Maslové croissanty kváskové fotorecept
Foto: homemadetastywithlucy
Croissanty sú veľmi obľúbené. Mala som recept z jednej knihy. Boli úžasné, a tak som sa rozhodla prerobiť ich na kváskové. Zaberie to dosť Zobraziť celý popisCroissanty sú veľmi obľúbené. Mala som recept z jednej knihy. Boli úžasné, a tak som sa rozhodla prerobiť ich na kváskové. Zaberie to dosť času, kým sa môžete zahryznúť do mäkučkého pečiva, ale stojí to za to.
porcií
na 180 °C
Postup
-
1
Treba si dobre časovo rozvrhnúť kedy začnete. Prvý deň večer zamiesime štartér z kvásku, múky a vody. Prikryjeme potravinovou fóliu a necháme na teplom mieste rozkvasiť do rána.
-
2
Na druhý deň ráno si zamiesime cesto. Do múky pridáme 30 g masla, soľ, cukor, kvások a mlieko.
-
3
Vymiesime pevné cesto, ktoré dáma do mikroténového vrecka a na 5 hodín odložíme do chladničky.
-
4
Asi po 4,5 hodinách vyberieme 125 g masla, aby sa nám lepšie roztieralo. Po 5 hodinách cesto vyberieme a vyvaľkáme do štvorca. Dosku si trochu pomúčime aby sa cesto nelepilo.
-
5
Na vyvaľkané cesto rozotrieme maslo.
-
6
Poskladáme nasledovným spôsobom a dáme na pol hodinu do chladničky.
-
7
Po pol hodine cesto vyberieme z chladničky, vyvaľkáme do štvorca a znovu poskladáme rovnakým spôsobom. Dáme do mikroténového vrecka a vrátime na hodinu do chladničky.
- 8
Toto zopakujeme ešte dvakrát. Potom cesto uložíme na noc do chladničky.
- 9
Ráno vyberieme pekne nakysnuté cesto z chladničky. Rozdelíme ho na dve časti, aby sa nám s ním lepšie pracovalo.
- 10
Vezmeme jednu časť a rozvaľkáme ju na obdĺžnik široký asi 18 - 20 cm a hrubý asi 3 - 4 mm.
- 11
Obdĺžnik rozdelíme ostrým nožom na trojuholníky.
- 12
Trojuholníky stočíme od širšej strany do pekných rožtekov.
- 13
Croissanty rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme ešte dve hodiny podkysnúť. Tesne pred pečením môžeme potrieť vajíčkom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 15 minút. Samozrejme záleží to od rúry.
- 14
Po upečení necháme dobre vychladnúť. Ja ich mám najradšej s maslom a džemom. Dajú sa pripraviť aj na slano zo šunkou a zeleninou. Každému tak ako chutí. Dobrú chuť!
Tiež maslové croissanty:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 8
Každopádne idem ti dať 5* a pre istotu si recept uložím, keby že nááááhodou tú potrebnú odvahu pozbieram.
No tak fotku ani nepridám, vyskúšané, ale pokazila som to,lebo som nerozmýšľala :-(. Zdalo sa mi, že sú nakysnuté trochu málo,tak som na posledných 15minút dala oba plechy do zaparenej rúry. Zrejme preto,že to nie je obyčajné,ale maslové cesto, sa po chvíli začali pukať a prekýsať. V rúre sa potom nevzhľadne potrhali :-(. Takže pozor,nechať kysnúť pri izbovej teplote. Ale chuťovo sú fajn,len trochu kyslejšie ako obyčajné kysnuté..
@Mitzy kávu síce nepijem ale na Montmartri by som si croissant veru dala :)
@Haji ďakujem
@Kukulienka71 tak hor sa do toho :)
@Kapucinka snažím sa väčšinu receptov prerobiť na kváskové. Som rada, že sa z toho tešia aj iní
@Siisa ďakujem, od teba si pochvalu vážim keď vidím, čo všetko pečieš ty. Keď si to dobre naplánuješ stihneš to aj popri práci ;)
@Terinka55 @Jack @Arnilka @Emdy @Monty469 ďakujem
@Afataga tak som ich pojedla väčšinu :) iba s maslom
@Nyja určite treba nazbierať odvahu. Nie je to vôbec také zložité ako to vyzerá. Keď som to zvládla ja, zvládneš to aj ty ;)
@Evanaaa treba vyskúšať. Domáce sú domáce. Vaľkanie do kruhu ma ani nepadlo. Je to asi o zvyku.
@Danda3 treba vyskúšať. Kváskovanie je super.
Síce sa zdajú málo nakysnuté ale pri pečení krásne poskočia. Tým, že si ich dala kysnúť ešte do zaparenej rúry prekysli a preto aj chuť bola kyslejšia. Dúfam, že nezanevrieš na tento recept a vyskúšaš znova. Nabudúce sa podaria aj formou nielen chuťou ;) Ale veľmi ma teší, že si recept skúsila a podelila si sa o skúsenosť.
Tu je vidieť o koľko počas tých cca 12h narástli a tiež ako v rúre hneď vyskočili.
málo komentujem, ale toto musím, môžeš slúžiť ako vzor pre ostatných Varecháčov ako sa má komentovať. Recept vyskúšaš, pridáš fotku a rady na prípadné vylepšenia ak treba aj vecnú kritiku bez ironických a ponižujúcich komentárov a obrázkov.Vieš, že som na základe tvojich komentárov veľa receptov objavila a vyskúšala ďakujem ti @Katka78 si správna baba :-)
Tiež mám rada ak niekto pridá referenciu k receptu, môžu si ho všimnúť iní, ktorým padne vhod, alebo doplňujúca info pomôže pri príprave.
Ale tak ako píše Katka78 snáď je potreba nechať kysnúť na plechu aj dlhšie. Ja som ich mala tuhé, ale chuťovo výborné! Túžim pre moje vnúčatá upiecť také ako píšete, vo vnútri vláčne a na povrchu chrumkavé.
Kto pomôže svojimi radami? Ďakujem! Nech sa darí!
Ahoj Katka, mozes prosim aj mne poslat? elekova.martina@gmail.com
Dakujem :-*