Marocké mäsové guľôčky s couscous fotorecept

pusta - fotkapusta, 2. júla 2014
Marocké mäsové guľôčky s couscous (fotorecept)
Foto: pusta

Tento recept pochádza z BBC Good Food 2011 z júla 2011, vyskúšala som ho,recept som troška upravila, miesto mletého morčacieho mäsa som použila jahňacie, je to veľmi chutné, pikantné a voňavé jedlo, ktoré je rýchlo hotové, pridávam recept pre milovníkov pikantných voňavých arabských jedál z Maroka.

4
porcie
20 minút
príprava
8 minút
na 90 °C

Suroviny

500 g
1 ks
z 1 ks
1 ks
2 ČL
2 ČL
1 ČL
1 ČL
250 g
350 ml horúci
2 PL
podľa chuti nahrubo posekaná (petržlenová vňať)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misy som pomlela jahňacie mäsko. Môžete použiť aj morčacie alebo kuracie mleté mäso.

    Marocké mäsové guľôčky s couscous (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nastrúhala som kôru z jedného Bio pomaranča, ktorý som napriek tomu umyla a osušila predtým.

    Marocké mäsové guľôčky s couscous (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridala som k mletému jahňaciemu mäsku pomarančovú kôru,...

    Marocké mäsové guľôčky s couscous (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...rímsku rascu, predtým na sucho opraženú,...

    Marocké mäsové guľôčky s couscous (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...čerstvo pomletý koriander,ktorý som predtým na sucho opražila,...

    Marocké mäsové guľôčky s couscous (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ..mletú škoricu, chilli prášok /zabudla som odfotiť/,...

    Marocké mäsové guľôčky s couscous (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...cibuľu, ktorú som nastrúhala na slzičkovom strúhadle,...

    Marocké mäsové guľôčky s couscous (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...všetko som dôkladne premiešala rukami, nechala som chvíľu odpočívať v chlade, aby sa dobre spojili chute. Nie, nie je to chyba, do tejto mäsovej zmesi sa soľ nedáva, nezabudla som na to.

    Marocké mäsové guľôčky s couscous (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zatiaľ som si odvážila couscous, ktorý som pripravila so slepačím vývarom, recept na prípravu couscous mám tu na vareche.

    Marocké mäsové guľôčky s couscous (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vyfiletovala som jeden veľký pomaranč a pokrájala som ho na menšie kúsky.

    Marocké mäsové guľôčky s couscous (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Navlhčenými rukami som z mäska vytvarovala guľôčky asi o veľkosti vlašského orecha.

    Marocké mäsové guľôčky s couscous (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na rozohriatom oleji som opražila /nevysmážala!!!/ mäsové guľôčky pekne do hneda za postupného otáčania, čo mi trvalo asi 8 minút.

    Marocké mäsové guľôčky s couscous (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Hotové guľôčky z jahňacieho mäsa som vybrala na tanier.

    Marocké mäsové guľôčky s couscous (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Horúce guľôčky som podávala s pripraveným couscous, ktorý som premiešala s pomarančom a na hrubo posekanou čerstvou petržlenovou vňaťou, nemala som koriandrovú vňať, podávala som s ochuteným hustým bielym jogurtom.

    Marocké mäsové guľôčky s couscous (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Záber zblízka, ide o mimoriadne chutné pikantné mäsové guľôčky, krásne voňavé s typickým marockým korenením, ktoré veľmi dobre dopĺňa svojim príjemným chuťovým kontrastom ľahký nadýchaný couscous kombinovaný so sviežim pomarančom a zelenou vňaťou. Soľ v jahňacích marockých guľôčkach vôbec nechýba, bola pridaná do couscous a podávala som okrem toho zvlášť biely hustý jogurt, ochutený cesnakom, rímskou rascou a soľou, veľmi dobre ide k mäsku.

    Marocké mäsové guľôčky s couscous (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

14 komentárov k receptu
@ pusta, toto skusim, uz som si vyhladala aj tvoj rcpt na couscous. Sice som ho este nikdy nepripravovala, Ale mam ho doma tak skusim variantu II. Vdaka a za 5*. Pekny den.
mmmm tak...kombináciu jahňacieho a pomaranču som ešte nerobila ale určite vyskúšam podľa tohoto .. vyzerá to chutne ... ukladám
@zolik , som rada, že si našla aj recept na couscous, tiež robievam druhý variant, je oveľa jednoduchší na prípravu, couscous sa priamo rozplýva na jazyku.
a tieto marocké mäsové guľôčky z jahňacinky sú úžasné, celé jedlo rýchlo hotové a veľmi chutné.
dakujem za pekné hodnotenie a 5*.
Pekný deň aj tebe prajem.
@edith , kombinácia jahňacieho a pomaranča je úžasná a jedlo ako celok je fantasticky chutné.
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty :-) potom daj vedieť, ako chutilo :-)
dakujem za uloženie do kk.
Tvoje Sedmohradské Mititei som robila nad dreveným uhlím, tieto asi skúsim opražiť na panvičke, keď bude znova jahňacie... vidím, že si opäť filetovala pomaranč :-)
@safran , áno, filetovala som zase pomaranč, už ton bolo lepšie, ale nie také ľahké ako sekáčikom nôž :-)
no, som rada, že si robila Mitittei, to musela byť úžasná chuť :P
tieto guľôčky sú výborné, môžeš ich kľudne spraviť aj
z morčacieho alebo kuracieho mäska.
dakujem.
veľmi pekné a chutné jedlo, ako stále...:) aj ja som použil rímsku rascu v niektorých receptoch, ale povediac pravdu, neviem jej prísť na chuť...:(5***** ale bez tej rasce....:)
@daguska , teší ma, že recept považuješ za veľmi pekný, chute sú skutočne vyvážené, tiež som chcela ešte pripraviť mrkvový šalátik, ale ked sme ochutnali jedlo ako celok, môj priateľ povedal, že netreba, lebo tu vôbec nechýba, skôr by bol navyše, lebo úlohu jemného šalátu spĺňa práve coucous s pomarančom.
@daguska , ty si ho však spokojne priprav, ked to tebe bude tak chutiť.
dakujem za pekné hodnotenie.
@tassiedevil , ja sama som dlho nevedela prísť na chuť rímskej rasce, bola som naučená len na chuť našej rasce. prekážala mi hlavne tam, kde som ju použila sólo, je výrazne aromatická a má inú chuť ako tá naša a už by som ju chybne nepoužívala len sólo. potom v kombinácii s inými koreninami, najmä v arabskej kuchyni, som jej na chuť prišla a chýbala by mi v arabských jedlách.
ak však tebe nešmakuje, tak ju vynechaj - nič sa nedeje :-)
teší ma, že toto jedlo hodnotíš ako veľmi pekné a chutné a tie moje, že sú také stále - vážim si to od teba veľmi.
dakujem ti za uznanie, i za 5***** :-)

Pridaj komentár k receptu: