Maslové croissanty

Maslové croissanty kváskové (fotorecept)

Autor receptu: homemadetastywithlucy

Croissanty sú veľmi obľúbené. Mala som recept z jednej knihy. Boli úžasné, a tak som sa rozhodla prerobiť ich na kváskové. Zaberie to dosť času, kým sa môžete zahryznúť do mäkučkého pečiva, ale stojí to za to.

16
porcií
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Treba si dobre časovo rozvrhnúť kedy začnete. Prvý deň večer zamiesime štartér z kvásku, múky a vody. Prikryjeme potravinovou fóliu a necháme na teplom mieste rozkvasiť do rána.
  2. Na druhý deň ráno si zamiesime cesto. Do múky pridáme 30 g masla, soľ, cukor, kvások a mlieko.
  3. Vymiesime pevné cesto, ktoré dáma do mikroténového vrecka a na 5 hodín odložíme do chladničky.
  4. Asi po 4,5 hodinách vyberieme 125 g masla, aby sa nám lepšie roztieralo. Po 5 hodinách cesto vyberieme a vyvaľkáme do štvorca. Dosku si trochu pomúčime aby sa cesto nelepilo.
  5. Na vyvaľkané cesto rozotrieme maslo.
  6. Poskladáme nasledovným spôsobom a dáme na pol hodinu do chladničky.
  7. Po pol hodine cesto vyberieme z chladničky, vyvaľkáme do štvorca a znovu poskladáme rovnakým spôsobom. Dáme do mikroténového vrecka a vrátime na hodinu do chladničky.
  8. Toto zopakujeme ešte dvakrát. Potom cesto uložíme na noc do chladničky.
  9. Ráno vyberieme pekne nakysnuté cesto z chladničky. Rozdelíme ho na dve časti, aby sa nám s ním lepšie pracovalo.
  10. Vezmeme jednu časť a rozvaľkáme ju na obdĺžnik široký asi 18 - 20 cm a hrubý asi 3 - 4 mm.
  11. Obdĺžnik rozdelíme ostrým nožom na trojuholníky.
  12. Trojuholníky stočíme od širšej strany do pekných rožtekov.
  13. Croissanty rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme ešte dve hodiny podkysnúť. Tesne pred pečením môžeme potrieť vajíčkom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 15 minút. Samozrejme záleží to od rúry.
  14. Po upečení necháme dobre vychladnúť. Ja ich mám najradšej s maslom a džemom. Dajú sa pripraviť aj na slano zo šunkou a zeleninou. Každému tak ako chutí. Dobrú chuť!