Foto: iva63
prečo sa rohlíčky volajú práve martinské to neviem.. snáď pochádzajú z regiónu mesta Martin, alebo sú pomenované iba tak po nejakom Martinovi-:).receptík mám vo Zobraziť celý popisprečo sa rohlíčky volajú práve martinské to neviem.. snáď pochádzajú z regiónu mesta Martin, alebo sú pomenované iba tak po nejakom Martinovi-:).receptík mám vo svojej zbierke po babičke..tá mala pri nich poznámku "výborné".,,tak som ich jedného krásneho dňa vyskúšala a odvtedy ich robím veľmi často...dajú sa plniť ľubovolnými plnkami...dnes vám ich ponúkam plnené slivkovým lekvárom-:)
porcií
na 170 °C
Suroviny
20 g čerstvé |
|
250 ml vlažné |
|
2 ks |
|
cesto: | |
110 g |
|
50 g |
|
2 ks |
|
trochu strúhaná |
|
380 g |
|
štipka |
|
plnka: | |
200 g |
|
strúhaná |
|
trochu |
|
1 kl |
|
2 pl |
|
na potretie |
|
na posyp: | |
sekané |
|
|
|
|
Postup
-
1
najskôr si pripravíme všetky suroviny...ohrejme si mlieko, aby bolo vlažné a rozpustíme si maslo...kvások si urobímte tak, že do šialky dáme 2 a 1/2 dcl vlažného mlieka,, pridáme dve kocky cukru a 20g čerstvého droždia...
-
2
kým sa nám robí kvások, ostatné suroviny vložíme do misky..nalejeme tam vykysnutý kvások a miesime hákmi...dáme kysnúť na teplé miesto.
-
3
medzi tým si pripravíme plnku so slivnkého lekváru...do malého hrnčeka si vložíme slivkový lekvár, pridáme trošku vody (množstvo vody záleží od hustoty lekváru) môj bol veľmi hustý dala som 2 PL a kôru z citrónu, polovicu balička vanilky (tiež záleží na tom, aký máte lekvár..ak je veľmi sladký, vanilky dajte len málo, lebo tá je tam iba kvoli vanilkovej vôni)...toto všetko miešamve chvílu na sporáku..ale iba chvíločku,aby bola plnka redšia...nakoniec tam pridáme ešte jednu KL rumu ...naposledy všetko spolu zamiešame a odstavíme z ohňa...necháme vychladnút
-
4
ceesto nám takto krlásne vykysne...je veľmi hebké...
-
5
vyklopíme ho na pomúčenú dosku...rozdelíme na tri rovnaké diely...vypracujeme 3 bochníčky...
-
6
pomocou dreveného válku vyvaľkéme asi na priemer cca 26 cm
-
7
radielkom rozdelíme na 12 rovnakých trojuholníkov
-
8
na každý dáme plnku ...pozn.: dbajte na to,aby ste rožok dôkladne zatočili...aby plnka nevytiekla...
-
9
zatočíme, vytvarujeme rohlíček...ukladáme na papierom vyložený plech...necháme ešte 10 minút kysnúť
-
10
natrieme rozšľahaným celým vajíčkom
-
11
posypeme sekanými mandľami
-
12
rúru rozohrejeme na 180 stupňov..keď tam plech vložíme, tak teplotu stiahneme na 170stupňov a pečieme 20 minút
-
13
upečené, úplne horúce posypeme zmesou práškového cukru a vanilky...
-
14
rohlíčky sú veľmi krehučké a vzdúšnééé...
-
15
prajem Vám dobrú chuť-:)
@ywettka ďakujem-:)