Marcipánovo-škoricové uzlíky
Autor receptu: sestricka126
Tak tieto uzlíky som robila po prvykrát a veľmi sa podarili...čerstvo upečené chutia božsky :)
120 minút príprava |
5-10 minút na 250 °C |
Postup
- Mlieko ohrejeme na telesnú teplotu,teda si na 37C.Do veľkej misy si nalejeme malé množstvo mlieka a rozpustíme v ňom droždie.Prilejeme zvyšok mlieka a pridáme kúsok masla,ďalej cukor,soľ,kardamom a väčšiu časť múky.Cesto miešame buď ručne a to 6-7minút,alebo v kuchynskom robote a to 4-5minut,alebo aj v pekárničke a to až 25minút.Pridáme zostatok múky,cesto má byť hladké a pružné.Zakryjeme čistou utierkou a necháme 30minút kysnúť,kým nezíska dvojnásobný objem.
- Po vykysnutí cesto preložíme na pomúčenú dosku a krátko prepracujeme.Medzitým si pripravíme naplň:Zmiešame všetky suroviny.
Cesto si rozdelíme na 2diely a z každého vyvaľkáme obdĺžnik.na oba obdĺžniky dame náplň.Ak nám náhodou na druhý obdĺžnik nevystačí marcipán tak ho môžme potrieť aj nutelou.
- Cesto preložme pozdĺžne napoly a vyrežeme z neho 2cm široké pásy.
- Jednotlivé pásiky stočíme pozdĺžne do špirály.
- Špirály zavinieme do voľného uzlíka.Hotové uzlíky položíme na plech s pečiacim papierom.Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť ešte 40minút.Medzitým si vyhrejeme rúrú na 250C.Uzlíky po vykysnutí potrieme rozšlahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami(ja som ich neposypala).
- Pečieme 5-10miút na strednej priečke rúry.