Marcipánovo-škoricové uzlíky

Autor receptu: sestricka126

Tak tieto uzlíky som robila po prvykrát a veľmi sa podarili...čerstvo upečené chutia božsky :)

120 minút
príprava
5-10 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. Mlieko ohrejeme na telesnú teplotu,teda si na 37C.Do veľkej misy si nalejeme malé množstvo mlieka a rozpustíme v ňom droždie.Prilejeme zvyšok mlieka a pridáme kúsok masla,ďalej cukor,soľ,kardamom a väčšiu časť múky.Cesto miešame buď ručne a to 6-7minút,alebo v kuchynskom robote a to 4-5minut,alebo aj v pekárničke a to až 25minút.Pridáme zostatok múky,cesto má byť hladké a pružné.Zakryjeme čistou utierkou a necháme 30minút kysnúť,kým nezíska dvojnásobný objem.
  2. Po vykysnutí cesto preložíme na pomúčenú dosku a krátko prepracujeme.Medzitým si pripravíme naplň:Zmiešame všetky suroviny. Cesto si rozdelíme na 2diely a z každého vyvaľkáme obdĺžnik.na oba obdĺžniky dame náplň.Ak nám náhodou na druhý obdĺžnik nevystačí marcipán tak ho môžme potrieť aj nutelou.
  3. Cesto preložme pozdĺžne napoly a vyrežeme z neho 2cm široké pásy.
  4. Jednotlivé pásiky stočíme pozdĺžne do špirály.
  5. Špirály zavinieme do voľného uzlíka.Hotové uzlíky položíme na plech s pečiacim papierom.Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť ešte 40minút.Medzitým si vyhrejeme rúrú na 250C.Uzlíky po vykysnutí potrieme rozšlahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami(ja som ich neposypala).
  6. Pečieme 5-10miút na strednej priečke rúry.