobre. Od zamiesenia, cez vaľkanie, potieranie maslom, aj prekladanie bola paráda, cez noc podkyslo pekne. Vykrajovanie u mňa prebiehalo s metrom v ruke, na takéto detaily som grambľavá.. no teraz "po vojne, keď už som generál" viem, že nabudúce ho mám ešte na tenšie vyvaľkať. Upiekli sa snáď na minútu presne a chutia fantasticky. Zvrchu sú krehké a vnútri mäkunké. Asi som ich však príliš utiahla lebo mi niektoré popraskali a to sa mi vždy stane keď sa zabudnem a príliš napevno cesto uťahujem. Jedine, že by v tom bolo ešte čosi iné a srdečne prijmem radu ak niekto vie. Nabudúce už snáď aj vizuálnu stránku dotiahnem. Inak som z cesta skúsila spraviť aj jednu lekvárovú šatôčku a vyšla super, takže nabudúce sa s ním ešte pohrám aj inými spôsobmi. Vďaka za recept @Homemadetastywithlucy , maj ešte príjemný deň! ツ


jack
Ďakujem za receptík.Ja som dala trošku viac cukru.Nebíčko v papuľke.S cestom sa robilo super.


monty469
Dnes na ranajky upecene a jednym slovom su fantasticke, mäkkucke vnutri a zvonku chrumkave. Jednoznacne recept odporucam. Dakujem za vyborny recept a viem si predstavit, ze to cesto pouzijem aj na plnene pecivo.


katka78
Vraciam sa sem, lebo mám pocit, že dlhujem doplnenie. Vyskúšala som iný recept a síce to nemám ešte vychytané na 100%, ale už je to skutočne omnoho lepšie. Vidím, že pribudli aj ďalšie fotky a spokojnosť ako aj u mňa bola, lebo chuťovo naozaj dobré, rožteky lahodné maslové.. ale keď sa lepšie pozriem na všetky fotky - či moje, či autorky, alebo dievčat, žiadne z rožtekov "nelístkujú" a to je to, čo robí croissanty tým, čím sú. Myslela som, že som svoje príliš utiahla, alebo mali dlhšie kysnúť, preto popukali a nelístkujú, no pri spätnom prezeraní receptu a pozornejšom pohľade na fotky vidím, že ani autorkine nelístkujú, ani tu dievčatám, takže chyba bude asi inde. Síce sme všetky napiekli chutne (to veru áno!) a na pohľad pekne, podobne croissantom, ale asi skôr krehké maslové rožteky ako croissanty. Dovolím si po skúsenosti napísať dva dôležité body, ktoré síce úspech negarantujú, ale rozhodne k nemu napomôžu, o tom som presvedčená - CHLAD a DLHŠIE KYSNUTIE. Zabezpečte cestu počas celej práce čo najviac chladu, nedovoľte maslu, aby sa topilo a tým sa postupne zapracovávalo viac a viac do cesta, musí v ňom zostať vo vrstvách. Kysnutie predĺžte kým nebudú croissanty poriadne nafúknuté, pokojne o niekoľko hodín (moje kysli vyše 12h pri izbovej teplote a mohli ešte dlhšie). Pevne verím, že tieto poznatky niekomu pomôžu, píšem ich v dobrej viere ako doplnenie k receptu.



Tu je vidieť o koľko počas tých cca 12h narástli a tiež ako v rúre hneď vyskočili.


matilda143
@Katka78 (4.11.2017 02:50)

málo komentujem, ale toto musím, môžeš slúžiť ako vzor pre ostatných Varecháčov ako sa má komentovať. Recept vyskúšaš, pridáš fotku a rady na prípadné vylepšenia ak treba aj vecnú kritiku bez ironických a ponižujúcich komentárov a obrázkov.Vieš, že som na základe tvojich komentárov veľa receptov objavila a vyskúšala ďakujem ti @Katka78 si správna baba :-)
gitusa77
Ahoj! Dnes som robila croisanty podla tohto receptu, ale neboli take chrumkave a vo vnutri vlačne!
gitusa77
Musim dokončit moj komentar cez pocitac, lebo nie je cely!
gitusa77
Ahoj! Tak do tretice, snáď sa mi to podarí, lebo túžba po výborných kváskových croisantoch zostáva! Tieto crooisanty vyzerajú nádherne a tiež na fotkách v diskusii. Ja som robila podľa receptu, vydržala som s kysnutím na plechu 3 hodiny a piekla na 190°C 30 min. Na nižšej teplote sa mi nechytali, nepiekli.
Ale tak ako píše Katka78 snáď je potreba nechať kysnúť na plechu aj dlhšie. Ja som ich mala tuhé, ale chuťovo výborné! Túžim pre moje vnúčatá upiecť také ako píšete, vo vnútri vláčne a na povrchu chrumkavé.
Kto pomôže svojimi radami? Ďakujem! Nech sa darí!

katka78
@Gitusa77 (29.11.2017 09:41) ak máš záujem, napíš mi tvoj mail a pošlem ti link na recept, ktorý mám overený, funguje, má podrobný a zrozumiteľny popis, aj s užitočnými informáciami. Tie dve hlavné som tu už uviedla.
gitusa77
Katka78 ráda by som, len neviem kam pošlem e-mail, tu by som tento údaj nerada uvádzala!
katka78
@Gitusa77 (30.11.2017 15:38) Tak už sme sa skontaktovali mimo varechu, nech sa ti tie budúce croissanty vydaria k spokojnosti :-)
katusija
Mam otazocku, myslite, ze by to mohlo ist aj s kokosovym/sojovym mliekom a kokosovym maslom? nemozem totiz takmer ziadne ine a ani kvasnice... maslove croiassanty som vzdy milovala, takze tento recept rozpalil vo mne novu nadej, aj ked s kvaskovanim som este len na zaciatku ;)
lucylee
@Katka78 (29.11.2017 14:23) kedze tvoj chladnickovy chlieb sa mi osvedcil,tak by som ta rada poprosila o recept na croissanty.Moj mail:lucia.milova@hotmail.com.Alebo mi das ty svoj a ja ti napisem?Dakujem!

missty
@Katka78 (4.11.2017 02:50) Poraďte mi, prosím, podle toho jiného receptu jsem dalala crosainty také, ale stejně se mi moc nepovedly. Roztírala jste máslo jako v tomto receptu nebo jste ho tam zaválela zmrzlé? Navíc mi tedy máslo při pečení vyteklo :/ Děkuji
katka78
@Missty (16.4.2018 11:09) V tomto recepte som ho rozotierala, ale v tom druhom nie, išla som do bodky podľa návodu a tam sa maslo zapracúva poriadne vychladené (takmer zmrznuté). Je v poriadku, že maslo sa pri pečení "vypečie", potom sa cesto lístkuje.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia