Maslové croissanty
Maslové croissanty kváskové (fotorecept)
Autor receptu: homemadetastywithlucy
Croissanty sú veľmi obľúbené. Mala som recept z jednej knihy. Boli úžasné, a tak som sa
rozhodla prerobiť ich na
kváskové. Zaberie to dosť času, kým sa môžete zahryznúť do mäkučkého pečiva, ale stojí to
za to.
16 porcií |
15-20 minút na 180 °C |
Postup
- Treba si dobre časovo rozvrhnúť kedy začnete.
Prvý deň večer zamiesime štartér z kvásku, múky a vody. Prikryjeme potravinovou fóliu a necháme na teplom mieste rozkvasiť do rána.
- Na druhý deň ráno si zamiesime cesto. Do múky pridáme 30 g masla, soľ, cukor, kvások a mlieko.
- Vymiesime pevné cesto, ktoré dáma do mikroténového vrecka a na 5 hodín odložíme do chladničky.
- Asi po 4,5 hodinách vyberieme 125 g masla, aby sa nám lepšie roztieralo. Po 5 hodinách cesto vyberieme a vyvaľkáme do štvorca. Dosku si trochu pomúčime aby sa cesto nelepilo.
- Na vyvaľkané cesto rozotrieme maslo.
- Poskladáme nasledovným spôsobom a dáme na pol hodinu do chladničky.
- Po pol hodine cesto vyberieme z chladničky, vyvaľkáme do štvorca a znovu poskladáme rovnakým spôsobom. Dáme do mikroténového vrecka a vrátime na hodinu do chladničky.
- Toto zopakujeme ešte dvakrát. Potom cesto uložíme na noc do chladničky.
- Ráno vyberieme pekne nakysnuté cesto z chladničky. Rozdelíme ho na dve časti, aby sa nám s ním lepšie pracovalo.
- Vezmeme jednu časť a rozvaľkáme ju na obdĺžnik široký asi 18 - 20 cm a hrubý asi 3 - 4 mm.
- Obdĺžnik rozdelíme ostrým nožom na trojuholníky.
- Trojuholníky stočíme od širšej strany do pekných rožtekov.
- Croissanty rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme ešte dve hodiny podkysnúť. Tesne pred pečením môžeme potrieť vajíčkom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 15 minút. Samozrejme záleží to od rúry.
- Po upečení necháme dobre vychladnúť. Ja ich mám najradšej s maslom a džemom. Dajú sa pripraviť aj na slano zo šunkou a zeleninou. Každému tak ako chutí.
Dobrú chuť!